Άδεια αγοράς ακινήτων σε 3.810 αλλοδαπούς στα κατεχόμενα σε 15 μήνες

Το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε «άδεια» αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας σε συνολικά 2.810 αλλοδαπούς για το 2022, ενώ κατά τους πρώτους 3 μήνες του 2023, δόθηκε «άδεια» σε 1.000 αλλοδαπούς για τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν σε πρόσφατο δημοσίευμά της επικαλείται στοιχεία του «υπουργείου εσωτερικών». Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με ισχυρισμούς που διαδίδονται από τον τομέα των ακινήτων, πολύ περισσότερες ακίνητες περιουσίες αγοράζονται στις κατεχόμενες περιοχές από ντόπιες εταιρείες με «κρυφούς αλλοδαπούς συνεταίρους» από ό,τι αποτυπώνεται στα «επίσημα αρχεία» του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 90% των «αδειών» που δόθηκαν το 2022 και το 80% των «αδειών» που δόθηκαν το 2023 ήταν σε αλλοδαπούς που είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ οι υπόλοιπες «άδειες» δόθηκαν κυρίως σε Ισραηλινούς, Ρώσους και Ιρανούς.

Σύμφωνα με τη «νομοθεσία» του ψευδοκράτους, αλλοδαποί που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητη ιδιοκτησία πρέπει να λάβουν έγκριση από το «υπουργικό συμβούλιο», ενώ το πλειοψηφικό μερίδιο (51%) εταιρειών που θα επενδύσουν σε ακίνητη ιδιοκτησία πρέπει να ανήκει σε πολίτη της «τδβκ». Επίσης, ο «νόμος περί εργοληπτών» προβλέπει ότι το 100% της εργοληπτικής εταιρείας πρέπει να είναι στο όνομα πολίτη της «τδβκ».

Ο Χουσεΐν Σαντεγχί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Τ/κ κτηματομεσιτών, ανέφερε ότι πολυεθνικές ξένες εταιρείες συνήθως ιδρύουν εταιρείες για το θεαθήναι στο όνομα κάποιων δικηγόρων στα κατεχόμενα και πραγματοποιούν αγορές ακινήτων χωρίς την άδεια του «υπουργικού συμβουλίου». «Ορισμένοι από αυτούς πραγματοποιούν αυτή τη συναλλαγή εξ ολοκλήρου στο όνομα του δικηγόρου, ενώ άλλοι ιδρύουν εταιρείες, το 51% των οποίων ανήκει σε πολίτες της τδβκ».

Αυτές οι μέθοδοι ανακαλύφθηκαν από ορισμένες εταιρείες με έδρα το Ισραήλ κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004 και αργότερα συνεχίστηκαν με ορισμένες εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε. «Αλλά η πλειονότητα είναι στην ισραηλινή αγορά. Αυτή η μέθοδος, η οποία είχε ξεχαστεί για κάποιο διάστημα, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται και πάλι σε έξαρση».

Εξηγώντας ότι οι επενδύσεις γίνονται κυρίως στις περιοχές Αγίου Αμβροσίου, Ακανθούς, Καζιβερών και Τρικώμου, ο κ. Σαντεγχί ανέφερε: «Αυτή η επιχείρηση γίνεται εδώ και χρόνια. Αλλά τώρα το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί».

Μιλώντας στη Γενί Ντουζέν, ο Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ εργοληπτών οικοδομικών έργων, δήλωσε ότι οι εταιρείες είναι ντόπιες στα χαρτιά. «Σύμφωνα με τον νόμο για τους εργολήπτες, ακόμη και αν το 1% της εταιρείας είναι ξένο, δεν μπορεί να ασκήσει εργολαβία. Η ιδιοκτησία στα χαρτιά πρέπει να ανήκει κατά 100% σε πολίτες της τδβκ. Δεν ξέρω αν υπάρχει μυστικός εταίρος, αλλά μπορεί να υπάρχει. Γιατί όχι;»

Λέγοντας ότι ο κατασκευαστικός τομέας είναι σημαντικός για την οικονομία του ψευδοκράτους, σημείωσε ότι αν αυτός ο τομέας σταματήσει, «θα πεθάνουμε όλοι από την πείνα. Μιλάμε για έναν τομέα όπου πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι τρώνε ψωμί. Αν ο τομέας σταματήσει, θα πηγαίνουμε κάθε μήνα στην πρεσβεία και θα ζητάμε χρήματα και θα μας λένε: ‘Ψηφίστε αυτό το νόμο, κάντε αυτούς τους ανθρώπους πολίτες και πάρτε τα χρήματά σας αναλόγως.’»

Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν επίσης, ο «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκ ανέφερε ότι έφτασαν και στους ίδιους οι ισχυρισμοί περί «πωλήσεων με συμφωνίες» ή πολυεθνικών εταιρειών και πρόσθεσε ότι μπορεί να ερευνήσει το θέμα η «αστυνομία».

Αναφερόμενος στους αριθμούς των αλλοδαπών που ολοκλήρωσαν την απαραίτητη διαδικασία και αγόρασαν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα είπε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε «άδεια» αγοράς ακινήτου σε 2.810 αλλοδαπούς εντός του 2022 και ότι το 90% αυτών των ατόμων είναι πολίτες της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023, ο αριθμός των αλλοδαπών που αγόρασαν ακίνητα ανήλθε γύρω στους 1.000 και ότι το 80% αυτών των ατόμων κατάγονται από την Τουρκία.

Από την άλλη, «αξιωματούχος» του «υπουργείου εσωτερικών» ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν είναι δυνατόν να προβούν σε οποιανδήποτε διαπίστωση σε σχέση με τις φήμες που ακούγονται, ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που λαμβάνουν το δικαίωμα αγοράς με «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου», όμως έλαβε «απεριόριστες διαστάσεις» το δικαίωμα αγοράς μέσω εταιρειών με μυστικό συνέταιρο.  

Δεύτερη άνοιξη στις οικοδομές

Με αυτό τον τίτλο, η Χαβαντίς γράφει σήμερα ότι 2,237 φάκελοι υποβλήθηκαν για παραχώρηση «άδειας» στον τομέα των οικοδομών εντός του 2022 και το μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των αιτητών καταλαμβάνουν οι κατοικίες με 7,85%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης Τ/κ εργολάβων οικοδομών για το 2022, οι φάκελοι κατανέμονται ως εξής: Λευκωσία 650, Αμμόχωστος 469, Κερύνεια 695, Τρίκωμο 228, Μόρφου 107 και Λεύκα 88.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εντός του 2021 ο αριθμός αυτός ήταν 1.921 φάκελοι (αιτήσεις).

Σύμφωνα με στοιχεία για τις οικοδομές από τις «αρχές», η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων για έργα που υποβλήθηκαν για παραχώρηση «άδειας», δηλαδή οι 5.935 από τις 9.353 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, αφορούσαν κατοικίες (πολυκατοικίες και ανεξάρτητες).

Όταν συγκριθούν στα στοιχεία της ένωσης για το 2021-2022 σε σχέση με την χρήση των ανεγειρόμενων οικοδομών, υπήρξε μια μείωση της τάξης του 14,5% στις κατοικίες, 10% στον τουρισμό και την αναψυχή, 20% στην υγεία, 70% στην εκπαίδευση και 52,94% στις «δημόσιες» επενδύσεις.

Ωστόσο, αύξηση της τάξης του 53,25% παρατηρήθηκε στις εμπορικές επενδύσεις και 31,25% στις βιομηχανικές επενδύσεις.

Οι Ισραηλινοί αγοράζουν γη και όχι κτήρια

Με αυτό τον τίτλο, ο Ερτσίν Σάχμαραν γράφει σήμερα στην Κίπρις ποστασί ότι ανησυχία εξέφρασε ο επιχειρηματίας Ρεντίφ Νουρέλ σε σχέση με τις πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα σε αλλοδαπούς.

Μιλώντας στην Kıbrıs Postası TV, ο Νουρέλ εξέφρασε φόβους για τις πολλές πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι «αυτό που μας φοβίζει δεν είναι η πώληση διαμερισμάτων, είναι η πώληση γης».

«Ισραηλινοί αγοράζουν τις περιουσίες μας με τίτλο ιδιοκτησίας. Οι πωλήσεις γίνονται μέσω εταιρειών. Και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών είναι αδελφοί μας που έχουν διατελέσει Υπουργοί και βρίσκονται ακόμα στην πολιτική. Οι εταιρείες και το 51% ντόπιος συνέταιρος είναι για το θεαθήναι», υποστήριξε.  

Ο Σάχμαραν αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές πωλήσεις περιουσιών ειδικά στην περιοχή του Τρικώμου, οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε απίστευτα ψηλά επίπεδα και οι «πολίτες της τδβκ» είναι αδύνατον να αποκτήσουν περιουσία σε τέτοιες τιμές. 

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι