Στη… διαβάθμιση οι Αρχές για τα στημένα-Στο 0% η εξιχνίαση των κόκκινων φακέλων

Προβληματισμό και σωρεία ερωτημάτων προκάλεσαν τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, σε μια προσπάθεια που καταβλήθηκε για να δοθεί φως στα όσα κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, αφού για άλλη μια φορά διαφάνηκε το… μαύρο χάλι του κυπριακού ποδοσφαίρου και τα όσα διαδραματίζονται με τους χειραγωγημένους αγώνες και τους κόκκινους φακέλους που καταφθάνουν στο νησί μας, αλλά και το πιο σημαντικό είναι η κατάληξη αυτών των φακέλων, που φαίνεται να καταλήγουν στο κενό.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, από τις 19 Ιανουαρίου του 2022, κατέφθασαν στο νησί μας συνολικά οκτώ κόκκινοι φάκελοι για αγώνες που φάνηκαν να ήταν χειραγωγημένοι, με την Επιτροπή Δεοντολογίας, αφού τους εξέτασε, να προωθεί αυτούς που έκρινε σοβαρούς στον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτοί που προωθήθηκαν ήταν συνολικά τρεις, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, αποστάλθηκαν ακόμη δυο. Έτσι βρίσκονται υπό εξέταση από τον Γενικό Εισαγγελέα, συνολικά πέντε ύποπτοι αγώνες.

Σε εγρήγορση βρίσκεται την ίδια ώρα και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, αφού για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, αφαίρεσε οκτώ παιχνίδια του πρωταθλήματος από το στοίχημα, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα, με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι και τα alerts που έρχονται από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρώπης για τα ύποπτα παιχνίδια, τα οποία μπορεί να μην είναι κόκκινοι φάκελοι, ωστόσο, έχουν πάλι την καχυποψία των Αρχών, για κάτι ύποπτο που ίσως συμβαίνει, πίσω από αυτά τα παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, για το 2021 έχουν υπάρξει 22 ειδοποιήσεις, για ύποπτα παιχνίδια για το 2022 λήφθηκαν 44 alerts, ενώ για το 2023 υπήρξαν συνολικά 18 ειδοποιήσεις για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα σε παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Σημαντικοί επίσης είναι οι αριθμοί οι οποίοι κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής, από το πρώην μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Αθλητισμού, Χάρη Σαββίδη, ο οποίος ανέφερε πως, όταν έλαβε τους φακέλους και το report της UEFA που κάλυπτε μια περίοδο 18 μηνών, έφθασαν στην Κύπρο συνολικά δεκαέξι φάκελοι για αγώνες με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, ήταν ένδεκα φάκελοι για την ομάδα της Καρμιώτισσας και πέντε για την ομάδα του Ερμή. Μάλιστα, δυο από τους φάκελους της Καρμιώτισσας, ήταν τα δυο φιλικά που πραγματοποίησε το προηγούμενο καλοκαίρι, με Απόλλωνα και με ΑΕΛ.

Για τον συγκεκριμένο αγώνα της Καρμιώτισσας με Απόλλωνα, αναφερόταν έντονη στοιχηματική δραστηριότητα για περισσότερα από τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ για τον αγώνα Καρμιώτισσα-ΑΕΛ το σκορ ήταν και όπως φάνηκε όλοι έπαιζαν ότι θα έμπαιναν εννέα γκολ.

Ως νέα Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, «ήρθαμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη διαδικασία για τους κόκκινους φακέλους. Το συζητήσαμε στην Επιτροπή, και αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε έναρξη έρευνας για τα δυο φιλικά που έγιναν και είχαμε λάβει δυο κόκκινους φακέλους. Στις 6/10 μαζί με τον Παπαχαραλάμπους είχαμε συνάντηση στα γραφεία της ΚΟΠ, όπου διερωτηθήκαμε τι γίνεται με τους κόκκινους φακέλους και η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να μας πουν ότι δεν υπάρχει κόκκινος φάκελος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».

Πάντως, από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκου, διαβεβαίωσε ότι, βρίσκεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Δεοντολογίας, την ΚΟΠ και με την Αστυνομία, όταν υπάρχουν ειδοποιήσεις για στοιχηματική δραστηριότητα, να παρεμβαίνουν με την αφαίρεση αγώνων από το στοίχημα, για προστασία των παικτών και της όλης διαδικασίας. Μάλιστα, όπως υποδείχθηκε, και οι ίδιες οι εταιρείες, αν έχουν αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα, προβαίνουν οι ίδιες σε ακύρωση για να αποφύγουν αυτό το ρίσκο.

Δειτε Επισης

Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική