Κανάρη: Δίπλα στους πάσχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση το Υπ. Υγείας

Τη διαβεβαίωση ότι τόσο η ίδια προσωπικά, όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταται, «είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας με σκοπό, την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους συμπολίτες μας και την επίτευξη του υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης αυτών», έδωσε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η κ. Κανάρη μιλούσε το Σάββατο σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται με αφορμή την 30η Μαΐου, ημέρα που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλή Σκλήρυνσης ως η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Αναφερόμενη στην ασθένεια είπε ότι είναι αυτοάνοση, χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα ακριβή αίτια της παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα, παρότι η παθοφυσιολογία της νόσου είναι γνωστή στους επιστήμονες. Επηρεάζει άτομα στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους προκαλώντας σοβαρή αναπηρία κυρίως σε νεαρούς ενήλικες των 20-40 ετών.

Η νόσος, πρόσθεσε, «παρουσιάζει μεγάλη κλινική ανομοιογένεια ως προς τον τρόπο εμφάνισης των πρώτων κλινικών εκδηλώσεων, τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τα υπολείμματα κάθε υποτροπής».

Ανέφερε επίσης ότι «η χαρακτηριστική κλινική πορεία της, με εμφάνιση αρκετές φορές προϊούσης επιδείνωσης χωρίς εξάρσεις και συσσωρευόμενη αναπηρία, με την πάροδο του χρόνου, καθιστούν αναγκαία την εξατομίκευση τόσο των θεραπειών, όσο και της στήριξης του κάθε πάσχοντα, προσαρμόζοντας μια σειρά υπηρεσιών από διάφορους επαγγελματίες στις εξατομικευμένες ανάγκες του εκάστοτε ασθενή».

Αναφερόμενη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η Υπουργός Υγείας είπε ότι «από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του στις 6 Μαρτίου του 1986, αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία, πέραν της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ασθένεια, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, φυσιοθεραπεία και κατ’ οίκον φροντίδα, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη».

«Η ειλικρινής συμπαράσταση και σθεναρή στήριξη των πασχόντων στη προσπάθειά τους να παραμείνουν ενεργοί πολίτες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις δραστηριότητες τους στο μέγιστο βαθμό όσο τους το επιτρέπουν οι αντοχές και οι δυνάμεις τους, αποτελεί υποχρέωση όλων μας», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι «τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας με σκοπό, την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους συμπολίτες μας και την επίτευξη του υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης αυτών».

Η κ. Κανάρη ανέφερε επίσης ότι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχουν αναντίλεκτα αναβαθμιστεί. Το Σύστημα, πρόσθεσε, «παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε όλους τους δικαιούχους και κατ’ επέκταση στους πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση, ανεξαρτήτως της πάθησης και οικονομικής τους δυνατότητας».

«Στόχος μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του ΓεΣΥ και η διασφάλιση της παροχής του ψηλότερου δυνατού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη