Οι ποιοτικοί οίνοι της Κύπρου διαγράφουν εξαιρετική πορεία

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι οι σύγχρονοι ποιοτικοί οίνοι της Κύπρου διαγράφουν ήδη εξαιρετική πορεία στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος σε χαιρετισμό του  στην τελετή βράβευσης του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.

"Ως εκ τούτου, θα ήθελα να τονίσω ότι απόψε δεν βραβεύονται μόνο οι καλύτεροι οίνοι που συμμετείχαν στον 14ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου. Απόψε, βραβεύεται ο «Κυπριακός οίνος», ο «οίνος του τόπου μας» ως επιστέγασμα του κόπου, των θυσιών και της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοπαραγωγών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, κάτι που οδήγησε στη μεγάλη οινική πρόοδο που καταγράφει ο τόπος τα τελευταία χρόνια" είπε.

Πρόσθεσε ότι στον φετινό Διαγωνισμό, ο οποίος διεξάχθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), συμμετείχαν 30 τοπικά οινοποιεία, υποβάλλοντας 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία είναι αυτή των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων και η άλλη κατηγορία είναι αυτή των γλυκών οίνων δηλαδή οίνων με περιεκτικότητα σε σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.

"Βραβείο λαμβάνει το 30% των συμμετοχών από την κάθε κατηγορία, ως ορίζει το διεθνές πρότυπο του OIV. Ως εκ τούτου, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και 2 οίνοι έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων. Στην κατηγορία των γλυκών οίνων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία», 4 οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό μετάλλιο" είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε, έχουν δοθεί ειδικές διακρίσεις για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Γιαννούδι», το «Ξυνιστέρι», το «Όφθαλμο» και το «Σπούρτικο».

Ωστόσο, είπε ο Υπουργός, πέρα από τις βραβεύσεις, καλλιεργήθηκε πρωτίστως ο ευγενής συναγωνισμός μεταξύ των οινοπαραγωγών για την ποιοτική καταξίωση και εμπεδώθηκε για ακόμη μια φορά η σημασία που πρέπει να αποδίδεται από όλους στη σταθερή ποιότητα, τη διαφορετικότητα, την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου.

Από εμπορικής πλευράς, πρόσθεσε, και πέρα από την οποιαδήποτε προβολή του Διαγωνισμού, "στρέφομαι προς εσάς, τους οινοπαραγωγούς του τόπου, και σας καλώ να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες ώστε να ενδυναμώσετε το ήδη θετικό ρεύμα υπέρ των κυπριακών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και υπέρ των ποικιλιακών οίνων. Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων και η κατοχύρωση της οινικής ταυτότητας της Κύπρου στη συνείδηση του καταναλωτή αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή".

Ευχαρίστησε τον Καθηγητή Δρ Antonio Morata, Πρόεδρο της επταμελούς κριτικής επιτροπής και επιτηρητή της διαδικασίας διεξαγωγής του Διαγωνισμού, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην Τεχνική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διαγωνισμού.

Τόνισε ότι ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ως Κυβέρνηση, στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ποιοτικών οίνων της Κύπρου.

Είπε ότι η στήριξη των αμπελουργικών κοινοτήτων, των αμπελουργών και των οινοπαραγωγών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας στον αμπελοοινικό τομέα.

"Σε αυτό το πνεύμα και στα πλαίσια εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ) 2019-2023. Με το συγκεκριμένο Εθνικό Πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2023, παραχωρήθηκαν από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς" είπε ο Υπουργός. 

Συνέχισε λέγοντας ότι ενισχύσεις παρόμοιου ύψους αναμένεται ότι θα παραχωρηθούν και στη νέα προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το έτος 2027, μέσω πολύ σημαντικών Παρεμβάσεων στήριξης όπως είναι η αναδιάρθρωση και η μετατροπή των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, η κατασκευή και η επιδιόρθωση παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς μέσα στους αμπελώνες που είναι εγκατεστημένοι σε κλίσεις, οι διάφορες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες.

"Τονίζω ιδιαιτέρως την πολύ σημαντική Παρέμβαση προώθησης των οίνων στις τρίτες χώρες, η οποία προγραμματίζεται να προκηρυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η οποία πρέπει να τύχει αξιοποίησης κατά προτεραιότητα από τους οινοποιούς μας. Η επιτυχής εφαρμογή της και η αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων θα επιτρέψει την επικοινωνία των δυνατών μας σημείων ως ιστορική χώρα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας