Θέλουν να τα βρουν για ΕΛΚ Προεδρικό και ΔΗΣΥ-Ενοχλημένη η Πινδάρου από τη συνταύτιση με ΑΚΕΛ
16:05 - 26 Μαΐου 2023
Την ανάγκη συνεννόησης και συντονισμού επισημαίνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ με αφορμή το θέμα που προέκυψε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη σε συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Παράλληλα ο ΔΗΣΥ σχολιάζοντας κυβερνητικές αναφορές περί συνταύτισης του κόμματος με το ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τη στάση του έναντι κυβερνητικών νομοσχεδίων κάνει λόγο για «άκομψο τακτικισμό», ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως «η ταύτιση των δυο κομμάτων γίνεται εκ των πραγμάτων και είναι αποδεικτέα επί της ουσίας» και φάνηκε στις τελευταίες τοποθετήσεις που έγιναν στη Βουλή.
Και τα δυο αυτά θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χρστοδουλίδη, με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», κάτι που επιβεβαιώθηκε με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς ΔΗΣΥ.
Συμμετοχή Υπουργών σε συναντήσεις ΕΛΚ
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», για το θέμα που προέκυψε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη σε συναντήσεις του ΕΛΚ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «υπό το φως του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει κατόπιν πρόσκλησης στις συνόδους του ΕΛΚ το ίδιο θα πράττουν και οι Υπουργοί εφόσον λαμβάνουν πρόσκληση από το ΕΛΚ».
Πρόσθεσαν πως «αυτό είναι χρήσιμο για τη χώρα μας αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα και ο συντονισμός μεταξύ Υπουργών άλλων χωρών που ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι προς όφελος της χώρας μας».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως «έγινε ένα τηλεφώνημα από την πλευρά της κ. Δημητρίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για καλύτερη συνεννόηση σε ήπιο κλίμα. Συζήτησαν σε καλό κλίμα για να χαμηλώσουν οι τόνοι», πρόσθεσαν.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «για το ΕΛΚ η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχουν οι Υπουργοί», σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ισχυρή επιθυμία της Προέδρου του ΔΗΣΥ.
Επεσήμανε πως ο λόγος που καλούνται οι Υπουργοί σε τέτοιες συναντήσεις, όπως έγινε στην περίπτωση του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, «είναι γιατί χωρίς να ερωτηθούμε εξέφρασαν οι ίδιοι τη θέση τους αυτή προς το ΕΛΚ και προσκλήθηκε ένας μέχρι σήμερα». Ο κ. Κουλλά είπε ακόμη πως πως «έχουμε ακούσει ότι άλλοι Υπουργοί θα συμμετέχουν σε άλλες πολιτικές ομάδες».
Ο κ. Κουλλά επεσήμανε πως υπήρξε μια αρχική συναντίληψη επί του θέματος αυτού όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνάντησε την κ. Δημητρίου πριν δυο βδομάδες. Απλά η πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών είχε προηγηθεί των συνεννοήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάρτιν Βέμπερ, και η θετική απάντηση είχε επίσης προηγηθεί οπότε δεν εγείρουμε κάποιο ζήτημα για το τι έγινε αυτή τη φορά, ανέφερε.
Σημείωσε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η κ. Δημητρίου συζήτησαν για αυτό το θέμα κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε κατανόηση και είναι έτοιμος για συνεννόηση σε αυτό το θέμα».
Σε ερώτηση αν έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΕΛΚ να μην προσκαλούνται Υπουργοί της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη σε συναντήσεις του ΕΛΚ, ο κ. Κουλλά είπε πως «του έχουμε εξηγήσει ότι θα συμμετάσχει ο ΔΗΣΥ σε όλα τα υπόλοιπα φόρα του ΕΛΚ όπως κάναμε τόσα χρόνια και πολύ επιτυχημένα στηρίζαμε τα δίκαια της Κύπρου και καταφέραμε πολύ ενεργά να έχουμε ψηφίσματα και υποστήριξη από το ΕΛΚ».
Μοναδική εξαίρεση είναι αυτή που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από κοινού με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ θα συμμετέχουν στις συνόδους του ΕΛΚ, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «τούτο επιβάλλει και κάποιου είδους προδιαβούλευση και συνεννόηση για να στηρίζουμε και εμείς τα ίδια πράγματα».
«Η δική μας αντίληψη λέει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει κατανοήσει αυτή τη θέση μας στα πλαίσια της καλής και ομαλής συνεργασίας. Με ξενίζει συνεπώς αν κάποιος λέει πως αν καλούνται οι Υπουργοί θα πηγαίνουν», ανέφερε ο κ. Κουλλά.
Επανέλαβε πως «καλούνται γιατί εξέφρασαν οι ίδιοι προσωπικό ενδιαφέρον χωρίς να ερωτηθεί ο ΔΗΣΥ», υπενθυμίζοντας τη συνεδριακή απόφαση του κόμματος πως βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Κυβερνητικά νομοσχέδια
Σε σχέση με την ενόχληση από πλευράς ΔΗΣΥ για το γεγονός ότι η στάση του κόμματος ταυτίστηκε από πλευράς κυβέρνησης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το e-kalathi, με αυτήν του ΑΚΕΛ, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η ταύτιση των δυο κομμάτων γίνεται εκ των πραγμάτων και είναι αποδεικτέα επί της ουσίας» και πως αυτή φάνηκε στις τελευταίες αρκετές συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το e-kalathi επεσήμαναν πως αυτή ήταν μια πρόταση που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ενώ υπήρχαν διθυραμβικές δηλώσεις από μέλη της Επιτροπής πριν ένα μήνα ως προς τη χρησιμότητα του εργαλείου ξαφνικά υπήρξε μια στροφή 180 μοιρών κάτι που «αποδεικνύει του λόγου το αληθές».
«Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει κριτική φτάνει να είναι νηφάλια και βασισμένη σε πολιτικά επιχειρήματα», σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο κ. Κουλλά είπε πως η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «έχει μεταφέρει τις θέσεις μας προς τον κ. Χριστοδουλίδη πρώτα από όλα ότι εκεί όπου συμφωνούμε θα συμφωνούμε, και πως είμαστε μεν αντιπολίτευση αλλά θα στηρίζουμε πολιτικές που θα είναι εντός του δικού μας πλαισίου».
«Εκεί όμως που διαφωνούμε θα λέμε με παρρησία τις απόψεις μας ανεξαρτήτως του ποιος θα συμφωνήσει ή θα διαφωνήσει μαζί μας στη συνέχεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.
Είπε ακόμη πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης που έχουμε ονομάσει άκομψο τακτικισμό να λέει δημόσια ότι συνταυτίστηκε ο ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ μας ξενίζει, γιατί την ίδια στιγμή πολλές φορές εμείς συμφωνήσαμε και διαχωρίσαμε τη θέση μας από πολλούς άλλους».
«Για παράδειγμα για τις εκποιήσεις έχω εκδώσει μια ανακοίνωση σήμερα. Κι αυτό είναι ένα πολύ πιο σημαντικό θέμα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και αναμένουμε από την κυβέρνηση που μας ζητά πίστωση χρόνου προτάσεις, ενώ τα συγκυβερνώντα κόμματα συνομιλούν με το ΑΚΕΛ για να καταθέσουν από κοινού προτάσεις νόμου και διαφωνεί η κυβέρνηση μαζί τους», είπε ο κ. Κουλλά.