Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι έλαβε «σαφή διαβεβαίωση» από τον Οδυκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που παρέχονται στην Ουκρανία από τη Δύση για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και της περιοχής».

Είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» τα μαχητικά να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρειαστούν τέτοια όπλα για να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις πέρα από την τρέχουσα εμβέλειά τους.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων δημοκρατιών ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι το Κίεβο θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων για τα αεροπλάνα.

Όπως είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, συζήτησε το θέμα με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους. Είπε ότι τα F-16 δεν θα είχαν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σχέση με το Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν "να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης όσων έπονται".

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ανησύχητικές αναφορές Ρούτε-Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί την επόμενη πενταετία
Πώς ο Τραμπ πυροδοτεί την κρίση στο Λος Άντζελες, ενισχύοντας το ηγετικό του προφίλ-«Η κρίση που περίμενε»
Σε ξεχωριστά κελιά οι επιβαίνοντες του Madleen-«Ακτιβισμός για το Instagram, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους»
Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σοβαρά τραυματίες αιχμαλώτους και κάτω των 25 ετών-Η στιγμή της επιστροφής
Κυκλοφόρησε βίντεο με τον εντοπισμό της σορού του Σινουάρ το Ισραήλ-Ήταν σε υπόγειο πέρασμα στην Χαν Γιουνίς
Μαζική επίθεση με 479 ρωσικά drones στην Ουκρανία-Το Κίεβο έπληξε δύο ρωσικά αεροσκάφη σε βάση
Διεθνής κατακραυγή για την ανακοπή του Madleen-«Παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο»
Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος στο Λας Βέγκας-Πληροφορίες για έναν νεκρό
Τα τέσσερα ερωτήματα για τις συγκρούσεις στο Λος Άντζελες-Η μετανάστευση και η κάθοδος της Εθνοφρουράς
Δραματικό βίντεο από βύθιση σκάφους στο Μπαλί-Τουρίστες έσπασαν τα παράθυρα, βούτηξαν στο νερό για να σωθούν