Τελική ευθεία για την ποινή σε τέως Κιτίου-Αγορεύει η υπεράσπιση για μετριασμό της ποινής

Μπορεί η καταδίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, την περασμένη εβδομάδα, για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη που έλαβε χώρα το 1981 να ολοκλήρωσε ένα κύκλο ερευνών και Δικαστικών διαδικασιών που κρατούσαν για δύο χρόνια, ωστόσο πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην ποινή που θα του επιβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου-Καταπέλτης η απόφαση

Γύρω στις 11:00 το πρωί, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας όρισε την προτελευταία δικάσιμο για την υπόθεση, κατά την οποία θα αγορέυσει ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Κιτίου, για μετριασμό της ποινής του. Κατά τη διαδικασία, ο συνήγορος του Ιεράρχη, θα παραθέσει σειρά λόγων ώστε η ποινή που θα του επιβληθεί να είναι είτε με αναστολή είτε μειωμένη, ενώ στη συνέχεια το Δικαστήριο αναμένεται να ορίσει άλλη ημερομηνία για επιβολή της ποινής στον τέως Μητροπολίτη.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικά, για το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, ο τέως Μητροπολίτης είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια, ωστόσο το μέγεθος της ποινής εξαρτάται από τους μετριαστικούς παράγοντες που θα ληφθούν υπόψιν από το Δικαστήριο.

Στο σκαμνί και της Ιεράς Συνόδου

Πέραν της ποινής που θα του επιβληθεί από το Δικαστήριο, ο τέως Μητροπολίτης θα καθίσει και στο σκαμνί της Ιεράς Συνόδου, που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα στις 13 Ιουνίου, ώστε να του επιβληθεί ποινή και από τη Σύνοδο για τις πράξεις του.

Ο Χρυσόστομος είναι αντιμέτωπος με τρεις διαφορετικές ποινές. Ουσιαστικά, μπορεί να του επιβληθεί η ποινή της καθαίρεσης ή η επιβολή επ' αόριστον αργίας στον τέως Μητροπολίτη ή ακόμα και ο εγκλεισμός του σε μονή εφόρου ζωής.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί μετά την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον Δικαστηρίου, καθότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις 13 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο δρόμος για καθαίρεση του τέως Κιτίου μετά την καταδίκη του για άσεμνη επίθεση

Κόλαφος το Δικαστήριο για τον τέως Κιτίου

Υπενθυμίζεται ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν κόλαφος κατά του τέως Κιτίου, καθότι η Δικαστής Εύη Ευθυμίου υιοθέτησε σχεδόν πλήρως τα λεγόμενα του θύματος, αδειάζοντας την ίδια ώρα τη στάση του τέως Μητροπολίτη.

Το Δικαστήριο αφού έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την μητέρα, την αδελφή και τον γιατρό που εξέτασε την 16χρονη πριν 42 χρόνια, στη συνέχεια δήλωσε εντυπωσιασμένη από την παραστατικότητα και τη λεπτομέρεια με την οποία μίλησε ενώπιον Δικαστηρίου η παραπονούμενη κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά έδειξε βιωματική μαρτυρία.

Το Δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του κατηγορούμενου, λέγοντας πως «ήταν αρχιερέας, υποταγμένος στους κανόνες της εκκλησίας. Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μια 16χρονη ένα αρχιερέα; Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μία φτωχή ράφταινα έναν αρχιερέα; Ακόμη και σήμερα είναι σκάνδαλο, πόσο μάλλον τότε».

Το Δικαστήριο παράλληλα ανέφερε πως το κίνημα Me too έδωσε ώθηση στην παραπονούμενη να κάνει καταγγελία, κάνοντας «αποδεκτή» την καθυστέρηση και χαρακτηρίζοντας την, «φυσιολογική».

Από την άλλη, η απόφαση του Δικαστηρίου έψεξε τη στάση του τέως Μητροπολίτη. «Ο κατηγορούμενος έγινε υπεροπτικός και με εμφανή έπαρση κατά της Κατηγορούσας Αρχής, ενώ με τον δικηγόρο του ήταν χαλαρός», ενώ πρόσθεσε πως «είχε πολλές εναλλαγές στην συμπεριφορά του. Σε αρκετές φορές θύμωσε με την Κατηγορούσα Αρχή και σε μια έκρηξη του, χτύπησε χωρίς αναστολή το Ευαγγέλιο που είχε μπροστά του. Σε μία από τις χειμαρρώδεις τοποθετήσεις του στην αντεξέταση, ανέφερε ότι ο ίδιος βοήθησε πολλά ορφανά και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο ήταν ότι έδωσε πολλά εκατομμύρια για τα ορφανά. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που ήθελε να πλήξει το πρόσωπο της παραπονούμενης. Έκανε προσπάθεια να κρύψει την ασχήμια της, υπονοώντας ηθική έκπτωση. Δεν μπορώ να δεχτώ τα όσα ανέφερε ο ίδιος στο Δικαστήριο».

Δειτε Επισης

Παραδόθηκε ο ανήλικος που μαχαίρωσε 17χρονο έξω από καφετέρια στη Λεμεσό
Συνέδριο για το δημόσιο συμφέρον στην Κύπρο διοργανώνει η Νομική Υπηρεσία
Τροχαίο ατύχημα στο Ξυλοφάγου-Σε σοβαρή κατάσταση 77χρονος μοτοσικλετιστής
Ένοικοι διαμερισμάτων στην Χλώρακα έκλεβαν ρεύμα-Επιχείρηση Αστυνομίας
Βατό και δύσκολο όσο έπρεπε το γραπτό των Νέων Ελληνικών-Αγκάθι η έκθεση
Την Δευτέρα στην Κύπρο οι Βρετανοί για καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Υπό επταήμερη κράτηση ο 38χρονος για την απόπειρα φόνου στον Πρωταρά
Σύμπτωση; Η κάρτα φιλάθλου «λειτούργησε» 24 ώρες μετά την κριτική
Έκρυψε στις αποσκευές σχεδόν 162 χιλιάδες ευρώ-Διερευνάται σύνδεση με τρομοκρατική οργάνωση (pics)
Εξακολουθεί να καταζητείται 50χρονος Τούρκος για υποθέσεις κλοπών στη Λεμεσό (pic)