Έκθεση με έργα μαθητών στο Βυζαντινό Μουσείο εγκαινίασε η Υπ. Παιδείας

Έκθεση με έργα μαθητών στο Βυζαντινό Μουσείο εγκαινίασε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξοικείωσης των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μέρος της οποίας αποτελούν και τα μουσεία, όπως εξήγησε. Ανέφερε, δε, ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, από το 1996 εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία της Κύπρου για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου σχετικά με την τελετή εγκαινίων, το πλαίσιο τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων δημιουργήθηκαν και τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση που εγκαινίασε η Υπουργός, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τις θεματικές ενότητες «Ταξίδι στη Βυζαντινή τέχνη» και «Ύμνος στην Ελευθερία». Η Υπουργός σημείωσε ότι η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.

Η κ. Μιχαηλίδου, κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης το πρωί του Σαββάτου, εξήγησε ότι στο Βυζαντινό Μουσείο εφαρμόζεται από το 2010 το πρόγραμμα «Ταξίδι στην Βυζαντινή Τέχνη», που μυεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στον τρόπο δημιουργίας των βυζαντινών εικόνων και τους φέρνει σε επαφή με σημαντικές εικόνες της Κύπρου. Σημείωσε, ακόμα, ότι στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, μέσα από το πρόγραμμα «Ύμνος στην Ελευθερία» τα παιδιά έρχονται σε επαφή με σημαντικά έργα τέχνης για την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτήν.

Ως αποτέλεσμα της επίσκεψής τους στις εκθέσεις αυτές, και στο πλαίσιο του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου. «Μέσα από τις μαθητικές δημιουργίες αναδεικνύεται η φαντασία, η ευαισθησία και οι δημιουργικές ικανότητες των παιδιών μας, αλλά και το σημαντικό έργο που επιτελείται στην καθημερινή σχολική πράξη σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής», σημείωσε.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου συνεχάρη τους μικρούς καλλιτέχνες, που, «μέσα από την ευαισθητοποίησή τους πάνω στις συγκεκριμένες θεματικές, αποτύπωσαν, με τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους, τα βιώματα, τα συναισθήματα και τις γνώσεις που αποκόμισαν, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα». Ευχαρίστησε, ακολούθως, τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και τον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, για τις διευκολύνσεις που παρείχαν. «Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε παρόμοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες», είπε, καταλήγοντας με την ευχή τα παιδιά να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την τέχνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα