Κέντρο πληροφόρησης και στήριξης για εμπόριο μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δημιουργεί η ΕΕ

Τη δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και στήριξης για κυπριακές επιχειρήσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο νόμιμο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, σε συντονισμό με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (TCCC) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα αποτελεί ένα κέντρο ενιαίας εξυπηρέτησης (one stop shop) από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση ή και τεχνική στήριξη για εμπορικές συναλλαγές διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται τον Οκτώβριο του 2023 με το άνοιγμα ειδικού γραφείου, για τη δημιουργία του οποίου αναμένεται διαδικασία προσφορών το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, το one stop shop θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εξατομικευμένη στήριξη μέσω προσωπικής επαφής, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά για τήρηση των απαιτούμενων κανονισμών για το κάθε προϊόν, ενώ θα διευκολύνει και την επαφή και «αντιστοίχιση» πωλητών και αγοραστών.

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στα ελληνικά και τα τουρκικά, η οποία θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος πληροφόρησης, σημείο αναφοράς και τεκμηρίωσης, με αντικείμενο στη στήριξη σε επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής που φιλοδοξούν να αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Το ζητούμενο από αυτή την πρωτοβουλία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι «η διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου προϊόντων που συμμορφώνονται με όλους τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της νήσου».

Σε δήλωσή του ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, αναπληρωτής διευθυντής και προϊστάμενος της μονάδας για Στήριξη της Επίλυσης του Κυπριακού στη Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για τις Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις (DG REFORM), ανέφερε πως η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΕ μαζί με τα δύο επιμελητήρια για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής συνεργασίας στην Κύπρο, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας και από τις δύο πλευρές.

«Με την παροχή προσβάσιμης και εξατομικευμένης στήριξης στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της ΕΕ, συμβάλλουμε στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προετοιμάζουμε το έδαφος για την επανένωση του νησιού, που είναι και ο απώτερος στόχος μας», τόνισε ο κ. Μπγιόρνσον.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, και παρέχει στήριξη σε τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις ώστε τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με όσα απαιτούνται για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, προστίθεται, δεν φέρνει μόνο οικονομικά οφέλη για τις δύο κοινότητες, αλλά και συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών σχέσεων.

Το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής ρυθμίζεται μέσω του κανονισμού 866/2004 του Συμβουλίου («Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής»). Η αξία του εμπορίου από τις μη ελεγχόμενες στις ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (από την τ/κ κοινότητα προς την ε/κ κοινότητα) έφτασε στα υψηλότερα της επίπεδα το 2022, φτάνοντας στα 14.647.241 ευρώ, και σημειώνοντας αύξηση κατά 138% σε σχέση με το 2021 (6.151.022 ευρώ). Ωστόσο η ετήσια αξία των εμπορικών συναλλαγών παραμένει σχετικά χαμηλή και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σύμφωνα με την Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν μπορούμε να επενδύουμε στον αθλητισμό και να συνεχίσουμε με κόκκινους φακέλους και βία
Αναμένεται σύντομα η κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα
Ρυθμίζουν με νόμο τους συνεργάτες των αξιωματούχων-«Κουγκρί να μεν μας μείνουν αγγονίν»
Πρόεδρος: Η Κύπρος να αποτελέσει έναν διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό
Στην Κύπρο ο INTOSAI για το μπλόκο ερευνών Εισαγγελίας σε Ελεγκτή-Έλαβε εξηγήσεις, ετοιμάζει έκθεση
Σ. Στεφανου: Πολύ σημαντική η επένδυση σε έρευνα και καινοτομία
Eπίσκεψη εργασίας Κόμπου σε Σαουδική Αραβία
Ν. Χριστοδουλίδης για την επίθεση στην 25χρονη: Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά του εθνικισμού
Έτοιμος για συνάντηση ακόμα και αύριο ο Χριστοδουλίδης, παραμένει άκαμπτος και αδιάλλακτος ο Τατάρ
Ευρωπαϊκό υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή για οικονομική διακυβέρνηση ΕΕ