Άλλα 20,6 εκατομμύρια για το νέο «προεδρικό» δίνει η Τουρκία

Επιπλέον ποσό ύψους 20,6 εκ ΤΛ θα δαπανήσει το τουρκικό κράτος για την κατασκευή του συγκροτήματος του νέου ‘προεδρικού», της νέας «βουλής» και τζαμιού στην κατεχόμενη Λευκωσία, το «θαύμα» που είχε ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι θα έκανε δώρο στο ψευδοκράτος, αξίας, 2,2 δις ΤΛ.

Η "Γενί Ντουζέν" επικαλείται είδηση της εφημερίδας "Μπιργκιούν" πως στις 10 του περασμένου Μαρτίου προκηρύχθηκε από την Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας (ΤΟΚΙ) διαγωνισμός για την αγορά υπηρεσιών σχετικά με την επίβλεψη κατασκευαστικών εργασιών και επιθεώρηση κτιρίων για πρόσθετες εγκαταστάσεις ή κατασκευές, έργα υποδομής και εξωραϊσμό του χώρου.

Σύμφωνα με την είδηση, ο διαγωνισμός, όπως και στον προηγούμενο σύνθετο διαγωνισμό, αφορά το επίμαχο άρθρο 21/Β του περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, που αναφέρεεται σε περίπτωση «αιφνίδιων και απρόοπτων γεγονότων όπως φυσικές καταστροφές, επιδημίες, κίνδυνος απώλειας ζωής ή περιουσίας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η διαδικτυακή τ/κ εφημερίδα "Οζγκιούρ" γράφει σήμερα ότι στην «επίσημη εφημερίδα» παρουσιάστηκε το «σχέδιο νόμου (τροποποίηση)» για τις οικοδομές, στο οποίο αντιτάχθηκαν η τουρκοκυπριακή ένωση επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων (KTMMOB) και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, λόγω του ότι θα δημιουργούσε μη «αδειοδοτημένα» και μη επιθεωρούμενα κτήρια με την κατάργηση των διαδικασιών «θεώρησης».

Η δημοσίευση του «νομοσχεδίου» είχε αναβληθεί για λίγο, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα προστεθεί το εξής άρθρο: «Δεν απαιτείται θεώρηση για κρατικά έργα και έργα που πρέπει να εκτελεστούν σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες ή πρωτόκολλα που βασίζονται σε αυτές».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό αποτελεί κίνηση της "κυβέρνησης" να παρακάμψει όλους τους «θεσμούς και τα επαγγελματικά επιμελητήρια», προκειμένου να «αποφύγει την ανάγκη θεώρησης», ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο «συγκρότημα του νέου προεδρικού» και στα αρχιτεκτονικά έργα που προβλέπεται να εκτελέσει ο TOKΙ στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, η "Γενί Ντουζέν", όπως και άλλα τ/κ ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι το ψευδοκράτος προχωρά σε νέο δανεισμό ύψους 1,5 δις ΤΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δημοσιεύθηκε χθες στην «επίσημη εφημερίδα». Ο δανεισμός θα γίνει μέσω του «υπουργείο δημοσιονομικών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανεξαρτησία του ψευδοκράτους
Συνεχίζει τον αμανέ του για δυο κράτη ο Τατάρ και προκαλεί-«Η Τουρκία το 1974 έφερε την ειρήνη»
Κοινή ανακοίνωση 12 οργανώσεων στα κατεχόμενα-Τάσσονται υπέρ της λύσης δυο κρατών
Νέες προκλήσεις των Τούρκων-Θέλουν να ανακοινώσουν ναυτική βάση στην Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου
Καταδικαστική δήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής
Ψηφίζουν Ούρσουλα Φουρλάς και Χατζηπαντέλα-Καταψηφίζουν οι υπόλοιποι, προβληματίζεται ο Γεάδης
Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες-Πώς τοποθέτησαν πριν τη ψηφοφορία
Στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου
Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα
Επανέλαβε την απαισιοδοξία της για το Κυπριακό η Αννίτα-«Εύχομαι να διαψευστώ»