Ολοταχώς για εκλογές 25 Ιουνίου στην Ελλάδα-Παραδίδουν τις εντολές Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Επισπεύδεται η διαδικασία για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δεν αφήνει περιθώρια συνεργασιών με την ιστορική νίκη της ΝΔ και τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, την Κυριακή 28 του μήνα θα συγκληθεί- όπως όλα δείχνουν- σε Σώμα η νέα βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Για να συμβεί βέβαια αυτό απαιτείται η έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος καθώς η καθορισμένη ημερομηνία για την ορκωμοσία της Βουλής είναι η 1η Ιουνίου.

Με βάση τον προγραμματισμό και τις συνταγματικές επιταγές για να διαλυθεί η λεγόμενη βουλή των «δύο ημερών» θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι). Συνήθως αυτό συμβαίνει σε 2 ξεχωριστές ημέρες, γεγονός που παραπέμπει στην Δευτέρα 29 Μαΐου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Και σε αυτή τη περίπτωση και σύμφωνα με τις πληροφορίες το διήμερο θα χρειαστεί καθώς η Βουλή δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός μιας ημέρας.

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν τα πρωτοδικεία της χώρας θα έχουν προλάβει μέχρι και την Παρασκευή-Σάββατο να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή των σταυροδοσιών από τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας. Αν αυτό συμβεί στον προβλεπόμενο χρόνο, η ορκωμοσία θα γίνει την προσεχή Κυριακή και η εκλογή προεδρείου και η διάλυση της Βουλής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα, οπότε η νέα προεκλογική περίοδος θα εκκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει μια ημέρα καθυστέρηση με την ορκωμοσία να γίνεται τη Δευτέρα και η εκλογή του προεδρείου με την διάλυση να μετατίθεται για την Τρίτη.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το προεδρικό διάταγμα διάλυσης το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Μητσοτάκης παρέδωσε την εντολή

Μία ημέρα μετά τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και παρέλαβε από την ΠτΔ της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα την επιστρέψει την ίδια ημέρα, όπως και έκανε τηλεφωνικά λίγες ώρες αργότερα, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία και οι εκλογές να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», είπε στην ΠτΔ ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς τους ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολη.

Παράλληλα, τους γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Ο Τσίπρας θα λάβει και θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή

Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα των εκλογών σόκαρε τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδρίασε την Δευτέρα, προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα. Στην Κουμουνδούρου φέρεται να επιχειρούν να ξεπεράσουν την πανωλεθρία, προσπαθώντας να στρέψουν βλέμμα στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στις «προοδευτικές δυνάμεις» που δεν ανταποκρίθηκαν στο προεκλογικό κάλεσμά του, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απάντησε καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχθεί στον καθρέφτη, εγκαινιάζοντας έτσι την προεκλογική μάχη που θα δοθεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κόμματος για την επικυριαρχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί, το πρωί, στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν θα την αξιοποιήσει και την επιστρέψει πάραυτα.

Αμέσως μετά την τρίτη διερευνητική εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να πράξει ανάλογα.

Εξπρές διαδικασίες για την προκήρυξη εκλογών

Από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, θα ηγηθεί βάσει συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Τα ονόματα των τριών υποψηφίων υπηρεσιακών πρωθυπουργών

  • Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Το «κρατίδιο» και η «βόρεια Κύπρος» του Κασσελάκη δημιούργησαν εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ
Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή του κορωνοϊού Pirola-Καταγράφηκαν πέντε κρούσματα
Τα... έριξε στην κούραση και την αϋπνία ο Κασσελάκης για τα κατεχόμενα και τον χαρακτηρισμό «κρατίδιο»
Κ. Μητσοτάκης στη ΓΣ ΟΗΕ-«Ακλόνητη η δέσμευση για λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ»
Συγγενείς των έξι που δολοφονήθηκαν στη Λούτσα ανάμεσα στους δέκα συλληφθέντες στην Τουρκία
Ιταλός που είχε εξαφανιστεί για δέκα χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα από τηλεοπτική εκπομπή
ΒΙΝΤΕΟ: Ολίσθημα Κασσελάκη-Αποκάλεσε το ψευδοκράτος «κρατίδιο»
Αναστολή της απεργίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό στην Ελλάδα
Αχτσιόγλου: Έχω σχέδιο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και εγώ η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός
Ο 27χρονος που παρέσυρε και εγκατέλειψε την Έμμα ζήτησε συγνώμη-«Ήταν τροχαίο, όχι δολοφονία»