Επανεξέταση μεταφοράς Τμ. Αρχαιοτήτων στο Υφ. Πολιτισμού, ζητά η ΠΑΣΥΔΥ

Την επανεξέταση της επικείμενης μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού ζητά το Κλαδικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τμήματος Αρχαιοτήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. με ανακοίνωσή του.

Αρχικά, σημειώνεται ότι ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ανδρέας Παράσχος, επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή «τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν εξαρχής τόσο από εμάς όσο και από διάφορους φορείς, για τους εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού».

«Όλες και όλοι εμείς οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αρχαιοτήτων συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες που εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «σήμερα, μόλις ένα μήνα πριν τη μεταφορά, τα ζητήματα που θέσαμε όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά γιγαντώνονται, παρά τις υποσχέσεις που λάβαμε από τη Βουλή πριν ένα χρόνο, όταν ψηφιζόταν το Νομοσχέδιο».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «κάποιοι Βουλευτές, για να δικαιολογήσουν την πρότασή τους για αναβολή της ένταξης του Τμήματος Αρχαιοτήτων για ένα χρόνο, υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν για την ουσιαστική ενίσχυση του Τμήματος σε προσωπικό, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα προέκυπτε από την απώλεια της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης που παρέχεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων από τα άλλα δύο μεγάλα Τμήματα του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων όπως είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών». 

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι «στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν καν πληρωθεί οι πολλές κενές θέσεις του υφιστάμενου οργανογράμματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών θέσεων, πόσο μάλλον για τη δημιουργία νέων». 

«Το ίδιο το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει αντιληφθεί ότι η όλη κατάσταση είναι προβληματική», αναφέρει το Κλαδικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τμήματος Αρχαιοτήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., προσθέτοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με δημόσιες δηλώσεις της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου την Τρίτη.

Τέλος, το Κλαδικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τμήματος Αρχαιοτήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. σημειώνει ότι θεωρεί «ως ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι σήμερα κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την εξ αρχής θέση μας ότι οι αρμοδιότητες περί Αρχαιοτήτων, για λόγους που άπτονται θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, δεν είναι εφικτό να υπαχθούν στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Παιδείας και ως εκ τούτου ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων θα διατηρήσει την αρμοδιότητά του για τα θέματα Αρχαιοτήτων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ακόμα και μετά τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού».

Όλα τα πιο πάνω, συνεχίζει, «καθιστούν σαφές ότι οι λόγοι που επέβαλλαν πριν ένα χρόνο την αναβολή της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουν να υφίστανται και σήμερα». 

«Θέση του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων παραμένει, όπως και πριν από ένα χρόνο, ότι επιβάλλεται η συνολική επανεξέταση του ζητήματος της μεταφοράς στο Υφυπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά κυρίως γιατί η πολιτική και συνταγματική πτυχή αυτής της απόφασης θέτει σε κίνδυνο τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα της αρχαιολογικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου», τονίζεται.

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα
Ενέκρινε χορηγία για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού το Υπουργικό
Δέκα πτήσεις στην Κύπρο μετά την επίθεση στο Ισραήλ-Σε ξενοδοχεία και αεροδρόμιο διανυκτέρευσαν πολίτες
Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο