Ζητούν κλείσιμο των συνδέσμων φιλάθλων και δημιουργία αντιοχλαγωγικών οι αστυνομικοί
06:00 - 26 Μαΐου 2023
Συνεχίζεται ο απόηχος των όσων εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από τον μεγάλο τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΕΛ, όπου τα όσα ακολούθησαν αμαύρωσαν τη γιορτή του ποδοσφαίρου, με τους αστυνομικούς από τη μια να ζητάνε κλείσιμο των συνδέσμων φιλάθλων, καθώς θεωρούν ότι είναι η αιτία που προκαλούνται τα επεισόδια και από την άλλη, θεωρούν ότι η δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών μονάδων ανά επαρχία θα πατάξει τα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού.
Από την πλευρά του, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, Ισότητα, μέσω του προέδρου της, Νίκου Λοϊζίδη, τονίζει πως, «οι Αστυνομικοί έγιναν, για πολλοστή φορά, τα θύματα και ο στόχος κάθε ανεγκέφαλου. Ακόμα μια νύχτα με απόπειρες φόνου, εναντίον συναδέλφων μας με πιστόλια, φωτοβολίδες και μολότοφ. Πλέον η δουλειά μας έγινε κορώνα γράμματα για τη ζωή μας. Δεν θα εμβαθύνουμε σε λεπτομέρειες, καθώς η αιτία και οι λύσεις είναι γνωστές σε όλους. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εκκολαπτήρια και οι πηγές φανατισμού των εγκληματικών στοιχείων, παραβατικότητας και χουλιγκανισμού, όχι με απλές ευχές αλλά με συγκεκριμένες πράξεις».
Μάλιστα, ο κ. Λοϊζίδης, εξήγησε πως η γάγγραινα και το εκκολαπτήριο, της επικρατούσας κατάστασης, είναι οι σύνδεσμοι φιλάθλων. «Από εκεί και πέρα ότι γίνεται είναι στα πλαίσια της τύχης και του ερασιτεχνισμού. Εάν δεν θέλουμε να πειράξουμε συμφέροντα και παλιωμένες καταστάσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Γίνονται απόπειρες φόνου κατά αστυνομικών κάθε Σαββατοκύριακο και δεν νοιάζει κανένα. Δεν ενδιαφέρεται κανένας για τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι τα εξιλαστήρια θύματα, του κάθε ανεγκέφαλου, παράνομου, παραβατικού χαρακτήρα και χούλιγκαν».
Όσον αφορά τα μέτρα που υπήρξαν από πλευράς Αρχών, ο πρόεδρος του Κλάδου Ισότητα, ανέφερε πως, «δεν είναι θέμα αστυνομικών πλέον, αλλά είναι θέμα βούλησης για να καταπολεμηθούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων που είναι το επίκεντρο. Όσο δεν υπάρχει αυτή η βούληση και χίλιους αστυνομικούς να βάλουμε θα είμαστε απλά θεατές και θα είμαστε απλά τα θύματα αυτής της κατάστασης. Οι αστυνομικοί αξίζουν σεβασμό ως άνθρωποι και εργαζόμενοι, όχι μόνο λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που προκύπτουν από την επικινδυνότητα του επαγγέλματος τους, αλλά και γιατί αποτελούν τα θύματα της αδυναμίας, της αδράνειας και της απροθυμίας της πολιτείας να σταματήσει αυτή την κοινωνική πληγή που ονομάζεται οργανωμένος χουλιγκανισμός».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κυριαρχία των χούλιγκαν για άλλη μια φορά και το «επιτυχημένο πλάνο» της Αστυνομίας
Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία αντιοχλαγωγικών μονάδων
Την ίδια ώρα, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών μονάδων. Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κλάδου, Λουκάς Χρίστου, «υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός συνάδελφων για τον τελικό του κυπέλλου και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γήπεδο που θα διεξαγόταν ο τελικός, όπως και η περιοχή που θα γίνονταν μετά οι πανηγυρισμοί στη Λευκωσία, κάτι που ήταν λογικό. Θέση της Συντεχνίας όμως, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν μόνιμες αντιοχλαγωγικές μονάδες, κάτι που λέγαμε από πριν, σε όλες τις επαρχίες. Όπως φάνηκε και το βράδυ της Τετάρτης, από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε. Δυστυχώς, είχαμε και ένα τραυματισμό συναδέλφου από τα επεισόδια στη Λεμεσό, από οπαδούς της ΑΕΛ όπως φαίνεται, οι οποίοι είχαν προγραμματισμένο μάλλον να δημιουργήσουν επεισόδια. Ήταν οργανωμένοι με φωτοβολίδες, με μολότοφ και διάφορα αντικείμενα».
Θέση της ΑΣΔΥΚ, είναι ότι η δημιουργία μιας κεντρικής αντιοχλαγωγικής έχει ως αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η ηγεσία, κάτι που δεν είναι πρακτικό. «Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείς να προβλέψεις πότε και πού θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα. Υπήρχε περίπολο που ήταν για εποπτεία στη Λεμεσό και από εκεί ήρθε ο τραυματισμός. Το πιο σωστό όμως για εμάς είναι να υπάρξει μόνιμη αντιοχλαγωγική μονάδα ανά επαρχία και είναι επιβεβλημένο πλέον. Όταν γνωρίζει ο καθένας τον τόπο του και πώς θα κινηθεί είναι πιο πρακτικό και θα έχουν τον εξοπλισμό που πρέπει, την εκπαίδευση και την ομοιογένεια μεταξύ τους».
Αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν, ο κ. Χρίστου είπε ότι υπήρχαν 320 αστυνομικοί, ελικόπτερο και drones. «Είναι ένας μικρός πόλεμος αν το πάρουμε της μετρητοίς και είδαμε πάλι ότι κάποια επεισόδια γίνονται. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είναι καλύτερα όσο γίνεται εκπαιδευμένο το προσωπικό, για να ανταποκρίνεται όσο το δυνατό καλύτερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά η Αστυνομία για τα δακρυγόνα στο λεωφορείο της Ομόνοιας-«Πήρε λάθος δρόμο»