Φόβοι στα κατεχόμενα για οικονομική κρίση μετά τις τουρκικές εκλογές

Υποτίμηση της τουρκικής λίρας (ΤΛ) μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, είτε αλλάξει είτε όχι η κυβέρνηση αναμένουν αρκετοί οικονομολόγοι κι αρκετοί πολίτες έχουν μετατρέψει τις καταθέσεις τους στις τράπεζες σε συνάλλαγμα ή έχουν κάνει ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία έχουν μετατρέψει σε συνάλλαγμα και «τα έβαλαν κάτω από το μαξιλάρι τους».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες τράπεζες στα κατεχόμενα να παρουσιάζουν έλλειψη σε τουρκικές λίρες.

Γι’ αυτό ορισμένες τράπεζες σταμάτησαν να παρέχουν δάνεια σε ΤΛ ή έθεσαν περιορισμούς στο ύψος των δανείων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το «συνεργατικό ταμιευτήριο Τουρκοκυπρίων δασκάλων» (ÖYAK) που ανακοίνωσε ότι το 80% των καταθέσεων είναι σε συνάλλαγμα, δέχεται αιτήσεις για δανεισμό σε τουρκικές λίρες και αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας, όπως και άλλες τοπικές τράπεζες. Για το σκοπό αυτό έθεσε ως ανώτατο όριο δανεισμού σε τουρκικές λίρες τις 100.000 (περίπου 4.700 ευρώ).

Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει δηλώσεις του οικονομολόγου Μαχμούτ Σεζινλέρ ο οποίος ανέφερε ότι «μόνο το ÖYAK έχει ανακοινώσει αυτή την κατάσταση προς το παρόν, αλλά υπάρχουν παρόμοια προβλήματα σε διάφορες τράπεζες» και πρόσθεσε: «Η κεντρική τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να παρέμβει στα επιτόκια λόγω της έλλειψης νομικού πλαισίου, θα πρέπει τουλάχιστον να βγει μπροστά στον Τύπο και να συμβουλεύσει τις τράπεζες ‘μην πουλάτε το συνάλλαγμα που αγοράζετε με επιτόκιο 2,5% στο 10%’».

Ο κ. Σεζινλέρ ανέφερε επίσης ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν θα παίρνει δάνεια σε ξένο νόμισμα με το σημερινό επιτόκιο, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δώσουν δάνεια σε τουρκικές λίρες και θα υπάρξει σοβαρή δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση την επόμενη περίοδο.

Ψηλότερος από την Τουρκία ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ Και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός σε δηλώσεις του στην τηλεόραση Κίπρις ανέφερε ότι οι νομισματικές πολιτικές στην Τουρκία επηρεάζουν τα κατεχόμενα, ο πληθωρισμός είναι ψηλός και ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 55%, ενώ στα κατεχόμενα ανέρχεται σε τουλάχιστον 90%.

Προβαίνοντας σε πρόβλεψη για την κατάσταση που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές, ο Κ. Τόρος ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η πώληση των αποθεμάτων σε δολάρια για συγκράτηση του ξένου συναλλάγματος, αυτό δεν θα είναι βιώσιμο και προέβλεψε ότι θα υπάρξει έκρηξη στις τιμές συναλλάγματος μετά τις εκλογές.

Αν επανεξεταστεί βραχυπρόθεσμα η πολιτική στο θέμα των επιτοκίων και αυξηθούν τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός, μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα