Την κοινότητα Μελίνης επισκέφτηκε η Επ. Γεωργίας της Βουλής-Συζήτησαν με πυρόπληκτους

Την κοινότητα Μελίνης επισκέφτηκαν την Παρασκευή μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Κατά την επίσκεψη τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν και παρακάθισαν σε σύσκεψη, μεταξύ άλλων, με τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Αρακαπά, Επταγώνιας, Ακαπνού, Μελίνης, Οδούς, Οράς, Βαβατσινιάς, Αγίων Βαβατσινιάς, Συκόπετρας και Διερώνας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της επίσκεψης είπε ότι «η Επιτροπή Γεωργίας από την πρώτη ημέρα των πυρκαγιών βρεθήκαμε στις πυρόπληκτες περιοχές και είχαμε υποσχεθεί στους κατοίκους αλλά και στα Κοινοτικά Συμβούλια ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με το πως υλοποιούνται αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ανάλογα θα ασκούμε την ανάλογη πίεση μέσα από το Κοινοβούλιο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους αυτούς».

«Σήμερα διαπιστώσαμε ότι άλλο οι εξαγγελίες και άλλο η υλοποίηση των μέτρων, που είχαν εξαγγελθεί. Το κράτος κρυμμένο πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες απέκλεισε αρκετούς από τους επηρεαζόμενους. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η εγγραφή των αγροτικών δρόμων σε αυτές τις περιοχές, όπου χρειάζεται γύρω στα 30 χρόνια για να εγγράψεις ένα αγροτικό δρόμο και χωρίς να υπάρχει προσπέλαση στο αγρόκτημα ή στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο δεν μπορούσε να αποζημιωθεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι άκουσαν κραυγή αγωνίας, γιατί, όπως είπε, αυτοί άνθρωποι απαιτούν να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση από τις άλλες περιοχές, γιατί στις ορεινές περιοχές ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να παραμείνουν χωρίς να έχουν στήριξη τους κράτους, ανεξάρτητα του τι προσφέρουν.

«Διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να καλεστούν οι αρμόδιοι Υπουργοί στις αρμόδιες Επιτροπές, αφού έχουμε νέα Κυβέρνηση, να μας πουν πώς σκέφτονται να υλοποιήσουν αυτά τα οποία είχαν υποσχεθεί οι προκάτοχοι τους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι ένας από τους κοινοτάρχες των πληγέντων περιοχών διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξαγγέλλει χορηγία 18 εκατομμύρια για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο θα πρέπει να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες για να στηρίξει ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

«Τόνισε, επίσης, ο κοινοτάρχης, ότι πολύ σωστά έδωσε τα 18 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Εμείς εδώ είμαστε δεύτερης κατηγορίας πολίτες στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό; Για να καταλάβετε το μέγεθος της αγωνίας και της έγνοιας και του προβληματισμού έχουν οι κοινοτικές αρχές σε αυτές τις περιοχές. Θα μείνουν μόνοι τους οι κοινοτάρχες στο τέλος», ανέφερε.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι ως Επιτροπή Γεωργίας αποφάσισαν ότι θα καλέσουν τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου Γεωργίας και για τα σχέδια τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα θα ζητήσουν να τους ενημερώσει το τι πρόκειται να αλλάξει, τι πρόκειται να στηρίξει και τι πρόκειται να προωθήσει, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στους τόπους τους.

«Εμείς θα ασκήσουμε την ανάλογη πολιτική πίεση μέσα από το Κοινοβούλιο για να δούμε πώς μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους στηρίξουμε, γιατί όντως χρειάζονται στήριξη», πρόσθεσε.   

Σημείωσε ότι θα εξηγηθούν με τον Υπουργό Γεωργίας πότε μπορεί να είναι στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής και θα του θέσουν τα ερωτήματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιον τους σήμερα.

Σε ερώτηση αν θα προσκληθούν τόσο ο Υπουργός Γεωργίας όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γαβριήλ είπε πως θεωρεί ότι τα δύο Υπουργεία πρέπει να συνυπάρξουν για να υπάρχει στήριξη στον πρωτογενή τομέα.

«Αν δεν συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε. Πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία , μια πολιτική απόφαση από το κράτος το τι μέλλει γενέσθαι με τις περιοχές αυτές», κατέληξε.  

Δειτε Επισης

Αντίποινα Χεζμπολάχ σε Ισραήλ για τον θάνατο ηγετικού στελέχους της-Εξαπέλυσε επιθέσεις με drones
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού για το τριήμερο του Κατακλυσμού.
Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής «1974, Ξεχασμένα Σινιάλα» της Ειρήνης Χηράτου
Τρόμος σε πτήση-Το παρμπρίζ ράγισε ξαφνικά στα 40.000 πόδια (pic)
Δεκατετράχρονος καταζητείται για κλοπή και εμπρησμό οχήματος
Ραγδαία η ανάπτυξη της ρομποτικής στην Κύπρο-Παγκύπριος διαγωνισμός ROBOTEX
Παραμένει άφαντος ο Πιερή για την απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού στη Λευκωσία (pics)
Ζέστη και βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Τέθηκαν οι γραμμές για αποφυγή παραπλανητικών εκπτώσεων-Μέχρι και 1 εκατ. το πρόστιμο στους παραβάτες
Κρούει τον κώδωνα για τους θανάτους ηλικιωμένων το Παρατηρητήριο-Ζητά μέτρα, ελέγχους και Υφυπουργείο