Ο διαμερισμός των εκατομμυρίων από Ε.Ε. για τα Κέντρα Φιλοξενίας-Τα ποσά και τα χρονοδιαγράμματα

Συνολικά 163 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απώτερο στόχο την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει το νησί μας τα τελευταία χρόνια, με αυτά τα εκατομμύρια να διαμοιράζονται σε διάφορες δράσεις, όπως για τη στήριξη του συστήματος ασύλου, την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, την ενίσχυση των επιστροφών, την επαναεισδοχή όπως και την επαντένταξη σε τρίτες χώρες, αλλά και φυσικά την υποστήριξη και δημιουργία κέντρων φιλοξενίας.

Πιο συγκεκριμένα, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχουν εγκριθεί πρόσφατα από την Ε.Ε. τα εθνικά προγράμματα για το κάθε ταμείο ως εξής. Για το ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης προϋπολογισμός ύψους 71,6 εκατομμύρια ευρώ, για το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας προϋπολογισμός ύψους 30,8 εκατομμύρια ευρώ, και για το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων εγκρίθηκε προϋπολογισμός ύψους 59,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε εξέλιξη βρίσκονται έργα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, στην ενίσχυση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, την αγορά εξοπλισμού επιτήρησης εξωτερικών συνόρων, όπως σκάφη της λιμενικής Αστυνομίας και άλλες ενέργειες που αφορούν στην επιτήρηση των συνόρων και στην εσωτερική ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, πέραν των 163 εκατομμυρίων, έχουν εξασφαλιστεί επιπρόσθετα κονδύλια από την Επιτροπή ύψους 85 εκατομμυρίων, για τις έκτακτες ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Πιο αναλυτικά, για το 2014-2020, εξασφαλίστηκαν 10,2 εκατομμύρια για το Κέντρο Πουρνάρα και την εξέταση αιτήσεων, ενώ για το 2021-2027, εξασφαλίστηκαν 74,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 67,6 εκατομμύρια είναι για την ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες και του προαναχωρησιακού κέντρου στη Μενόγεια. Επίσης, υπήρξε έκτακτη βοήθεια ύψους 6,7 εκατομμύρια για την παροχή υπηρεσιών διαμονής σε εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Τα Κέντρα Φιλοξενίας και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βαρυσήμαντη είναι την ίδια ώρα η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Κέντρα Φιλοξενίας στην Κύπρο, τα οποία ασφυκτιούν τα τελευταία χρόνια από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Συγκεκριμένα, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είχαν δοθεί 8 εκατομμύρια με στόχο τη στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας Κοφίνου, συμπεριλαμβανομένου της ιατροφαρμακευτικές περίθαλψης, σίτισης, προσφοράς μαθημάτων. Όσον αφορά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει χρηματοδοτηθεί ποσό ύψους 6,4 εκατομμύρια με απώτερο στόχο τη λειτουργική ενίσχυση αλλά και την ενίσχυση σε θέματα υποδομής.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Υποδοχής για ασυνόδευτους ανήλικους υπηκόους τρίτων χώρων, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα με δικαιούχο την Hope for Children ύψους 3,3 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη της λειτουργίας του κέντρου, ενώ για την περίοδο 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους 3 εκατομμύρια.

Επίσης, για τον χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια, κατά την προηγούμενη προγραμματική 2014-2020 δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους 4,4 εκατομμύρια για στήριξη της λειτουργίας του χώρου, ενώ για την περίοδο 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους 3,7 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Αναφορικά με το κέντρο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους 12,6 εκατομμύρια κυρίως για αναδιάρθρωση του χώρου και λειτουργικά έξοδα. Επιπρόσθετα έχουν ληφθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έκτακτη βοήθεια ποσό ύψους 3.5 εκατομμύρια, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα για τη λειτουργία του Πουρνάρα.

Όσον αφορά την ανέγερση του κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες και του προαναχωρησιακού κέντρο στη Μενόγεια, θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 67,6 εκατομμύρια απευθείας από την Ε.Ε που είναι το 90%, και από την Κυπριακή Δημοκρατία το υπόλοιπο 10%, ύψους 7,5 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα, για το 2014-2020 έχουν χρηματοδοτηθεί και άλλα Κέντρα προς υποβοήθηση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών όπως είναι το Εξεταστικό Κέντρο αιτήσεων για διεθνή προστασία στον χώρο του Πουρνάρα κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ύψους 1,2 εκατομμύρια και το Κέντρο Ζήνων με Δικαιούχο το ΚΣΕΔ για τη Διαχείριση και Συντονισμό της Μεταναστευτικής Ροής και Προσφύγων από την Μ. Ανατολή με χώρο ολιγόωρης παραμονής μεταναστών συνολικού ύψους 1,2 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σχετικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αναμένεται πάντως ότι θα υποστηριχθούν περαιτέρω οι δομές για ευάλωτα πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σημειώνεται ότι η περίοδος ισχύς υλοποίησης των έργων κάτω από την προγραμματική περίοδο είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2029.

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023