Απέρριψε τα περί πρόκλησης, είδε ρατσιστικά κίνητρα για την επίθεση στη μητέρα το Δικαστήριο

«Η απαίτηση για επαυξημένες ποινές, σε σχέση με αδικήματα εναντίον ομάδων προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, των γενεαλογικών καταβολών, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, είναι απαίτηση από το ΕΔΑΔ».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στην απόφαση καταδίκης σε οκτώ μήνες φυλάκιση σε βάρος του 44χρονου, που χτύπησε γυναίκα στη μέση του δρόμου, η οποία κρατούσε βρέφος στην αγκαλιά της, σε περιοχή της Λάρνακας τον περασμένο Ιούλιο.

Παρά το γεγονός ότι στο κατηγορητήριο δεν υπήρχε αναφορά στο αν ο κατηγορούμενος είχε ή όχι κίνητρο για προκατάληψης, το Δικαστήριο αποφάσισε να παρέμβει. Μάλιστα, στην απόφαση του Δικαστηρίου έγινε αναφορά και στην ρατσιστική υπόθεση μεταξύ γυναικών σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα, τονίζοντας πως οι κατηγορούμενες είχαν εκτοξεύσει ρατσιστικές εκφράσεις, εναντίον της παραπονούμενης.

«Προκύπτει κίνητρο προκατάληψης του Κατηγορουμένου. Όπως κατέδειξε η αποδεκτή ενώπιον μου μαρτυρία, ο κατηγορούμενος είπε στην παραπονούμενη ότι αυτή είναι η χώρα του και ότι μπορεί σε τρεις μήνες να διώξει από τη χώρα την παραπονούμενη, η εξύβριση της τελευταίας και το φτύσιμο της από τον κατηγορούμενο, το μένος που την κτύπησε ενώ κρατούσε το τέκνο της και δεν μπορούσε ούτε άλλο πρόσωπο να τον συγκρατήσει, κρίνεται ότι στοιχειοθετούν ότι ο κατηγορούμενος έδρασε με κίνητρο προκατάληψης, λόγω της φυλής της παραπονούμενης».

Απορρίφθηκαν τα περί πρόκλησης του κατηγορουμένου από την παραπονούμενη

Στο μεταξύ, το Δικαστήριο, εξετάζοντας τους μετριαστικούς παράγοντες που έθεσε η πλευρά της υπεράσπισης, αποφάσισε να απορρίψει τα περί πρόκλησης που δέχθηκε ο κατηγορούμενος από την παραπονούμενη.

«Η παραπονούμενη περιορίστηκε στην αντιπαράθεσή της με τον κατηγορούμενο, σε σχέση με το αυτοκίνητο που της πώλησε με φωνές, προσπαθώντας να ανακτήσει το ποσό που κατέβαλε. Δεν απείλησε, δεν έβρισε, απλώς αξίωσε, έστω επίμονα, τα όσα θεωρούσε ότι δικαιούται. Ακόμα και αν δεχτώ, όμως, ότι ο κατηγορούμενος προσβλήθηκε από τις αξιώσεις της παραπονούμενης, η όποια συμπεριφορά της τελευταίας δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογείται, ως η νομολογία ορίζει, η βίαιη συμπεριφορά του. Επομένως, δεν γίνεται αποδεκτός ως μετριαστικός παράγοντας η πρόκληση».

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες

Όσον αφορά στους επιβαρυντικούς παράγοντες, στην απόφαση αναφέρεται πως λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι τα αδικήματα έλαβαν χώρα μπροστά από πλήθος κόσμου, μπροστά στο ανήλικο τέκνο της παραπονούμενης, που ενώ δεχόταν χτυπήματα, το είχε στην αγκαλιά της.

Στη συνέχεια, τονίστηκε πως αν και οι πράξεις του κατηγορουμένου διαπράχθηκαν σε διάστημα λιγότερο του ενός λεπτού, ήταν ιδιαίτερα βίαιες και σημειώνεται πως μανιωδώς κτυπούσε μία γυναίκα, που κρατούσε στην αγκαλιά της ένα παιδί.

«Μία ανυπεράσπιστη γυναίκα, διεκδικούσε τα δικαιώματα της και δέχθηκε μια πρωτοφανούς έντασης επίθεση, αφού την εξύβρισε και ρατσιστικά την φοβέρισε ότι θα τη διώξει από τη χώρα του. Ο Κατηγορούμενος γνώριζε ότι η ΜΚ 15 ήταν στον χώρο με το τέκνο της, αφού προηγουμένως την έβρισε και την έφτυσε από το μπαλκόνι του, αλλά δεν δίστασε. Σε δημόσιο δρόμο, μπροστά στα έντρομα μάτια των μαζεμένων στον χώρο προσώπων, την κτύπησε σε δύο φάσεις, χωρίς δευτερόλεπτο να αναλογιστεί το τι έπραττε. Κόσμος ούρλιαζε, όπως προκύπτει από το Τεκμήριο 2, τρίτο πρόσωπο προσπαθούσε να τον σταματήσει αλλά ο Κατηγορούμενος κτύπησε δυο πρόσωπα και κινήθηκε επιθετικά εναντίον τρίτου, γιατί βιντεογραφούσε το μένος του».

Πάντως, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, λήφθηκε υπόψη, προς όφελος του κατηγορουμένου, το λευκό του ποινικό μητρώο, που επιτρέπει στο Δικαστήριο να τον μεταχειριστεί με την επιείκεια.

«Λαμβάνεται επίσης υπόψη η εξωδικαστηριακή τιμωρία που δέχθηκε ο Κατηγορούμενος, αφού όπως κατατέθηκε ενώπιον μου και από τον ανακριτή της υπόθεσης, βίντεο όπου φαίνεται το επίδικο περιστατικό διέρρευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ΜΜΕ. Ως ελαφρυντικό ακόμα θεωρείται το γεγονός ο Κατηγορούμενος αποστέλλει χρήματα και έχει καλές σχέσεις με τα τέκνα του που ζουν σε άλλη χώρα. Ο Κατηγορούμενος δεν είχε προσχεδιάσει την ενέργειά του, αλλά έλαβε και μέτρα για να περιστείλει το όλο επίδικο περιστατικό και τελικώς έδρασε εν βρασμώ, παρά προσχεδιασμένα. Είχε καλέσει επανειλημμένως την Αστυνομία. Για περίπου μισή ώρα δεν εμφανίστηκε κανείς αστυνομικός για να ελέγξει την κατάσταση παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του Κατηγορούμενου. Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η όποια παραδοχή του Κατηγορούμενου, αφού η υπόθεση δικάστηκε πλήρως και η υπεράσπιση αποδέχθηκε ότι υπήρξε επίθεση, μόνο σε τελικό στάδιο και μάλιστα χωρίς να παραδεχτεί πραγματική σωματική βλάβη».

Αναφορικά με το κίνητρο του κατηγορούμενου, πίσω από την επίθεση σε βάρος της παραπονούμενης, στην απόφαση υπογραμμίζεται πως όχι μόνο δεν μπορεί να ευνοήσει, να λειτουργήσει υπέρ της αναστολής ποινής φυλάκισής της, αλλά καθίσταται νομοθετικά ως επιβαρυντικός παράγοντας.

«Ο θυμός του από την ένταση που δημιουργήθηκε στη γειτονιά του, δεν το νομιμοποιεί να επιτεθεί με μένος εναντίον συνανθρώπου του που κρατά ένα μωρό μικρότερο του ενός έτους. Ο Κατηγορούμενος μπορεί να είναι πρόσωπο λευκού ποινικού μητρώου, αλλά υφίσταται αδήριτη ανάγκη για αποτροπή αδικημάτων τέτοιας φύσης και με τα κίνητρα τα οποία ενείχε. Επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα και με πρωτοφανή ένταση, αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Για αυτό το λόγο το ΕΔΔΑ τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για επιμελή διερεύνηση και πάταξη συμπεριφορών κινούμενων από εθνικά ή εθνοτικά κίνητρα. Πολλώ δε μάλλον εν προκειμένω όπου η παραπονούμενη ήταν μια ανυπεράσπιστη γυναίκα, καθήμενη σε πεζοδρόμιο, έρμαιο της βίαιης επίθεσης του Κατηγορούμενου. Τυχόν αναστολή της ποινής φυλάκισης, θα στρέφετο ενάντια στη σοβαρότητα και την απαξία που ενέχουν αδικήματα με κίνητρο προκατάληψης, εναντίον γυναικών μπροστά στο τέκνο τους και θα έδιδε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία. Η ποινή φυλάκισης να είναι άμεση».

Υπενθυμίζεται πως ο 44χρονος κρίθηκε ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες, επίθεση για πραγματική σωματική βλάβη, επίθεση που προκαλεί βλάβη σε άλλο πρόσωπο, κοινή επίθεση στην παραπονούμενη και δημόσια εξύβριση. Για την πρώτη κατηγορία, του επιβλήθηκε ποινή 8 μηνών, για τη δεύτερη επιβλήθηκε ποινή 4 μηνών, για την τρίτη ποινή 6 μηνών και για την τέταρτη ποινή 3 μηνών. Οι ποινές είναι συντρέχουσες.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων