Ν. Λοϊζίδης: Τα προβλήματα, πώς θα κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη και οι πιέσεις

Για τα προβλήματα των αστυνομικών, αλλά και για το πώς θα ανακληθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της Αστυνομίας, που συχνά πυκνά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για διάφορα περιστατικά και χρησμούς, μίλησε ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε απειλές για να μην εγγραφούν μέλη στη Συντεχνία, αλλά και σε προσωπικές πιέσεις που δέχθηκε.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη:

  • Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστυνομικοί;

Τα βασικά προβλήματα χωρίζονται σε 2 τομείς:

Ο πρώτος τομέας είναι οι συνθήκες εργασίας δηλ. έλλειψη προσωπικού και κινήτρων για επάνδρωση της πρώτης γραμμής, (επίδομα επικινδυνότητας) μοριοδότηση μεταθέσεων, ψευδείς καταγγελίες εναντίων αστυνομικών, μη εκτέλεσης μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων, εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Αστυνομίας όσον αφορά κτηριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, αστυνομικές διατάξεις, υπηρεσίες κ.ά., προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών, κ.α.

Ο δεύτερος τομέας είναι τα εργασιακά δικαιώματα δηλ. αποκατάσταση επιδομάτων βάρδιας στην προ του 2013 κατάσταση, λύσεις με ανισότητα σε αναβαθμίσεις κλιμάκων, αφυπηρέτηση όταν συμπληρωθούν τα χρόνια υπηρεσίας και όχι στα 62 αν επιθυμούν, ασφάλεια εν ώρα καθήκοντος, κανονισμοί προαγωγών και πειθαρχικών, τερματισμός απλήρωτης εργασίας, τεράστιο κόστος ΓΕΣΥ κ.ά.

Μετά το 2013 , τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας συγκατατέθηκαν αυτοί που τους εκπροσωπούσαν και έχασαν το 40% των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν επετράπη να “πειραχθούν” τα Σώματα Ασφαλείας. Είχαν ασπίδα από τα συνδικάτα τους σε όλα τα κράτη που είχαν οικονομικό πρόβλημα.

  • Ποιες αλλαγές θεωρείται πως πρέπει να επέλθουν στο Σώμα ώστε η Αστυνομία να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Να αναδειχθεί το πραγματικό έργο της πρώτης γραμμής, που είναι ο βαθμός επικινδυνότητας αλλά και οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένα μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας. Να αποδείξουμε ότι χωρίς εμάς δεν υπάρχει ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία και κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας στο Κράτος μας.

  • Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα γήπεδα, η Αστυνομία δέχεται κριτική ως προς την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν. Πώς απαντάτε και τι θεωρείται πρέπει να γίνει;

Το μερίδιο ευθύνης της αστυνομίας είναι ότι αντί να βάζει προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αγώνων, τοποθετεί εισηγήσεις και αυτό είναι λάθος γιατί για την ασφάλεια μιας εκδήλωσης για οτιδήποτε συμβεί θάνατος ή τραυματισμός την ευθύνη θα φέρει μόνο η Αστυνομία. Από κει και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε τη νομική υπόσταση των Συνδέσμων Φιλάθλων που είναι τα εκκολαπτήρια του χουλιγκανισμού και δεύτερο να κατοχυρωθεί η προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις φιλάθλων θα γίνεται με ποσόστωση αναλόγως γηπέδου, με ονομαστική λίστα και μόνο σε κατόχους διαρκείας.

  • Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε οι Συντεχνίες των αστυνομικών να βγαίνουν μπροστά και να υπάρχει και η φωνή των απλών αστυνομικών και όχι μόνο της Ηγεσίας, που πολλές φορές όπως είδαμε η άποψη της δεν συμβαδίζει με τα μέλη της πρώτης γραμμής. Θεωρείται πως πετύχατε πράγματα ως Συντεχνία;

Εδώ και δεκαετίες υπήρχε μόνο μια Συντεχνία για τους Αστυνομικούς και αυτός ήταν ο Σύνδεσμος Αστυνομίας. Ίδρυσα και ήμουν Πρόεδρος της δεύτερης Συνδικαλιστικής ύπαρξης για τους Αστυνομικούς, το 2020 του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥ. Τον Απρίλιο 2021 μετά από κάποιες διεργασίες, ίδρυσα και την τρίτη Συνδικαλιστική φωνή των Σωμάτων Ασφαλείας τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ. Στην ΙΣΟΤΗΤΑ βρήκαμε τη Συντεχνία που εκφράζει και στηρίζει όλους τους Αστυνομικούς. Απέκτησαν δυναμική φωνή τα Σώματα Ασφαλείας γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που έπρεπε έπεφτε όλο το βάρος στους απλούς Αστυνομικούς της πρώτης γραμμής και όλες οι συνέπειες για αποφάσεις και πράξεις άλλων. Από το 2021 (χωρίς εμείς να οικειοποιούμαστε οτιδήποτε) οι Αστυνομικοί απέκτησαν αναβάθμιση κλιμάκων, συνταξιοδοτικό όσοι δεν είχαν, ασπίδα απέναντι στην ΑΑΔΙΠΑ, νομικούς συμβούλους για τα μέλη μας, πληρωμή υπερωριακών σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνδικαλιστική φωνή και μετατοπισμός σε θετικό παρονομαστή της κοινής γνώμης για τους Αστυνομικούς. Το αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων το πόσο και πως έπαιξε ρόλο για όλα τα πιο πάνω ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ.

  • Οι Συντεχνίες, ή εσείς προσωπικά ως πρόεδρος της Ισότητας, δέχεστε πιέσεις ή αντίποινα για τα όσα λέτε που ενδεχομένως να μην αρέσουν στους προϊσταμένους σας;

Δεχθήκαμε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ότι τα περίπου 1800 μέλη του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ είναι ομάδα αντί Συντεχνία ενώ με τραγελαφικό τρόπο προσπαθούν να υποδείξουν ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις τοποθετήσεις μας. Όταν φυσικά έρχονται στη Βουλή ή στα ΜΜΕ, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Με «απειλές» σε δόκιμους και παλαιούς αστυνομικούς και παροτρύνσεις να μην εγγραφούν στη Συντεχνία Ισότητα το μόνο που κερδίζουν είναι να εκτίθενται στα μάτια των συναδέλφων αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.

Όσον αφορά, προσωπικά εμένα, παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο με δικαίωσε σε παλαιότερη μου εκδικητικού χαρακτήρα υπόθεση, εξακολουθεί να είναι «ανοικτή» για να μου εξασκείται πίεση. Να ενημερώσω λοιπόν, όλους εντός και εκτός Σώματος, ότι ακόμα και σκόπιμος τρόπος να βρεθεί για να με παύσουν από το επάγγελμα, δεν πρόκειται να σταματήσω να μιλώ και να διεκδικώ τα δικαιώματα των Αστυνομικών. Ίσως, αν κάτι τέτοιο λάβει χώρα να είμαι και πιο «ελεύθερος» για να θέσω με περισσότερη φωνή και να αγγίξω θέματα τα οποία θα δικαιώσουν χιλιάδες Αστυνομικούς. Οι αλήθειες δεν άρεσαν ποτέ για κανένα. Εμείς δεν θέλουμε να αρέσουμε, ούτε να προαχθούμε. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε δικαιώματα Αστυνομικών. Έγγραφα αλλά και γραπτά μένουν για πάντα. Ο νοών νοείτο. All in good times….

  • Πώς σχολιάζεται τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τους Συμβασιούχους στην Πράσινη Γραμμή;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι οι συμβασιούχοι είναι άνθρωποι που προσλήφθηκαν με νόμιμες διαδικασίες.

(α) Η Βουλή κοροϊδεύτηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αλλά και την ηγεσία της Αστυνομίας για το ότι ήταν κατοχυρωμένα τα 11 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως χορηγία.

(β) Παραπλάνησε η ηγεσία της Αστυνομίας την Επιτροπή Νομικών για τα καθήκοντα των συμβασιούχων.

(γ) Τους τοποθέτησαν στο οδόφραγμα, στο ΟΠΕ, και μόνο 40% εξ αυτών μετατέθηκαν στην Πράσινη Γραμμή. Να τονίσουμε ότι όσοι μετέβησαν στην Πράσινη Γραμμή τους δόθηκαν μαθήματα για τη λαθροθηρία, για το λαθρεμπόριο αλλά δεν τους δόθηκε γραπτό Πρωτόκολλο για τους μετανάστες που θα έρχονται από τα κατεχόμενα.

(δ) Δώσαμε 75 Αστυνομικούς στην Πράσινη Γραμμή, από καίρια πόστα που έχουμε έλλειψη, δώσαμε περιπολικά, εξοπλισμό και δωμάτια σε σταθμούς για την Πράσινη Γραμμή κι αυτό δείχνει τον ερασιτεχνισμό μας. Με μόνο κίνητρο το φθηνό εργατικό δυναμικό, η ιδιωτικοποίηση και οι φθηνές λύσεις για την ασφάλεια του κράτους γίνονται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

(ε) Από δω και στο εξής η Επιτροπή Νομικών θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προετοιμασμένη να ελέγχει τις προκατειλημμένες, τις καμουφλαρισμένες προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρχηγείου Αστυνομίας.

  • Τι γίνεται με το θέμα της υποστελέχωσης των σταθμών για το οποίο διαμαρτύρεται ο κόσμος;

Είναι υποστελεχωμένη όλη η πρώτη γραμμή των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπηρετούν μόνο σχεδόν τα 2/5 των Μελών στην Πρώτη Γραμμή. Ο πρώτος λόγος είναι το οργανόγραμμα (διαχείριση μεταθέσεων και τοποθετήσεων), ο δεύτερος λόγος είναι ο καθορισμός με βάση γνώσης και επίγνωσης το τι σημαίνει Πρώτη Γραμμής διερεύνησης και επιχειρησιακής ικανότητας και ο τρίτος λόγος είναι η έλλειψη θέσεων στο οργανόγραμμα της Αστυνομίας.

  • Τι θεωρείται πως πρέπει να αλλάξει άμεσα στην Αστυνομία ώστε να βελτιωθεί η άποψη του κόσμου για την Αστυνομία;

Να δείξουμε το έργο της Πρώτης Γραμμής, να δείξουμε το τι επιτελούν οι Αστυνομικοί δηλαδή εξιχνιάσεις φόνων, συλλήψεις διαρρηκτών, επιχειρησιακή ικανότητα καταδιώξεων και ανακοπών, διερεύνηση υψηλού επιπέδου πολυπλοκότητας υποθέσεων, επιδεικνύοντας το βαθμό επικινδυνότητας, μοναδικών γνώσεων αλλά και ικανοτήτων γνωστικής, σωματικής και ψυχολογικής συμπεριφοράς που μόνο οι Αστυνομικοί σε συγκεκριμένα τμήματα κατέχουν. Αυτοί κρατούν την ασφάλεια, τη διερεύνηση και την πρόληψη στο Κράτος που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και της κοινής γνώμης. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθούν με θετικό βαθμό όλοι τον πραγματικό ρόλο της Αστυνομίας.

Η δημοσίευση συναντήσεων με Μ.Κ.Ο., με διάφορους Οργανισμούς ή Πρεσβείες είναι απλά ένα πολύ πολύ μικρό λιθαράκι στην άποψη του κόσμου για την Αστυνομία που μπορεί να έχουν και αντίθετο αποτέλεσμα. Το ανθρώπινο πρόσωπο της Αστυνομίας επιδεικνύεται με τη δουλειά της Πρώτης Γραμμής και μόνο αυτά τα μηνύματα έχουν σημασία για τον απλό πολίτη.

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Να στείλω ένα μήνυμα στους στενούς μου συνεργάτες (8 στον αριθμό) οι οποίοι υπερβάλουν εαυτό στο Προεδρείο του Κλάδου και τόλμησαν εκεί όπου άλλοι κρύφτηκαν. Αλλά και στους 16 εκπροσώπους του Κλάδου σε Παγκύπρια βάση που είναι η αφανής υποστήριξη μας.. Μέσα σε καθημερινές συμπληγάδες κάποιοι εξ αυτών δεχόμενοι ακόμα και διλημμάτων από ανωτέρους τους, συνεχίζουν να στηρίζουν χωρίς αλλότρια κίνητρα τον ατόφιο Συνδικαλισμό της Ισότητας για τους συναδέλφους τους. Να υπενθυμίσω ότι θα έχουμε σε ένα χρόνο περίπου τις εκλογές στο Προεδρείο και Ανώτατο συμβούλιο του Κλάδου και θέλουμε όσοι περισσότεροι συνάδελφοι το επιθυμούν, να έρθουν να ενταχθούν στα Συμβούλια ή ως εκπρόσωποι.

Μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑΣ έχουμε προσφέρει στις χιλιάδες των μελών του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ την ομπρέλα ασφάλειας, υπεράσπισης και στήριξης. Ενώ, δίνουμε σε όλα τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας μια Συνδικαλιστική φωνή που μιλά γι΄ αυτούς υπερασπιζόμενοι τα δίκαια καθημερινά εργασιακά τους δικαιώματα.

Ο κόσμος να ξέρει ότι ένας από τους στόχους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ είναι να καταστεί η Αστυνομία ο πιο ακριβοδίκαιος ζωντανός Οργανισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εμπιστεύονται, θα στηρίζουν και θα επικροτούν και ο Αστυνομικός θα νιώθουν ότι είναι η καθημερινή τους στήριξη για ασφάλεια.

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)