Άλλα 20,6 εκατομμύρια για το νέο «προεδρικό» δίνει η Τουρκία

Επιπλέον ποσό ύψους 20,6 εκ ΤΛ θα δαπανήσει το τουρκικό κράτος για την κατασκευή του συγκροτήματος του νέου ‘προεδρικού», της νέας «βουλής» και τζαμιού στην κατεχόμενη Λευκωσία, το «θαύμα» που είχε ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι θα έκανε δώρο στο ψευδοκράτος, αξίας, 2,2 δις ΤΛ.

Η "Γενί Ντουζέν" επικαλείται είδηση της εφημερίδας "Μπιργκιούν" πως στις 10 του περασμένου Μαρτίου προκηρύχθηκε από την Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας (ΤΟΚΙ) διαγωνισμός για την αγορά υπηρεσιών σχετικά με την επίβλεψη κατασκευαστικών εργασιών και επιθεώρηση κτιρίων για πρόσθετες εγκαταστάσεις ή κατασκευές, έργα υποδομής και εξωραϊσμό του χώρου.

Σύμφωνα με την είδηση, ο διαγωνισμός, όπως και στον προηγούμενο σύνθετο διαγωνισμό, αφορά το επίμαχο άρθρο 21/Β του περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, που αναφέρεεται σε περίπτωση «αιφνίδιων και απρόοπτων γεγονότων όπως φυσικές καταστροφές, επιδημίες, κίνδυνος απώλειας ζωής ή περιουσίας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η διαδικτυακή τ/κ εφημερίδα "Οζγκιούρ" γράφει σήμερα ότι στην «επίσημη εφημερίδα» παρουσιάστηκε το «σχέδιο νόμου (τροποποίηση)» για τις οικοδομές, στο οποίο αντιτάχθηκαν η τουρκοκυπριακή ένωση επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων (KTMMOB) και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, λόγω του ότι θα δημιουργούσε μη «αδειοδοτημένα» και μη επιθεωρούμενα κτήρια με την κατάργηση των διαδικασιών «θεώρησης».

Η δημοσίευση του «νομοσχεδίου» είχε αναβληθεί για λίγο, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα προστεθεί το εξής άρθρο: «Δεν απαιτείται θεώρηση για κρατικά έργα και έργα που πρέπει να εκτελεστούν σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες ή πρωτόκολλα που βασίζονται σε αυτές».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό αποτελεί κίνηση της "κυβέρνησης" να παρακάμψει όλους τους «θεσμούς και τα επαγγελματικά επιμελητήρια», προκειμένου να «αποφύγει την ανάγκη θεώρησης», ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο «συγκρότημα του νέου προεδρικού» και στα αρχιτεκτονικά έργα που προβλέπεται να εκτελέσει ο TOKΙ στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, η "Γενί Ντουζέν", όπως και άλλα τ/κ ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι το ψευδοκράτος προχωρά σε νέο δανεισμό ύψους 1,5 δις ΤΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δημοσιεύθηκε χθες στην «επίσημη εφημερίδα». Ο δανεισμός θα γίνει μέσω του «υπουργείο δημοσιονομικών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά
Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ένα χρόνο πριν τις εκλογές
Ανέλυσε το όραμα του για αξιοποίηση του ΦΑ ο Παπαναστασίου-Στην εξίσωση και η λύση του Κυπριακού
Για προώθηση έργων υποδομής συζήτησαν ο ΠτΔ και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου
Επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων ζήτησε η ΣΕΚ από Πρόεδρο
Στην Κύπρο ο Σέρβος ΥΠΑΜ-Στόχος η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
Αλαλούμ με την ημέρα της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα
ΥΠΟΙΚ: Θα στηρίξει το νόμο της Βουλής για ΦΠΑ 5% ενώπιον της Κομισιόν
Ικανοποίηση Ιωάννου-«Σημαντικός για Κύπρο ο μηχανισμός αλληλεγγύης για μετανάστευση»
Ν. Χριστοδουλίδης: Όραμά μου ένα σύγχρονο κράτος για προσέλκυση επενδύσεων