Από αεροσυνοδός της Cyprus Airways, σύμβουλος αεροφοβίας-Οι μύθοι και οι αλήθειες

«Φοβάμαι τα αεροπλάνα». «Τρέμω στην ιδέα της πτήσης». «Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ, γιατί με κουράζει ψυχολογικά η αναμονή στην πτήση». Αυτές είναι κάποιες από τις αναφορές ατόμων που βιώνουν αίσθημα φόβου, είτε έχουν βρεθεί σε πτήση, είτε όχι. Η αεροφοβία, όπως αναφέρεται από ειδικούς, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι καταλήγουν μάλιστα να αποφεύγουν τα ταξίδια με αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η αεροφοβία; Τι από όλα αυτά που υπάρχουν αναρτημένα σε ηλεκτρονικές σελίδες μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει αυτή την φοβία;

Στην Κύπρο, η έμπειρη ομάδα του flight safety, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σεμινάριο αεροφοβίας, βοηθώντας δεκάδες συμπολίτες μας να απολαύσουν με χαρά, ξεπερνώντας το άγχος, τα αεροπορικά ταξίδια. Ανάμεσα στην ομάδα, η πρώην αεροσυνοδός της Cyprus Airways και πλέον Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Αεροφοβίας, Γιώτα Παπαδοπούλου Ναζίρη.

Τα 21 χρόνια πείρας της στους αιθέρες και η επαφή της με επιβαίνοντες αεροπλάνων, την βοήθησε να αντιληφθεί ευκολότερα την ψυχολογία τους και τάχθηκε στο να τους βοηθήσει να ανεβούν στο αεροπλάνο και να επισκεφθούν άγνωστα και όμορφα μέρη, σε όλο τον κόσμο. «Πετούσα για 21 χρόνια, ήμουν δέκα χρόνια συντονίστρια στο flight safety στα σεμινάρια αεροφοβίας και τα τελευταία τρία χρόνια προσφέρω προσωπικές συνεδρίες για αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και φοβίες, όπως είναι η αεροφοβία», ανέφερε η κα Ναζίρη μιλώντας στον REPORTER.

Όλα τα πιο πάνω, στα οποία αναφέρθηκε η κα Ναζίρη, συνάδουν μεταξύ τους, αφού όπως ανέφερε, «πρέπει αρχικά να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και στη συνέχεια να εμπιστευτείς τους άλλους για να τα καταφέρεις. Όπως στην περίπτωση της αεροφοβίας, θα πρέπει να εμπιστευτείς πρώτα εσένα και μετά τον πιλότο και το πλήρωμα».

Η αεροφοβία και τα «συμπτώματα»

Από την εμπειρία της, η κα Ναζίρη, σημειώνει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για όσους έχουν αεροφοβία, αφού συνήθως συνδέεται με μια πιθανή άλλη φοβία ή κάποιο άλλο ζήτημα που απασχολεί την καθημερινότητά των ατόμων αυτών. Κυριότερη αιτία, είναι ο φόβος για το άγνωστο, αφού τα περισσότερα άτομα, τα οποία αναφέρονται στην αεροφοβία, συνήθως δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ.

Πέραν του φόβου για το άγνωστο, υπάρχουν άτομα που είναι κλειστοφοβικά, αγοραφοβικά ή έχουν υψοφοβία και εξαιτίας αυτού καταλήγουν αεροφοβικά. «Υπάρχει, ο αγοραφοβικός για παράδειγμα, που δεν μπορεί να συναντηθεί με πολλή κόσμο, άρα δεν μπορεί να μπει στο αεροπλάνο και ο κλειστοφοβικός που νιώθει ότι αφού κλείσουν οι πόρτες του αεροπλάνου, δεν υπάρχει διέξοδος. Είναι όλα αυτά που εξετάζουμε στις προσωπικές συνεδρίες, ώστε να φτάσουμε στο σημείο τα άτομα αυτά να ταξιδεύουν ελεύθερα και χωρίς φόβο».

Συνήθως, η πρώτη συνεδρία με την κα Ναζίρη, είναι η πιο μεγάλη σε διάρκεια και μπορεί να φτάσει μέχρι τις τρεις ώρες. Στην συνεδρία αυτή, καταγράφονται τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν σκεφτεί το αεροπλάνο. Μια από τις ασκήσεις, είναι να περιγράψουν στην ίδια, ένα αεροπλάνο. «Όταν ξεκινήσει κάποιος να μου περιγράφει ένα αεροπλάνο από τις πόρτες και παράθυρα, αμέσως αντιλαμβάνομαι ότι είναι κλειστοφοβικός. Αναλόγως με τον τρόπο που θα το περιγράψει συλλέγω κάποια στοιχεία, αλλά η διαδικασία βασίζεται σε πολλές ερωτήσεις τις ο οποίες αναλύσουμε μια προς μια στη συνέχεια, ώστε να καταλήξουμε τι είναι αυτό που πραγματικά τους φοβίζει. Μπορεί κάποιος να μην θεωρεί μια λέξη σημαντική, αλλά να βρούμε την πηγή του κακού. Η κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική».

Δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα, όσον αφορά τις λεπτομέρειες, η κα Ναζίρη αναφέρθηκε σε έναν πελάτη της, οποίος έλεγε πως ήταν κλειστοφοβικός και αγοραφοβικός, παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ανακάλυψαν πως όταν ήταν μικρός είχε τριχοφάγο και τον παρατηρούσε περίεργα ο κόσμος. Αυτό υποσυνείδητα του έμεινε και δεν ήθελε να βρίσκεται με κόσμο.

Το σημαντικότατο στοιχείο στην όλη διαδικασία, περιέχει ένα και μόνο μυστικό κατά την ίδια, «πως για να ξεπεράσεις οποιοσδήποτε μια φοβία είναι να το θέλει πραγματικά. Εάν πιεστεί, δεν θα έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να νιώθει δηλαδή, ότι θα κάνει ένα δώρο στον εαυτό του».

Η διαδικασία και το πρώτο ταξίδι προς την ευτυχία

Πέραν της πρώτης μεγάλης συνεδρίας, η συνέχεια της διαδικασίας, είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού οι σύνεδροι μαζί με την σύμβουλό τους θα παρατηρήσουν μέσα από βίντεο, τα πάντα που αφορούν τα αεροπλάνα. Από την κατασκευή τους, τους μηχανικούς ελέγχους μέχρι και τη διάρκεια μια πτήσης. «Οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν βίντεο, για το πώς λειτουργεί το αεροπλάνο με καλό καιρό και κακές καιρικές συνθήκες, ακόμη και πως συναρμολογείτε ένα αεροπλάνο. Θα δουν από κοντά τα σωσίβια, τις διαδικασίες μηχανικού ελέγχου και στους Πύργους Ελέγχους και άλλα πολλά που μπορούν να βοηθήσουν τις κακές σκέψεις για το άγνωστο».

Στόχος, είναι μέσα από αυτά τα βίντεο, να μάθουν να εμπιστεύονται τις πτήσεις, ενώ στη συνέχεια θα έχουν μια εικονική πτήση, δηλαδή θα κλείσουν τα μάτια και να φανταστούν την πτήση. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν από την ώρα που θα κλείσουν το εισιτήριο, μέχρι να μπουν στο αεροπλάνο.

Όσον αφορά το μεγάλο σεμινάριο, που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο, μετά το τέλος των ομιλιών από πιλότο, αεροσυνοδούς, γιατρό και ψυχολόγο, πραγματοποιείται μια σύντομη πτήση.

Καταρρίπτοντας μύθους

«Πάρε ένα ηρεμιστικό πριν την πτήση». «Πάρε ένα βιβλίο να χαλαρώσεις». Είναι κάποιες από τις αναφορές και δήθεν συμβουλές που μπορεί να ακούσει κάποιος ή να διαβάσει σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο. Καταρρίπτοντας μύθους, η κα Ναζίρη σημείωσε πως, το ηρεμιστικό πριν την πτήση δεν βοηθά. «Ένα ηρεμιστικό θα παραμείνει στον οργανισμό για περίπου δύο μέρες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι εάν θέλει κάποιος να νιώθει ασφάλεια μπορεί να το κρατάει πάνω του, χωρίς να το χρησιμοποιήσει. Όπως επίσης, το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ».

Όσον αφορά τα βιβλία, η κα Ναζίρη, σημείωσε πως υπάρχει κόσμος που παίρνει μαζί του βιβλίο, σταυρόλεξα ή κατεβάζουν ταινίες για να δουν. « Σίγουρα εάν είναι κάτι που του ευχαριστεί, μπορεί να είναι μια λύση, ωστόσο αυτό που πραγματικά πρέπει να ελέγξεις είναι το μυαλό σου. Ακόμη και ολόκληρη βιβλιοθήκη να πάρεις μαζί σου εάν δεν σε ευχαριστεί, δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Αυτό που συνήθως φοβίζει τους αεροφοβικούς, είναι η πιθανότητα να πέσει ένα αεροπλάνο. Αυτή την αναφορά χαρακτήρισε ως ένα από τους μεγαλύτερους μύθους για τα αεροπλάνα, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά, για να πεθάνει κάποιος από ατύχημα με αεροπλάνο, πρέπει να μπαίνει καθημερινά για 200 χρόνια μέσα σε αεροπλάνο. «Τόσο σπάνια είναι μια αεροπορική τραγωδία», ανέφερε τέλος η κα Ναζίρη.

Η κα Γιώτα Παπαδοπούλου Ναζίρη διαθέτει τη σελίδα Yiota Naziri NLP & Life Coach.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία