Μέλη της ΚΣΕΕ απέκτησαν ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση στην Κύπρο

Ευχαριστίες προς τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΕΕ), Νίκο Τορναρίτη και κατ’ επέκταση στην ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ο Damien Cottier, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας, για την διοργάνωση των διήμερων εργασιών της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της, η οποία με πρωτοβουλία του κ. Τορναρίτη συνεδρίασε στη Λάρνακα στις 22 και 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Cottier εξήρε τη μεγάλη σημασία που είχε για την επιτροπή της οποίας προεδρεύει, η ευκαιρία που δόθηκε στα μέλη, αφενός μεν να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση στην Κύπρο, ιδιαίτερα με την επίσκεψή τους στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, αφετέρου δε να κατανοήσουν εις βάθος άλλα κρίσιμα για την Κύπρο ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Τέτοια ζητήματα, σημειώνεται, αφορούν ειδικότερα στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την Κύπρο και την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς συμμόρφωση, καθώς και ευρύτερα ζητήματα που απορρέουν από την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας (υπόθεση Λοϊζίδου) και την προσφάτως ληφθείσα απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, χωρίς την εκπλήρωση εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της προς την Κύπρο.

Ερώτηση στον ΥΠΕΞ Λετονίας

Στο μεταξύ, ερώτηση ως προς το «ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιές οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Λετονία, ως Προεδρεύουσα χώρα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το τρέχον εξάμηνο, όσον αφορά τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κυβερνοασφάλειας», απηύθυνε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, Edgars Rinkēvičs, ο οποίος προσφώνησε τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής στη Ρίγα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Rinkēvičs υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή και κυβερνοασφάλεια αποτελούν πολύ σημαντικά ζητήματα για τη Λετονική Προεδρία και ενημέρωσε για την πρόθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θεσπίσει συναφή δικαιώματα νέας γενιάς.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η παρεξήγηση με την... υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ερντογάν-«Γελοιότητες, αυτό βρήκαν» (pic)
Ανατροπή με το χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Πληροφορίες ότι δεν θα γίνει εκταφή
Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα γιος Ισραηλινού υπουργού
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
«Τη βρήκα την π@@, την κ@@@, την ξέκανα... Πώς κάνεις έτσι; Ένας λιγότερος πάνω στη γη»
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ