Μήνυμα για δουλειά έστειλε η Αννίτα-«Χωρίς την Αμμόχωστο δεν μπορεί να υπάρξει λύση»
22:13 - 26 Μαΐου 2023
«Ξεκινάμε σήμερα και εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ μαζί τη σειρά Επαρχιακών Συνεδρίων του κόμματος μας. Είναι με συγκίνηση και απεριόριστη εκτίμηση που απευθύνομαι προς τα μέλη των επαρχιακών μας συνεδρίων. Εσάς που σηκώνετε δυσανάλογα πάντοτε στους ώμους σας μεγάλες ευθύνες σε κάθε εκλογική μας μάχη. Που βρίσκεστε πάντοτε μαζί μας με διάθεση προσφοράς και αγάπης προς την παράταξη και γι’ αυτό σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της στο Επαρχιακό Συνέδριο του κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου.
«Και επειδή απευθύνομαι στα μέλη και στα στελέχη της επαρχίας Αμμοχώστου δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω εξομολογούμενη την τεράστια ευθύνη που νιώθω έναντι σας. Γιατί κοιτώντας την Αμμόχωστο δεν μπορεί να μην αναμετρηθεί κανείς τόσο με τον εαυτό του όσο και με την ιστορία του. Και θέλω να σας μιλήσω για την Αμμόχωστο, τόσο ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και ως άνθρωπος. Μας γέμισαν θλίψη τα όσα είδαμε να συμβαίνουν στο Βαρώσι και πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας. Αυτό φανερώνουν καθαρά φαινόμενα όπως οι έκνομες και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και το τι συμβαίνει καθημερινά με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες», ανέφερε.
Η κ. Δημητρίου τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος για μισόλογα. Το μήνυμα είναι σαφές. Χωρίς την Αμμόχωστο δεν μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού. «Από την πλευρά μας, θεσμικά, κινηθήκαμε άμεσα όσο αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας ενημερώνοντας τόσο τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τους ομολόγους μου ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και όλους τους Πρέσβεις της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα ξεκινάμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός μια πρωτοβουλία ενημέρωσης προς την κοινωνία για το περιεχόμενο της συμφωνημένης βάσης λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Αυτός είναι ο εθνικός, ιστορικός μας ρόλος. Και πραγματώνεται με μια παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας», σημείωσε.
«Συγκεκριμενοποιώντας τις αρχές που καθορίζουν τον πατριωτικό ρεαλισμό, την πολιτική του εφικτού, αλλά και επεξηγώντας τη μορφή και τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνημένης βάσης λύσης όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Πλαίσιο Γκουτέρες. Και θέλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι έχουμε ήδη εκφράσει και τη θέση μας ότι δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια. Ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής. Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε, να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Περαιτέρω ανέφερε πως καθώς ολοκληρώνονται οι εκλογικές διαδικασίες σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, είναι κοινή η πεποίθηση, όπως έχει εκφραστεί και από τον διεθνή παράγοντα, ότι ενδεχομένως να αναληφθεί διεθνής πρωτοβουλία για το κυπριακό και πρέπει να την επιδιώξουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις για να σπάσουμε το σημερινό αδιέξοδο που οδηγεί σε νέα τετελεσμένα. Μέχρι τότε, όμως, και επειδή υπάρχει μεγάλη και δικαιολογημένη απογοήτευση στον προσφυγικό κόσμο, πρέπει να δούμε πως ενισχύεται η προσφυγική πολιτική για να αποτρέψουμε, μεταξύ άλλων, και τις αρνητικές εξελίξεις που συνδέονται και με το ζήτημα του περιουσιακού.
«Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αντιδράσαμε άμεσα, μαζί με τους προσφυγικούς φορείς, στην πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών ν’ αντλήσει κεφάλαια από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω του τέλους 0,4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών. Η Βουλή δεν ψήφισε το τέλος υπέρ των προσφύγων για να καλύψει αυτή η κυβέρνηση παλιές υποχρεώσεις του κράτους αλλά για τον σχεδιασμό νέων μέτρων στήριξης. Κι αυτή η θέση μας είναι σαφής», υπογράμμισε.
«Γνωρίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας στην επαρχία Αμμοχώστου ασχολούνται με τη γεωργία. Ένας τομέας που στηρίζει την οικονομία, την απασχόληση και που μας κάνει περήφανους για τα προϊόντα και την ποιότητά τους διεθνώς. Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κλάδος της γεωργίας με όλες του τις υποκατηγορίες αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής καθώς και της πράσινης μετάβασης. Σήμερα ιδιαίτερα που η γεωργία, οι οικολογικές καλλιέργειες, η ευρωπαϊκή πολιτική από το αγρόκτημα στο πιρούνι επιβάλλεται να επανασχεδιάσουμε και να ενισχύσουμε τον κλάδο και τους ανθρώπους του ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε η Αννίτα Δημητρίου.
«Είναι δεδομένη η πίστη μας στις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας αλλά και είναι πεποίθησή μας ότι, με ελάχιστες κινήσεις, το κράτος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Έχω δει τις προοπτικές των αγροτών μας. Γνωρίζω νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δουλέψουν στη γη των πατέρων τους. Νέους με διπλώματα πανεπιστημίου που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γεωργία και με τη ανάπτυξη προγραμμάτων, με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Να μετεξελίσσονται στον επαγγελματία γεωργό και κτηνοτρόφο με έμφαση στην παραγωγή, στο branding, στην ανάδειξη των κυπριακών γεωργικών προϊόντων στην Κύπρο και στο εξωτερικό», είπε.
«Εμείς από την πλευρά μας στηρίξαμε τον αγροτικό κόσμο έμπρακτα, και στην πανδημία αλλά και εν μέσω των δυσμενών επιπτώσεων που επέφερε δυστυχώς σε πολλούς τομείς το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Κύπρος έχει μπροστά της μια χρυσή ευκαιρία, με το Ταμείο Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών διαθρωτικών ταμείων, των 4,5 δις ευρώ, που αφορά και τη γεωργία. Αυτήν την ιστορική ευκαιρία πρέπει να την κερδίσουμε. Για να γίνει όμως πραγματικότητα, χρειάζεται σοβαρότητα καιυπευθυνότητα. Γι’ αυτό και θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση ώστε οι πολιτικές που εκπονήσαμε για στήριξη των αγροτών και άλλων τομέων της οικονομίας, όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά και να ενισχυθούν», ανέφερε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ανάλογο ήταν και το πλήγμα που δέχτηκε και ο τουρισμός. «Ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας μας, που έχω πλήρη επίγνωση ότι αφορά ιδιαιτέρως τους Αμμοχωστιανούς συμπολίτες μας και επιχειρηματίες. Δουλέψαμε σκληρά για την αναβάθμιση του τομέα όλα αυτά τα χρόνια, καταθέσαμε σωρεία κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και καταφέραμε, μέσω της διαφοροποίησης των αγορών, το πλήγμα του μηδενικού τουρισμού από Ρωσία και Ουκρανία να επουλωθεί επαρκώς από ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές», δήλωσε.
Ως αποτέλεσμα, η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 αξιολογήθηκε και τέθηκε ως η κύρια προτεραιότητα του Υφυπουργείου Τουρισμού από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Και συνεχίζει σήμερα να γίνεται πράξη με θετικά αποτελέσματα, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, όπως η πανδημία και η πληθωριστική κρίση, επεσήμανε.
«Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η ευλαβική προσήλωση στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επόμενη μέρα της μεγάλης μας βιομηχανίας. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το να πετύχουμε την ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική αναβάθμιση, με ποιοτικό τουρισμό υψηλής στάθμης, επιτυγχάνοντας συνάμα, επιτέλους, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε η κ. Δημητρίου.
Διαβεβαίωσε πως «θεμέλιο για αυτά και για το επόμενο βήμα στην αναπτυξιακή προοπτική της Κύπρου είναι η ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση της οικονομίας. Έχοντας ισχυρή οικονομία μπορούμε να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις, και τον τουρισμό και τους συμπολίτες μας που απασχολούνται στον κλάδο. Και να είστε σίγουροι ότι αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος που ακολουθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός».
«Αλλάζουμε το κόμμα μας, αλλάζοντας πρώτα εμείς»
Ακολούθως αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες για τη νέα ηγεσία. «Προχωρήσαμε παράλληλα, θεσμοθετημένα, σε συγκεκριμενοποίηση του ρόλου και των καθηκόντων των μελών της ηγεσίας και των ευθυνών έναντι της οργανωμένης βάσης του κόμματος, των τοπικών μας επιτροπών, της Νεολαίας και των Φοιτητών μας. Γυρίζουμε σελίδα και με οδηγό τον εκσυγχρονισμό αλλάζουμε το κόμμα μας προς το καλύτερο, αλλάζοντας πρώτα εμείς οι ίδιοι. Εφαρμόζοντας τις αναγκαίες οργανωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για να δώσουμε περιεχόμενο στη μεγάλη ευκαιρία ανασυγκρότησης που έχουμε ενώπιον μας, και για να βάλουμε γερά θεμέλια για τον Δημοκρατικό Συναγερμό του αύριο», υπογράμμισε.
Υπενθύμισε, στη συνέχεια, πως «σε αυτό το πλαίσιο θα επαναλειτουργήσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η οποία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, θα αποτελούν τον χώρο όπου οι πολιτικές μας, σε τακτική βάση θα δοκιμάζονται μέσα από τον διάλογο και θα εμπλουτίζονται, όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και επιστημονικά. Θα ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής και σε άρρηκτη συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα εκπονούμε πολιτικές για κάθε τομέα πολιτικής. Θέτουμε παράλληλα σε λειτουργία τον θεσμό του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, το λεγόμενο «Shadow cabinet». Ένα θεσμό που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές».
«Έχουμε επίσης καταστήσει σαφές και μάλιστα και με απόφαση του Παγκυπρίου Συνεδρίου ότι ο ΔΗΣΥ θα ασκήσει τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Είναι, εξάλλου αξίωμα στη δημοκρατία, ότι κάθε κυβέρνηση που δεν ελέγχεται από μια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση αναπτύσσει τάσεις αυταρχισμού, νεποτισμού και διαφθοράς. Αυτός είναι ρόλος μας θέλοντας όμως να στείλω εκ νέου και σήμερα ένα μήνυμα προς όλη την κοινωνία. Κανένας πολίτης δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί για την υπεύθυνη στάση μας στα κρίσιμα θέματα. Ουδέποτε θα θέσουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό», τόνισε.
«Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα. Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση στο μέτρο που υιοθετεί πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ωφελιμότητα για τον τόπο. Την ίδια στιγμή θα κρίνουμε με αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και τεκμηρίωση κάθε κίνησή της που κρατά τη χώρα πίσω. Η αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να υπηρετεί τους πολίτες. Δεν έχει καμία εξάρτηση και καμία δέσμευση ούτε με την κυβέρνηση ούτε με κανένα άλλο συμφέρον παρά μόνο από την δική μας στόχευση και στρατηγική που εδράζεται στις αρχές και αξίες μας», υπογράμμισε η Αννίτα Δημητρίου.
«Δεν θα σταματήσουμε στιγμή ν’ αγωνιζόμαστε για αυτά που πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουμε η μεγάλη, πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου. Να είναι σίγουροι κάποιοι ότι θα μεγαλώνουμε ξανά μέρα με την μέρα περισσότερο, μαζί και ενωμένοι στην πράξη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα, όλες και όλοι μαζί, τη μεγάλη προσπάθεια για ενότητα και ανασυγκρότηση. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και προχωράμε ενωμένοι», υπέδειξε.
«Κλείνοντας επιτρέψετέ μου να συγχαρώ θερμά τον Νίκο Γεωργίου και τους συνεργάτες του στην απερχόμενη Γραμματεία και να τους ευχαριστήσω για την αφοσίωση και την τεράστια τους συνεισφορά στην Παράταξη. Να ευχηθώ επίσης κάθε καλό σε όλες τις υποψήφιες και υποψήφιους ενόψει της εκλογικής συνέλευσης της 10ης Ιουνίου και να στείλω και πάλι το μήνυμα. Δουλειά. Δουλειά. Δουλειά. Ενωμένοι. Μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Ενωμένοι. Ισχυροί. Για το Αύριο! Για την Κύπρο της προκοπής και της προόδου. Για την Κύπρο του Αύριο, για την Κύπρο που μας αξίζει», κατέληξε.