Ενισχύουν τον μηχανισμό του ΔΗΣΥ-Ανατέθηκαν εξειδικευμένα καθήκοντα στην ηγεσία

Σε ανάθεση ειδικών καθηκόντων σε υψηλόβαθμους κομματικούς αξιωματούχους προχώρησε το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέτοντας σε εφαρμογή την απόφαση που έχει ληφθεί για συγκεκριμενοποίηση ρόλων και πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς επικοινωνίας με τη βάση του κόμματος, με στόχο την καλύτερη οργανωτική λειτουργία και την ορθότερη επικοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν κοινή διαπίστωση στην Πινδάρου, μετά την αποτυχία των Προεδρικών Εκλογών, πως υπήρχε πρόβλημα στην επικοινωνία της ηγεσίας με τη βάση, το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θεωρείται ότι διασφαλίζεται η ενότητα στην παράταξη, μετά από μία περίοδο εσωστρέφειας και διχασμού. Αυτό αποτελούσε απαίτηση και των ίδιων των μελών, την οποία διατύπωσαν τόσο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου, όσο και στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή εντοπίστηκε και η ανάγκη για επαναλειτουργία ή καλύτερη λειτουργία συγκεκριμένων κομματικών οργάνων και δομών που είχαν ατροφήσει τα τελευταία χρόνια ή που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα στο κόμμα, για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις ενίσχυσης. Ο τρίτος πυλώνας που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτός της παραγωγής πολιτικής, που συνδέεται άμεσα με την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος και την ταυτότητά του ως αντιπολιτευόμενη δύναμη.

Οι θεματικοί ρόλοι που ανατέθηκαν στους κομματικούς αξιωματούχους ανταποκρίνονται και στις τρεις αυτές ανάγκες που εντοπίστηκαν στο κόμμα και αποσκοπούν σε διακριτά καθήκοντα, ώστε να μπορέσει η ηγεσία να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες αλλαγές το επόμενο διάστημα, για κάποιες από τις οποίες δεν αποκλείεται να χρειαστεί και τροποποίηση του Καταστατικού.

Καθήκοντα έχουν ανατεθεί σε ολόκληρη την ηγεσία, ωστόσο ιδιαίτερα φορτωμένη είναι η ατζέντα του αναπληρωτή προέδρου, Ευθύμιου Δίπλαρου, ο οποίος αναλαμβάνει τη γενική ευθύνη για την οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξης σε παγκύπρια κλίμακα, καθώς και την κατάρτιση του πλάνου για την αμφίδρομη επικοινωνία. Για τον σκοπό αυτό, θα εφαρμόσει μαζί με τους βουλευτές ένα οργανόγραμμα για επισκέψεις σε όλες τις τοπικές επιτροπές, που αποτελούν μία από τις κομματικές δομές που είχαν ατονήσει το προηγούμενο διάστημα, για καταγραφή απόψεων και θεσμοθέτηση επικοινωνίας. Ο κ. Δίπλαρος θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη διεύρυνση της βάσης του κόμματος, τον εμπλουτισμό των τοπικών επιτροπών σε πόλεις και κοινότητες και με έμφαση στη συμμετοχή νέων και γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγράφονται και τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Πέραν τούτων, ο αναπληρωτής πρόεδρος θα είναι υπεύθυνος για την τακτική ενημέρωση και κατάθεση των εισηγήσεων προς την ανώτατη ηγεσία και το Πολιτικό Γραφείο, σε ό,τι αφορά την πρόοδο της οργανωτικής ανασυγκρότησης. Θα ασχολείται, επίσης, με την ανάπτυξη εκστρατειών για εγγραφή νέων μελών και την ενεργότερο συμμετοχή των υφιστάμενων μελών.

Σε ό,τι αφορά τα τους τρεις αντιπροέδρους του κόμματος, τους έχει ανατεθεί η εποπτεία δύο επαρχιών. Η Σάβια Ορφανίδου αναλαμβάνει τη Λευκωσία και την Κερύνεια, ο Γιώργος Κάρουλλας τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο και ο Μάριος Πελεκάνος τη Λεμεσό και την Πάφο. Σε ό,τι αφορά τους θεματικούς τους τομείς, στον κ. Πελεκάνο ανατέθηκε η οικονομική πολιτική, στην κ. Ορφανίδου η κοινωνική πολιτική και στον κ. Κάρουλλα το Κυπριακό και τα προσφυγικά θέματα.

Ο τομέας της παραγωγής πολιτικής ανατέθηκε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Νίκο Τορναρίτη, δεδομένης της διασύνδεσής του με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τορναρίτης θα αναλάβει την επαναδραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής και θα δρα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ τους και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ.

Πιο εξειδικευμένα καθήκοντα αναμένεται να αναλάβουν και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη καταγραφεί το ενδιαφέρον τους και οι ειδικές γνώσεις τους, ώστε να γίνει ο ορθότερος δυνατός καταμερισμός εργασίας.

Ακολουθούν κι άλλες εκλογές

Αν και η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ έπιασε δουλειά, εκκρεμεί ακόμη μία εκλογική διαδικασία για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εσωκομματικών εκλογών. Πρόκειται για τις Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 10 Ιουνίου. Από τη διαδικασία θα πληρωθούν οι θέσεις του επαρχιακού γραμματέα, του αναπληρωτή επαρχιακού γραμματέα, του επαρχιακού οργανωτικού γραμματέα, του επαρχιακού γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επαρχιακού γραμματέα επαγγελματικών ομάδων, της επαρχιακής γραμματέα ΓΟΔΗΣΥ, της βοηθού επαρχιακής γραμματέα ΓΟΔΗΣΥ, των έξι μελών της Επαρχιακής Γραμματείας, των τριάντα εκλελεγμένων μελών του Επαρχιακού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων της κάθε επαρχίας στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ.

Επαρχιακά Συμβούλια λειτουργούν στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Αμμόχωστο, τη Λάρνακα, την Πάφο και την Κερύνεια. Οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ένας αριθμός στελεχών φαίνεται να εκλέγονται άνευ ανθυποψηφίων. Ωστόσο, σε κάποιες επαρχίες και για κάποιες θέσεις, θα στηθούν κάλπες. Σημειώνεται ότι η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή γυναικών και η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών εφαρμόζεται για τις έξι θέσεις ενιαίας εκλογής για μέλη της Επαρχιακής Γραμματείας, για τις 30 θέσεις των μελών του Επαρχιακού Συμβουλίου και στις θέσεις των αντιπροσώπων της Επαρχίας στο Ανώτατο Συμβούλιο.

Τα Επαρχιακά Συνέδρια θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Αμμόχωστος: Παρασκευή 26/05, ξενοδοχείο Golden Bay, Λάρνακα, στις 6.30μ.μ.

Πάφος: Σάββατο 27/05, ξενοδοχείο Royal Beach, στις 10:30 π.μ.

Λάρνακα: Κυριακή 28/05, ξενοδοχείο Radisson Blu, στις 11:00 π.μ.

Κερύνεια: Τρίτη 30/05, Κεντρικά Γραφεία ΔΗΣΥ, Λευκωσία, στις 6:00 μ.μ.

Λευκωσία: Παρασκευή 02/06, ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, στις 6:00 μ.μ.

Λεμεσός: Τρίτη 06/06, ξενοδοχείο Αλάσια, στις 6:30 μ.μ.

Αν και οι εκλογές αυτές δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πολύ υψηλό ενδιαφέρον, γεγονός που φαίνεται και από τον χαμηλό αριθμό υποψηφιοτήτων, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα λάβουν την τελική μορφή τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ. Η πραγματοποίησή τους, συνεπώς, θα αποτελέσει και τον επίλογο στην προσπάθεια ανανέωσης των προσώπων, η οποία θεωρείται απαραίτητο συστατικό για τη νέα αρχή που κάνει η παράταξη αλλά και προς ευόδωση των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματος.

Δειτε Επισης

«Εδώ και μία εβδομάδα με παρακολουθεί, θα σας κάψω, απείλησε»-Η δραματική κατάθεση της 40χρονης
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Μετά την Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι-«Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία, αν θέλετε, πάμε Χάγη»
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023