Ο διαμερισμός των εκατομμυρίων από Ε.Ε. για τα Κέντρα Φιλοξενίας-Τα ποσά και τα χρονοδιαγράμματα

Συνολικά 163 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απώτερο στόχο την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει το νησί μας τα τελευταία χρόνια, με αυτά τα εκατομμύρια να διαμοιράζονται σε διάφορες δράσεις, όπως για τη στήριξη του συστήματος ασύλου, την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, την ενίσχυση των επιστροφών, την επαναεισδοχή όπως και την επαντένταξη σε τρίτες χώρες, αλλά και φυσικά την υποστήριξη και δημιουργία κέντρων φιλοξενίας.

Πιο συγκεκριμένα, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχουν εγκριθεί πρόσφατα από την Ε.Ε. τα εθνικά προγράμματα για το κάθε ταμείο ως εξής. Για το ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης προϋπολογισμός ύψους 71,6 εκατομμύρια ευρώ, για το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας προϋπολογισμός ύψους 30,8 εκατομμύρια ευρώ, και για το Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων εγκρίθηκε προϋπολογισμός ύψους 59,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε εξέλιξη βρίσκονται έργα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, στην ενίσχυση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, την αγορά εξοπλισμού επιτήρησης εξωτερικών συνόρων, όπως σκάφη της λιμενικής Αστυνομίας και άλλες ενέργειες που αφορούν στην επιτήρηση των συνόρων και στην εσωτερική ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, πέραν των 163 εκατομμυρίων, έχουν εξασφαλιστεί επιπρόσθετα κονδύλια από την Επιτροπή ύψους 85 εκατομμυρίων, για τις έκτακτες ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Πιο αναλυτικά, για το 2014-2020, εξασφαλίστηκαν 10,2 εκατομμύρια για το Κέντρο Πουρνάρα και την εξέταση αιτήσεων, ενώ για το 2021-2027, εξασφαλίστηκαν 74,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 67,6 εκατομμύρια είναι για την ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες και του προαναχωρησιακού κέντρου στη Μενόγεια. Επίσης, υπήρξε έκτακτη βοήθεια ύψους 6,7 εκατομμύρια για την παροχή υπηρεσιών διαμονής σε εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Τα Κέντρα Φιλοξενίας και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βαρυσήμαντη είναι την ίδια ώρα η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Κέντρα Φιλοξενίας στην Κύπρο, τα οποία ασφυκτιούν τα τελευταία χρόνια από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Συγκεκριμένα, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είχαν δοθεί 8 εκατομμύρια με στόχο τη στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας Κοφίνου, συμπεριλαμβανομένου της ιατροφαρμακευτικές περίθαλψης, σίτισης, προσφοράς μαθημάτων. Όσον αφορά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει χρηματοδοτηθεί ποσό ύψους 6,4 εκατομμύρια με απώτερο στόχο τη λειτουργική ενίσχυση αλλά και την ενίσχυση σε θέματα υποδομής.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Υποδοχής για ασυνόδευτους ανήλικους υπηκόους τρίτων χώρων, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα με δικαιούχο την Hope for Children ύψους 3,3 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη της λειτουργίας του κέντρου, ενώ για την περίοδο 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους 3 εκατομμύρια.

Επίσης, για τον χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια, κατά την προηγούμενη προγραμματική 2014-2020 δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους 4,4 εκατομμύρια για στήριξη της λειτουργίας του χώρου, ενώ για την περίοδο 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους 3,7 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Αναφορικά με το κέντρο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους 12,6 εκατομμύρια κυρίως για αναδιάρθρωση του χώρου και λειτουργικά έξοδα. Επιπρόσθετα έχουν ληφθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έκτακτη βοήθεια ποσό ύψους 3.5 εκατομμύρια, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα για τη λειτουργία του Πουρνάρα.

Όσον αφορά την ανέγερση του κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες και του προαναχωρησιακού κέντρο στη Μενόγεια, θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 67,6 εκατομμύρια απευθείας από την Ε.Ε που είναι το 90%, και από την Κυπριακή Δημοκρατία το υπόλοιπο 10%, ύψους 7,5 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα, για το 2014-2020 έχουν χρηματοδοτηθεί και άλλα Κέντρα προς υποβοήθηση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών όπως είναι το Εξεταστικό Κέντρο αιτήσεων για διεθνή προστασία στον χώρο του Πουρνάρα κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ύψους 1,2 εκατομμύρια και το Κέντρο Ζήνων με Δικαιούχο το ΚΣΕΔ για τη Διαχείριση και Συντονισμό της Μεταναστευτικής Ροής και Προσφύγων από την Μ. Ανατολή με χώρο ολιγόωρης παραμονής μεταναστών συνολικού ύψους 1,2 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σχετικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αναμένεται πάντως ότι θα υποστηριχθούν περαιτέρω οι δομές για ευάλωτα πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σημειώνεται ότι η περίοδος ισχύς υλοποίησης των έργων κάτω από την προγραμματική περίοδο είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2029.

Δειτε Επισης

Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός
Αναθεώρηση σχεδίου start-up visa ενέκρινε το Υπουργικό
Με βάση τα νέα κριτήρια εξετάζονται οι εκκρεμούσες αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας