Πρόβαλε το φιλανθρωπικό του έργο και ζήτησε ποινή με αναστολή ο τέως Κιτίου
13:22 - 26 Μαΐου 2023
Στο φιλανθρωπικό του έργο, στην ηλικία του, στα προβλήματα υγείας, αλλά και στο ρόλο του στην Εκκλησία της Κύπρου εστίασε η υπεράσπιση του Μητροπολίτη Τέως Κιτίου, ο οποίος κρίθηκε πριν δύο εβδομάδες ένοχος, για άσεμνη επίθεση σε βάρος ανήλικης, πριν από 42 χρόνια, ως μετριαστικούς παράγοντες, με το συνήγορό του να ζητά μειωμένη ποινή, είτε ποινή με αναστολή. Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα ανακοινώσει την ποινή στο τέως Μητροπολίτη, την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί.
Στη δικάσιμο, αγόρευσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου τέως Μητροπολίτη, Μιχάλης Πικής, ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά από λόγους, που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μετριαστικοί παράγοντες, στην επιβολή της ποινής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στον ιερωμένο. Πρώτο σημείο που τέθηκε στο Δικαστήριο, ως μετριαστικός παράγοντας, είναι το πρότερο λευκό ποινικό του μητρώο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ήταν Μητροπολίτης από το 1973 μέχρι το 2019.
Την ίδια ώρα, ο κ. Πικής ανέφερε πως το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, στο οποίο κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά το χρόνο που διαπράχθηκε, θεωρείτο πλημμέλημα, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά στο προχωρημένο της ηλικίας του, τονίζοντας πως είναι σχεδόν 85 ετών (σ.σ. στις 8 Ιουνίου θα συμπληρώσει τα 85 του έτη). Μάλιστα, αναφερόμενος στην ηλικία του, ο συνήγορός του τέως Μητροπολίτη, τόνισε πως ένεκα της ηλικίας του, δεν υφίσταται κίνδυνος για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος ίδιας ή παρόμοιας φύσεως.
Στη συνέχεια, ο κ. Πικής υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε αυτά, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα και κατέθεσε ιατρικές γνωματεύσεις στο Δικαστήριο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Μητροπολίτη, αναφέρθηκε και στην εξωδικαστική τιμωρία και υποστήριξε πως το αδίκημα, για το οποίο έχει καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, ένεκα του σχήματός του στην Εκκλησία, θεωρείται από τις εκκλησιαστικές αρχές ως πολύ σοβαρό και αναμένεται να του επιβληθεί τιμωρία και από την Ιερά Σύνοδο, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και την καθαίρεση.
Επίκληση στο έργο του ως ιερωμένος
Στο μεταξύ, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου θέλησε να αναφερθεί και στο έργο που διαδραμάτισε, μέσα σε 42 χρόνια, από τη στιγμή που διαπράχθηκε το αδίκημα, στο οποίο κρίθηκε ένοχος. Όπως ακούστηκε, μαζί με άλλο πρόσωπο, ο κατηγορούμενος ίδρυσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταπολέμησης της Πείνας, ο οποίος έδωσε αρκετά εκατομμύρια σε άπορους, σε όλο τον κόσμο. Ακούστηκε ότι ο εν λόγω Σύνδεσμος προσέφερε ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα σε χώρες, που πλήγηκαν από καταστροφές, ενώ υιοθέτησε αρκετά παιδιά από την Αφρική.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε πως το 1990 ο τέως Μητροπολίτης, μαζί με ένα ιατρό, γνωστό στη Λάρνακα, ίδρυσε το Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και το 1992, μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου, ιδρύθηκε η πρώτη θεραπευτική κοινότητα στην Κύπρο, για όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα με εξαρτήσεις. Το 1994, ο κατηγορούμενος μαζί με τον εν λόγω ιατρό, ίδρυσαν το ΚΕΝΘΕΑ και το 1999, το ΚΕΝΘΕΑ, του οποίου ήταν πρόεδρος τότε ο ιερωμένος, τιμήθηκε με παγκόσμιο βραβείο, για την προσφορά του, όπως ακούστηκε στο Δικαστήριο.
Ζήτησε ποινή με αναστολή
Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, στη συνέχεια, τόνισε πως ένεκα όσα κατέθεσε ως μετριαστικούς παράγοντες, σε περίπτωση που η ποινή, στην οποία προσανατολίζεται το Δικαστήριο, είναι στέρηση ελευθερίας, κάλεσε τη Δικαστή να την αναστείλει ή να είναι μειωμένη.
Το Δικαστήριο αποφάσισε όπως ανακοινώσει την απόφασή του για ποινή, την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί. Σημειώνεται πως εντός της αίθουσας βρισκόταν η παραπονούμενη, καθώς και γυναίκες που υποστήριζαν τον αγώνα της, ενώ έξω από το Δικαστήριο είχαν κρεμάσει πανό, στο οποίο αναφερόταν «εμείς αδελφή μου σε πιστεύουμε», ενώ άφησαν και πλακάτ που έγραφαν «ο βιαστής εν θα έρτει που την Ανατολή, εν να έρτει που την Έγκωμη τζιαι την Επισκοπή», «μεν τον ξεπλύνετε τζιαι τούτον» και «no justice, no peace».