Ξανά στο τραπέζι το θέμα της προσευχής στα Δημοτικά-Οι δύο σχολές σκέψης
06:00 - 22 Μαΐου 2023
Ξανά στο τραπέζι φαίνεται να έχει τεθεί το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να έχει μπροστά του δύο διαφορετικές προτάσεις, από δύο παρατάξεις, οι οποίες ζητούν όπως το θέμα εξεταστεί ξανά. Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔ καλεί το Υπουργείο όπως ξεκαθαρίσει τη θέση του, ζητώντας μάλιστα να της αποσταλεί τυχόν εκθέσεις από τις αρμόδιες Επιτρόπους.
Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να επανήλθε στην επιφάνεια, αφού το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει προτεινόμενους κανονισμούς λειτουργείας των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, στους οποίους φαίνεται να συμπεριλήφθηκε πρόνοια, που καθιστά τη δήλωση θρησκεύματος, την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό υποχρεωτικά, με τις δύο κύριες παρατάξεις των δασκάλων, Πρωτοπορία και Προοδευτική, να έχουν υποβάλει τις θέσεις τους, που είναι εντελώς αντίθετες, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα, η Πρωτοπορία από πλευράς της χαιρέτησε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, να συμπεριλάβει στους προτεινόμενους κανονισμούς, σχετική πρόνοια, όσον αφορά στην πρωινή προσευχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα τη συμμετοχή στην πρωινή προσευχή. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει πως «ο Ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της παιδείας μας, επιβάλλει να διασφαλίζεται το δικαίωμα της πρωινής προσευχής για μαθητές και εκπαιδευτικούς».
Από την άλλη, η Προοδευτική καλεί το Υπουργείο Παιδείας όπως σεβαστεί την ετερότητα και εξέφρασε την αντίθεσή της, για τις συγκεκριμένες πρόνοιες, αφού θεωρούν «πως ο εξαναγκασμός σε υποχρεωτική πρωινή προσεχή, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα ενός σύγχρονου δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου, για όλα τα παιδιά, που προσεγγίζει θέματα θρησκευτικής φύσεως, με στόχο τον σεβασμό και την αποδοχή της ετερότητας και τη δημιουργία κριτικά εγγράμματων πολιτών».
Μάλιστα, η Προοδευτική χαρακτήρισε αντιπαιδαγωγική και αντιχριστιανική την πρόνοια για υποχρεωτική προσευχή, «που εισάγεται στους προτεινόμενους κανονισμούς» και ζητά από το ΥΠΑΝ «όπως εξηγήσει δημόσια το σκεπτικό, με το οποίο έχει προχωρήσει στη συμπερίληψη αυτής της πρόνοιας στους κανονισμούς».
Η θέση της ΠΟΕΔ
Στο μεταξύ, για το συγκεκριμένο θέμα, έχει τοποθετηθεί και η ΠΟΕΔ, η οποία σε επιστολή που έστειλε στον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, ζητά όπως γνωστοποιηθούν τυχόν εκθέσεις από τις αρμόδιους Επιτρόπους, για το συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που έχει αποσταλεί από την οργάνωση των δασκάλων προς το Μάριο Στυλιανίδη, για το θέμα της προσευχής αναφέρεται πως «όσον αφορά στο θέμα της συμπερίληψης της Προσευχής στους Νέους Κανονισμούς, ζητούμε όπως μας ενημερώσετε για το σκεπτικό της συμπερίληψής τους, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν περιλαμβάνεται ούτε στους υφιστάμενους κανονισμούς, αλλά ούτε και σε αυτούς της Μέσης Εκπαίδευσης. Σημειώνουμε δε, ότι η Προσευχή μέχρι σήμερα ρυθμίζεται με εγκύκλιο οδηγία. Ζητούμε επίσης ενημέρωση για σχετικές με το θέμα εκθέσεις, τόσο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού όσο και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε περίπτωση που υπάρχουν, παρακαλούμε όπως μας κοινοποιηθούν».
Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το θέμα
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον τομέα της παιδείας, αλλά και τη δημόσια συζήτηση, αφού το όχι και τόσο μακρινό 2019, είχε προκληθεί σάλος με την απόφαση μίας δασκάλας να αρνηθεί να τελέσει προσευχή, λέγοντας μάλιστα στους μαθητές ότι δεν υπάρχει Θεός. Τότε, το Υπουργείο Παιδείας είχε αναφέρει πως είναι προαιρετική η προσευχή στα σχολεία και εναπόκειται στον κάθε δάσκαλο αν θα την πραγματοποιήσει.
Την παρούσα στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι στα σχολεία εντάσσονται αρκετά παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι και χριστιανοί και το Υπουργείο Παιδείας, εκτός από το θέμα της ομαλής ένταξής τους στα σχολεία, όσον αφορά στη γλώσσα, καλείται να εξετάσει σοβαρά και τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προστατεύσει και τα παιδιά που επιθυμούν να πραγματοποιείται η προσευχή κάθε πρωί, πριν την έναρξη του μαθήματος και με την υποχρεωτική εφαρμογή του, ενδεχομένως να πετύχει το αντίθετο.