Παρακολουθεί την κατάσταση στα Βαρώσια η Κυβέρνηση-«Διερευνώνται οι ισχυρισμοί»

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Κυβέρνηση, όσον αφορά στο θέμα των αγοραπωλησιών περιουσιών στο Βαρώσι, ειδικά μετά τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, που έκαναν λόγο για έγκριση από το Τμήμα Κτηματολογίου, με τον υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει πως οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος διερευνώνται, ενώ σημείωσε ότι πωλητήρια έγγραφα που έχουν ως αντικείμενο πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους σε μη Ελληνοκύπριους δεν γίνονται αποδεκτά και δεν εκδίδονται σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας. Από πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με το νομικό της σύμβουλο, ώστε να βρει τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε συνάντηση την Τρίτη με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από πριν για συζήτηση του ευρύτερου θέματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, την ανταλλαγή απόψεων καθώς και τη συζήτηση περαιτέρω δράσεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κόμπου.

Η συζήτηση κάλυψε όλες τις πτυχές και εξελίξεις που αφορούν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, ανέφερε.

«Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε, ο υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα πώλησης περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα είναι ιδιαίτερα σοβαρό κι ότι οι συναρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας διερευνούν τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει το πρόσφατο δημοσίευμα στον τ/κ τύπο σε σχέση με την πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων» είπε. Το θέμα συνεχίζει να διερευνάται σε όλες τις προεκτάσεις του και η επαφή με τον Δήμο θα είναι συνεχής, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πωλητήρια έγγραφα που έχουν ως αντικείμενο πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους σε μη Ελληνοκύπριους «δεν γίνονται αποδεκτά και δεν εκδίδονται σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας».

Σημείωσε ακόμη, ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει έντονη ανησυχία από αυτή την εξέλιξη όπως και από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Μόνη διέξοδος, πρόσθεσε, παραμένει η εφαρμογή των προνοιών των ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ (550 του 1984 και 789 του 1992). «Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις την αταλάντευτη προσήλωσή της στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, και εκεί στοχεύει η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για συμβολή της ΕΕ, ώστε να καταστεί εφικτή το συντομότερο η επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Σημείωσε ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.

Γνωρίζει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες το ΥΠΕΣ

Από πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη σύσκεψη με την υπουργό Δικαιοσύνης, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση, τόνισε ότι είναι μια εξέλιξη που τους ανησυχεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα, "για να δούμε πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις περιπτώσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την υπόθεση αγοραπωλησίας τριών ξενοδοχείων εντός του Βαρωσιού σε Τ/κ επιχειρηματία, ο ΥΠΕΣ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι στο Τμήμα Κτηματολογίου δεν κατατέθηκε αγοραπωλητήριο έγγραφο, ούτε ζητήθηκε από το Υπουργείο έγκριση για κάτι τέτοιο, κι ούτε το Υπουργείο νομιμοποιείται να δώσει την έγκρισή του για μια πράξη ιδιωτικού δικαίου.

«Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έγινε είναι ότι πιστοποιήθηκε το γνήσιο της υπογραφής αυτών που υπογράφουν, όχι το περιεχόμενο», επεσήμανε.

Σίγουρα είναι μια εξέλιξη που τους ανησυχεί, σημείωσε ο κ. Ιωάννου και γι’ αυτό «είμαστε σε επαφή με τον Νομικό μας Σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, για να δούμε πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις περιπτώσεις».

Γνωρίζουν, είπε, ποιοι είναι οι Ε/κ ιδιοκτήτες, έγινε έρευνα, ενώ ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποιος είναι ο αγοραστής, είπε ότι ως ΥΠΕΣ δεν γνωρίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες