Η σαρωτική νίκη της δεξιάς, τα σενάρια για Στυλιανίδη-Σχοινά και οι σχέσεις με τη Λευκωσία

Αν κάποιος αναζητούσε κυπριακό ενδιαφέρον στις Εθνικές Εκλογές της Ελλάδας, θα κατέληγε σε δύο ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών και το δεύτερο η παρουσία του Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος μπήκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τιμητικότατη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου της Επικρατείας και εκλέγεται πανηγυρικά.

Πάντως τα δύο ενδεχομένως να συνδέονται, αφού ήδη κάποια πρώιμα δημοσιεύματα στο ελλαδικό διαδίκτυο, που έσπευσαν να διερευνήσουν τις πρώτες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα του Κυβέρνηση, παρουσίασαν ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται τον διορισμό του κ. Στυλιανίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν πρόκειται για θέση υπουργού ή υφυπουργού.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ προχωρημένη σκέψη, από τη στιγμή που εκκρεμούν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, η εν λόγω φήμη έχει το δικό της ενδιαφέρον από κάθε πτυχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστος Στυλιανίδης, έχει διατελέσει βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, κυβερνητικός εκπρόσωπος σε Κυβερνήσεις Κληρίδη και Αναστασιάδη, Ευρωβουλευτής, Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων και ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προώθηση και Προστασία των Θρησκευτικών Ελευθεριών και Πεποιθήσεων. Aπό το 2021 επιλέχθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Διαθέτει, δηλαδή, μια μακρά πολιτική πορεία με κορυφαία στιγμή την παρουσία του ως Επιτρόπου της ΕΕ, ενώ είναι γνωστό ότι έχει εμπλακεί ενεργά με το Κυπριακό και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δεδομένα, τις δυσκολίες, ενώ ποτέ δεν δίστασε να εκφράσει τις απόψεις του, που πολλές φορές, ήταν συγκρουόμενες με το επίσημο αφήγημα, είτε του ΔΗΣΥ, είτε των Κυβερνήσεών του.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν παρουσίασε το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος του, για τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, είχε δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσανατολίζεται να αξιοποιήσει τον Χρίστο Στυλιανίδη. O κ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε φίλο του με μακρά ευρωπαϊκή πορεία και πολίτη της Κύπρου και της Ελλάδας. Υπογράμμισε πως μπήκε στο ψηφοδέλτιο της Επικράτειας ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. «Εκπροσωπεί και τον ελληνισμό του εξωτερικού. Εξάλλου στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να χτίσουμε πιο στενές σχέσεις με τον ελληνισμό του εξωτερικού. Και ο Χρίστος σε αυτό τον ρόλο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για τον Χρίστο Στυλιανίδη, δίνοντας ενδεχομένως το στίγμα των προθέσεών του. Σημειώνεται πως στη δομή του ελληνικού ΥΠΕΞ, πέραν από τη θέση υπουργού Εξωτερικών, υπάρχει και η θέση του αναπληρωτή υπουργού καθώς και οι δύο θέσεις υφυπουργών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια καθώς και υφυπουργού για τον απόδημο Ελληνισμό.

Πάντως, στο ίδιο δημοσίευμα στον ελλαδικό Τύπο που γίνεται αναφορά στον Χρίστο Στυλιανίδη, γίνεται αναφορά και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο.

Επαναλαμβάνεται σε αυτό το σημείο, πως και τα δύο ονόματα που γράφτηκαν, σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο παρά φήμες, ωστόσο αμφότερα παρουσιάζουν έντονο κυπριακό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη για εμπλοκή του στις Προεδρικές Εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σχοινάς σε απευθυνόμενος προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πριν ακριβώς ένα χρόνο, τον Μάιο του 2022, άφησε σαφείς αιχμές για ρωσική παρέμβαση στις Προεδρικές, «φωτογραφίζοντας», μάλιστα, τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς είπε προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, «φίλε Αβέρωφ, θέλω να ξέρεις ότι αυτούς δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν παιχνίδια στην Κύπρο, στην προεδρική εκλογή της Κύπρου. Η Κύπρος θα μείνει ευρωπαϊκή και δυτική και εσύ θα είσαι ο φορέας αυτής της μεγάλης προσπάθειας και εμείς θα είμαστε δίπλα σου».

Μάλιστα τα σχόλια στον ελλαδικό Τύπο, που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τη δήλωση Σχοινά, κατέληξαν μετά από σχετική έρευνα, όπως έγραψε το «Έθνος», πως η αναφορά έγινε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μάλιστα στο θέμα δόθηκε συνέχεια αφού ο κ. Σχοινάς ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2022, συμμετείχε στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία. Το μήνυμα που έστειλε για όσους ενοχλήθηκαν από τις αναφορές του ήταν μάλιστα στα Κυπριακά. «Κι όταν στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μίλησα για κάποιους εγχώριους πρόθυμους έγινα στόχος τους. Ε λοιπόν, σήμερα τους το λέω και μάλιστα στα Κυπριακά. Όποιος έχει τη μούγια μουγιάζεται», είπε

Βέβαια ένα χρόνο μετά τα πράγματα άλλαξαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ο κ. Σχοινάς συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις δηλώσεις του, είπε μεταξύ άλλων πως, «έχω συνοδεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα πρώτα της βήματα στους θεσμούς και θεωρώ τον εαυτό μου ένα διαχρονικό φίλο, οργανικό εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την ευρωπαϊκή της πορεία. Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη γνωριζόμαστε για δεκαετίες, έχουμε καριέρες λίγο πολύ παρόμοιες και είχαμε μια σήμερα, πρώτη φορά που τον βλέπω με τη νέα του ιδιότητα, να κάνουμε μια συνολική ανασκόπηση όλων των τρεχουσών ευρωπαϊκών εξελίξεων και φυσικά μιλήσαμε για το Κυπριακό και για το Μεταναστευτικό».

Και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Κύπρο αισθάνομαι ακόμα πιο σίγουρος για το πόσο θεμελιώδης, καθοριστική ήταν η επιλογή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Βλέπω μια ευρωπαϊκή Κύπρο που πατάει γερά στα πόδια της με αυτοπεποίθηση και θα είμαστε όλοι δίπλα της σε αυτή την προσπάθεια».

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, είπε ότι «πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών χθες είναι μια σαφέστατη, ξεκάθαρη αντίληψη μιας πολιτικής ενηλικίωσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, είναι μια Κυβέρνηση μετριοπαθής η οποία κατήγαγε ένα εκλογικό θρίαμβο από το κέντρο, με επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ορθοδοξία. Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη και δείχνει ότι στο δίπολο του Ελληνισμού, Αθήνα-Λευκωσία, έχουμε ισχυρές ηγεσίες και εμβαθυσμένες πρόσφατα στη λαϊκή βούληση».

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»