Έτσι ανατροφοδοτείται η βία στα γήπεδα
06:00 - 23 Μαΐου 2023
Η έλλειψη μέτρου και ο φανατισμός που διακατέχει ένα μέρος της κυπριακής νεολαίας, συνοψίζεται σε μια μικρή είδηση που έκανε χθες τον γύρο των μέσων ενημέρωσης. Άγνωστοι, σύμφωνα με την είδηση, μετέβησαν στο Κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας στη Λεμεσό και αφαίρεσαν σημαίες και κασκόλ από τάφους φίλων της ΑΕΛ που έχασαν τη ζωή τους.
Συνοψίζεται και σε άλλες πολλές ειδήσεις, των τελευταίων μηνών, όπως εκείνη σύμφωνα με την οποία χούλιγκανς έκαψαν ολοσχερώς τα γραφεία της ΟΣΕΛ έξω από το Μακάριο, ότι ένας νεαρός που έπαιρνε βόλτα τον σκύλο του κινδύνεψε να καεί ζωντανός, έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος ή πως άνθρωποι με κοινή ιδεολογία, έπαιζαν ξύλο για πάνω από μια ώρα στο μνημόσυνο του ιστορικού αρχηγού τους.
Άρα, ότι η κυπριακή κοινωνία νοσεί και πως ο χουλιγκανισμός είναι η μια πτυχή των προβλημάτων, είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους. Το αν όμως, αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνεται και σε προσπάθεια αυτή η κατάσταση να διορθωθεί, είναι ένα άλλο θέμα που αφορά τους εκάστοτε κυβερνώντες, που ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα και οι όποιες παρεμβάσεις τους, είχαν κατασταλτικό χαρακτήρα και σε καμία προσπάθεια δεν άγγιξαν το α και το ω που είναι η παιδεία.
Περιορίζεται όμως το πρόβλημα στη δράση των χούλιγκανς; Ποιες είναι οι ευθύνες των αθλητικών αρχών του τόπου; Ποιες είναι οι ευθύνες της Αστυνομίας; Ποιες είναι οι ευθύνες του αρμόδιου Υπουργείου;
Η αναζήτηση ευθυνών εκ των υστέρων, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα χόμπι στην Κύπρο. Όλοι ασχολούνται με αυτές αλλά εκείνοι που πρέπει να τις εντοπίσουν δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Και όσοι ήταν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο διαπίστωσαν ακόμα μια φορά πως οι ευθύνες φέρουν και το ονοματεπώνυμο, εκείνων που καταρτίζουν το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας.
Εκείνων που αποφάσισαν ο αγώνας Απόλλων-ΑΕΚ να γίνει την Καθαρά Δευτέρα αρχικά στις τρεις και τελικά στις τέσσερις το απόγευμα λόγω επικινδυνότητας, αλλά το ντέρμπι Απόλλων-ΑΠΟΕΛ που κρινόταν ο τίτλος να γίνει στις επτά το βράδυ.
Εκείνων που την Κυριακή έδωσαν οδηγίες να ριχθούν δακρυγόνα σε οικογένειες την ώρα που αποχωρούσαν από το γήπεδο.
Εκείνων που αποφάσισαν να επιτρέψουν την ταυτόχρονη έξοδο των οπαδών των δύο ομάδων από το γήπεδο.
Εκείνων που αποφάσισαν ενώ γνώριζαν πως οπαδοί αποχώρησαν εκνευρισμένοι από το γήπεδο και πως θα προέβαιναν σε παρόμοιες πράξεις χουλιγκανισμού όπως αυτές που διέπραξαν εντός γηπέδου, αλλά επέλεξαν να τους αφήσουν να φύγουν, δίνοντας οδηγίες στις διμοιρίες των ΜΜΑΔ να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση των οπαδών του Απόλλωνα.
Εκείνων που επέτρεψαν να γίνουν ζημιές στο καινούριο οδικό δίκτυο της περιοχής, να ανάψουν τουλάχιστον δέκα εστίες πυρκαγιών σε παρακείμενα χωράφια, δίπλα από σπίτια και να σπάσουν αυτοκίνητα.
Και γιατί ενώ το πλάνο που καταρτίστηκε από την ίδια την Αστυνομία, για το ποιοι θα σταθμεύσουν βόρεια και ποιοι νότια του γηπέδου, και που εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως δεν εφαρμόστηκε, δεν αναπροσαρμόστηκε;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που ανάλογα τους τίθενται κάθε φορά που γίνονται σοβαρά επεισόδια. Οι απαντήσεις της Αστυνομίας παραδοσιακά, είναι γενικόλογες και αόριστες. Η απάντηση της Αστυνομίας για τα όσα συνέβησαν προχθές στο Κολόσσι, είναι πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και ακόμα κι αν η Αστυνομία έχει κάποιο δίκαιο στο διατυπωθέν αφήγημα, η στάση της, απέναντι στο υγιές κομμάτι των οπαδών που έφαγαν τα δακρυγόνα την ώρα που αποχωρούσαν με τα παιδία τους, ακυρώνει την όποια δικαιολογία, τροφοδοτεί τη βίαιη συμπεριφορά και διαμορφώνει συνειδήσεις που αργά η γρήγορα θα βρει ξανά μπροστά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: