Ακυρώθηκαν άλλες πέντε προαγωγές από το Δικαστήριο-Στη λίστα και ο διοικητής της ΜΜΑΔ

Άλλη μια δικαστική απόφαση έρχεται να προστεθεί στις άλλες τόσες, οι οποίες ακυρώνουν την μια προαγωγή μετά την άλλη, με τις διαδοχικές αποφάσεις να δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πως οι διαδικασίες μπάζουν. Ένα πρόβλημα που θεωρείται διαχρονικό, ωστόσο ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να βρει τρόπους ώστε να ρυθμιστεί η διαδικασία, αφενός για λόγους αξιοκρατίας και αφετέρου για να μην προκύπτουν ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργεία της Αστυνομίας.

Και αυτό διότι, όπως και στη νέα δικαστική απόφαση αλλά και σε αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου, ακυρώνονται προαγωγές αξιωματικών, οι οποίοι παρά τις αποφάσεις παραμένουν στη θέση τους, ενώ στη συνέχεια η ηγεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους επαναπροάγει και τότε φτού ξανά από την αρχή, αφού ακολουθούν νέες προσφυγές από αστυνομικούς που κόπηκαν.

Για παράδειγμα, στην τελευταία απόφαση, ημερομηνίας 26 Απριλίου 2023, το Διοικητικό Δικαστήριο μετά από τρεις προσφυγές, ακύρωσε άλλες πέντε προαγωγές του 2017, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο νέος Διοικητής της ΜΜΑΔ Σοφοκλής Ιωνά και ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχηγού, Μάριος Αγιώτης. Οι δύο προήχθησαν στη βάση στη βάση του αξιώματος που κατείχαν, το οποίο έλαβαν με βάση του προηγούμενου βαθμού της, ο οποίος όμως ακυρώθηκε από το Δικαστήριο.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, ο Αρχηγός Αστυνομίας και η υπουργός Δικαιοσύνης έχουν δύο επιλογές. Είτε θα προβούν σε ανακατατάξεις, αφού δεν γίνεται να προΐσταται ενός τμήματος ένας αξιωματικός με χαμηλότερο βαθμό και να δίνει οδηγίες σε μέλη που κατέχουν υψηλότερο βαθμό από τον ίδιο, είτε θα τους επαναπροάξει, όπως έγινε στην τελευταία περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφάρι προαγωγών λίγο πριν αλλάξει η Κυβέρνηση-Είχαν ακυρωθεί από το Δικαστήριο

Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ακυρωθεί οι προαγωγές 16 στελεχών της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείτο πρόβλημα στην πυραμίδα της ηγεσίας, ωστόσο ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, μόλις λίγες ημέρες πριν παραδώσει σκυτάλη στην Άννα Προκοπίου, τους προήγαγε εκ νέου. Σημειώνεται, πως στην εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο ανέφερε πως «δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ίσης κρίσεως και δεν προηγήθηκε ουσιαστική και πραγματική συνεκτίμηση και στάθμιση των κριτηρίων προαγωγής, αφού αποδόθηκε κατά το δοκούν υπεροχή και προβάδισμα σε υποψηφίους».

Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε περισσότερα σχόλια, είναι το γεγονός πως για την εν λόγω απόφαση, κατατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα έφεση ως προς την ορθότητα της, ωστόσο, πριν εκδοθεί απόφαση, προήχθησαν εκ νέου τα ίδια μέλη, ενώ κάποιοι από τους αστυνομικούς που δικαιώθηκαν, δεδομένου πως έχουν αφυπηρετήσει από το Σώμα, δεν είχαν δικαίωμα να προσφύγουν εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης. Για αυτή την υπόθεση, είχε προαναγγελθεί καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, κατά Αρχηγού Αστυνομίας και της Στέφης Δράκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην λίστα των προαγωγών Αρχηγού-Δράκου και ο Κατσουνωτός

Υπενθυμίζεται επίσης, πως στη λίστα των εν λόγω προαγωγών, βρίσκονταν και μέλη που αφυπηρέτησαν. Ανάμεσα σε αυτούς και μέλος που αφυπηρέτησε πρόωρα, με ημερομηνία 7/9/2019. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέλος, που ήταν υπεύθυνος νευραλγικού τμήματος, έλαβε προαφυπηρετική άδεια από τις 22/7/2019. Παρά το γεγονός πως αφυπηρέτησε, Αρχηγός και Στέφη Δράκου, έβαλα το όνομα του στη λίστα των προαγωγών. Συγκεκριμένα, έλαβε αναδρομική προαγωγή σε Αστυνόμος Β, από τις 8.9.2019.

Αυτό όμως που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Αστυνομία, είναι ότι προήχθη σε Αστυνόμος Α, μια ημέρα αφότου αφυπηρέτησε, αφού το όνομα του βρίσκεται στις προαγωγές με ημερομηνία 8.9.2019. Κάτι που σημαίνει πως θα λαμβάνει σύνταξη υψηλότερη από αυτή που προνοούσε ο βαθμός με τον οποίο αφυπηρέτησε.

Τώρα, σε ότι αφορά την νέα απόφαση του Δικαστηρίου, σε αυτή καταγράφονται οι θέσεις των τριών αιτητών, οι οποίοι μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για παραβίαση διαδικασίας, έλλειψη αιτιολογίας, παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας και μη απόδοση βαθμολογίας.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας αιτιολογεί την απόφασή του να μην τηρήσει τη σειρά κατάταξης, εντοπίζοντας, ουσιαστικά, σφάλμα στην επιτροπή αξιολόγησης και επιτροπή εξέτασης ενστάσεων ότι, δηλαδή, δεν απέδωσαν μονάδες στο συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο μέρος επειδή ο τίτλος σπουδών που κατέχει δεν είναι πιστοποιημένος από το ΚΥΣΑΤΣ και το ΣΕΚΑΠ. Όμως, δεν φαίνεται να παρέχεται τέτοια εξουσία στον Αρχηγό από τους σχετικούς με διαδικασία προαγωγών κανονισμούς, συνεπώς διαπιστώνεται πως ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, κατά τον επίδικο χρόνο, ενήργησε αυθαίρετα.

Έξι χρόνια για εκδίκαση

Σημειώνεται πως η εκδίκαση της υπόθεσης, διήρκησε έξι χρόνια, κάτι, που σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Απαισιώτη, δείχνει πως η διαδικασία του διοικητικού δικαστηρίου είναι από μόνη της προβληματική.

Όπως εξηγεί, «το Διοικητικό Δικαστήριο λειτουργεί από το 2016, συνεπώς οι συγκεκριμένες προσφυγές δεν είναι από εκείνες που εκκίνησε η διαδικασία ενώπιον μονομελούς σύνθεσης Ανωτάτου Δικαστηρίου και με την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου συνεχίστηκε η εκδίκαση τους από άλλο δικαστή. Συνεπακόλουθο αυτής της καθυστέρησης εκδίκασης, διαφοροποιήθηκε η νομική κατάσταση τόσο των ίδιων των αιτητών, όσο των ενδιαφερομένων μερών και έχουμε και αλλαγή Αρχηγού Αστυνομίας. Για παράδειγμα εμπλεκόμενα μέρη της προσφυγής που διεκδικούσαν τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου την 3/4/2017 σήμερα είναι ανώτεροι αξιωματικοί. Από τα έξι ενδιαφερόμενα πρόσωπα, οι τρεις αφυπηρέτησαν και οι άλλοι τρεις είναι σε ενεργό υπηρεσία».

Παράλληλα, ο κ. Απαισιώτης ανέφερε πως «μια αυθαιρεσία προ έξι ετών του τότε Αρχηγού Αστυνομίας, έδωσε την ευκαιρία σε ένα αξιωματικό της Αστυνομίας να διεκδικήσει προαγωγή στην επόμενη και στην μεθεπόμενη βαθμίδα. Αν η τότε απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας λαμβανόταν με τον τρόπο που επεξηγεί το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφαση του, ενδεχομένως εκείνος ο αξιωματικός που προήχθηκε να μην προαγόταν στον επόμενο βαθμό. Η συνέπεια αυτής της απόφασης του Αρχηγού Αστυνομίας είναι ότι κάποιος άλλος αξιωματικός που θα μπορούσε να προαχθεί, το 2017 δεν προήχθηκε. Αυτό μας φέρνει στην δεύτερη επισήμανση. Κάθε χρόνο το Ανώτατο Δικαστήριο με μονομελή σύνθεση και από το 2016 μέχρι σήμερα, το Διοικητικό Δικαστήριο, διορθώνει τα λάθη Αρχηγών Αστυνομίας του παρελθόντος με την έκδοση ακυρωτικής απόφασης. Αυτή η διαδικασία έκδοσης ακυρωτικών αποφάσεων σε προσφυγές προαγωγών, επαναλαμβάνεται για δεκαετίες. Συμπέρασμα, το κράτος δεν επιθυμεί την λύση αυτού του προβλήματος».

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου