Ζητούν άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων-Πορεία διαμαρτυρία προς το Σπίτι της Συνεργασίας

Πορεία διαμαρτυρίας προς το Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη και εκδήλωση εκεί θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο, 27 Μαΐου η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης, αξιώνοντας το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στον τ/κ Τύπο σήμερα προβάλλονται δηλώσεις του πρώην εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή, μέλους τη; Πρωτοβουλίας, Σιενέρ Ελτσίλ που εξηγεί ότι ζητούν άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης στο νησί, βελτίωση των συνθηκών στα υφιστάμενα σημεία διέλευσης και εκφράζουν την βούλησή τους προς την κατεύθυνση της επανένωσης του νησιού στη βάση της ΔΔΟ.

Στην ανάγκη ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης αναφέρεται με δισέλιδο εκτενές ρεπορτάζ της η Γενί Ντουζέν, σημειώνοντας ότι παρόλο που οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της κίνησης σε όλα τα σημεία διέλευσης, εντούτοις, και στις δυο πλευρές, παρατηρείται ολιγωρία και δεν λαμβάνονται μέτρα για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαιτίας κυρίως της σοβαρής υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ) έναντι του ξένου συναλλάγματος, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Η αύξηση των διελεύσεων και η ταλαιπωρία που βιώνουν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, καθιστά αδήριτη ανάγκη το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, προστίθεται και υπογραμμίζεται η ανάγκη για άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης για οχήματα στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζοντας την δήλωση που έγινε εκ μέρους της «πρωθυπουργίας» τον Ιούνιο του 2022 περί σύστασης «επιτροπής για ρύθμιση των οδοφραγμάτων», η εφημερίδα γράφει ότι όπως έχει διαφανεί, η συγκεκριμένη επιτροπή έχει καταργηθεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ρεσμιγιέ Τσιαναλτάϊ, η οποία αποτέλεσε την πρώτη και την τελευταία «πρόεδρο» της συγκεκριμένης «επιτροπής», ανέφερε ότι η ίδια έχει αποχωρήσει από την «επιτροπή» λόγω φόρτου εργασίας και εξήγησε ότι δεν έχει ακόμη διοριστεί άλλο άτομο στη θέση της.

Υπενθυμίζοντας ότι η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων», προχώρησε σε «υπογραφή πρωτοκόλλου» με τη συγκεκριμένη «επιτροπή» για βελτίωση των συνθηκών στα σημεία διέλευσης, η εφημερίδα γράφει ότι μετά την κατάργηση της «επιτροπής», η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» θα πρέπει να έχει απευθείας επικοινωνία με την «πρωθυπουργία».

Μιλώντας για το θέμα της κατάργησης της «επιτροπής», ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσιαγίνερ, ο οποίος είναι και μέλος της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων», δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμεροι για την κατάργηση της συγκεκριμένης «επιτροπής», αλλά - πρόσθεσε - έχουν επαφές με την «πρωθυπουργία».

«Σε πρώτο στάδιο, επιτεύχθηκε συμφωνία για να γίνουν ρυθμίσεις στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου», δήλωσε ο Τσιαγίνερ, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνονταν, περιλαμβάναν το άνοιγμα μιας τρίτης λωρίδας, την μετακίνηση του σημείου που γίνονται οι ασφάλειες των οχημάτων, τον διαχωρισμό του χώρου που γίνονται οι διελεύσεις των τουριστών και την αλλαγή συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρει η Γενί Ντουζέν, συνεχίζουν τις επαφές τους για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Ωστόσο, πηγές από την «προεδρία» απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις για το ποια σημεία διέλευσης θα ανοίξουν και για το τι είδους παζαρέματα έγιναν. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν το ερώτημα που αφορά το ποια σημεία διέλευσης θα ανοίξουν και πότε θα γίνει αυτό, διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διακοπεί η διαδικασία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η τελευταία δήλωση στο θέμα των νέων σημείων διέλευσης έγινε τον περασμένο Απρίλιο από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκιούν, ο οποίος είχε πει ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα τους, όμως απέφυγε να δώσει ονόματα περιοχών λέγοντας ότι η συζήτηση συνεχίζεται. Είχε επίσης προσθέσει ότι συζητείται το άνοιγμα σημείων διέλευσης οχημάτων και αμφότερες οι πλευρές υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν για το θέμα, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΡΤΚ,, Φικρί Τορός δήλωσε ότι ούτε η «προεδρία» ούτε και η «πρωθυπουργία» έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για το θέμα τους ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης στο νησί.

Υπενθύμισε ότι το κόμμα του επιθυμεί το άνοιγμα 6 νέων σημείων διέλευσης και πρόσθεσε ότι αυτά τα σημεία διέλευσης, θα πρέπει να ανοίξουν ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αφότου πρώτα συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαριθμώντας τα σημεία διέλευσης που προτείνει το ΡΤΚ να ανοίξουν, ο κ. Τορός είιπε ότι αυτά είναι: στην Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου στη Λευκωσία, στη Μια Μηλιά, στην Αθηαίνου, και στον Πύργο.

Τονίζοντας ότι τα σημεία διέλευσης θα πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο τόσο για τις δύο κοινότητες όσο και για τους δύο ηγέτες, ο Φικρί Τορός εξέφρασε την άποψη ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή και στις δύο κοινότητες, θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας και τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά ταυτοχρόνως θα συμβάλει και στο εμπόριο.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό τα σημεία διέλευσης να διαδραματίσουν ρόλο μοχλού προς την κατεύθυνση του στόχου της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. «Τα σημεία διέλευσης πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της συνολικής λύσης. Αν δεν γίνει με αυτό τον τρόπο, υπάρχει το ρίσκο δημιουργίας ενός νέου στάτους κβο», δήλωσε ο κ. Τορός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα
Ενέκρινε χορηγία για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού το Υπουργικό
Δέκα πτήσεις στην Κύπρο μετά την επίθεση στο Ισραήλ-Σε ξενοδοχεία και αεροδρόμιο διανυκτέρευσαν πολίτες
Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο