Παγκύπρια έρευνα για χαρτογράφηση του προβλήματος της έμφυλης βίας προτείνει η Προκοπίου

Τις προτεραιότητες που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και τα μέλη του Εθνικού Συντονιστικού φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος συστάθηκε ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε δύο προτάσεις που αφορούν στη διεξαγωγή της πρώτης παγκύπριας έρευνας για χαρτογράφηση του προβλήματος της έμφυλης βίας σε εθνικό επίπεδο και στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας 2018-2023, στο πλαίσιο ειδικής Διάσκεψης Τύπου.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων για πληρέστερη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Έμφυλη Βία, με ιδιαίτερη εστίαση στους τομείς της πρόληψης και προστασίας των θυμάτων βίας.

Η κ. Προκοπίου σημείωσε ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα φαινόμενο με διαρκώς αυξητική τάση, το οποίο θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί μέσω κατάλληλων και αποτελεσματικών μηχανισμών και δράσεων.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα, Άριστος Τσιάρτας, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από το Φορέα μέχρι στιγμής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης, τη δρομολόγηση των ενεργειών για δημιουργία Ενιαίου Αρχείου Στατιστικών Στοιχείων Βίας σε παγκύπρια βάση και την  αναθεώρηση των πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά γυναικών που εφαρμόζονται από την Αστυνομία.

Η Επίτροπος ισότητας των φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας ενιαίας τράπεζας στατιστικών δεδομένων για καταγραφή όλων των περιστατικών βίας και κατ’ επέκταση πιο στοχευμένη και αποτελεσματική διαχείρισή τους.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη προτεραιοποίησης της υλοποίησης δράσεων στον τομέα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης ειδικής εφαρμογής που επεξεργάζεται η Αστυνομία, με στόχο τη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των θυμάτων βίας σε υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι όλες οι δράσεις θα πρέπει να προωθηθούν τάχιστα, με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας
Προσωπικές διαφορές πίσω από τα μαχαιρώματα ανηλίκων έξω από καφετέρια (pics)
Παραδόθηκε ο ανήλικος που μαχαίρωσε 17χρονο έξω από καφετέρια στη Λεμεσό
Συνέδριο για το δημόσιο συμφέρον στην Κύπρο διοργανώνει η Νομική Υπηρεσία
Τροχαίο ατύχημα στο Ξυλοφάγου-Σε σοβαρή κατάσταση 77χρονος μοτοσικλετιστής
Ένοικοι διαμερισμάτων στην Χλώρακα έκλεβαν ρεύμα-Επιχείρηση Αστυνομίας
Βατό και δύσκολο όσο έπρεπε το γραπτό των Νέων Ελληνικών-Αγκάθι η έκθεση
Την Δευτέρα στην Κύπρο οι Βρετανοί για καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Υπό επταήμερη κράτηση ο 38χρονος για την απόπειρα φόνου στον Πρωταρά
Σύμπτωση; Η κάρτα φιλάθλου «λειτούργησε» 24 ώρες μετά την κριτική