Ξεκαθαρίζει ο Ιωάννου για την πώληση περιουσιών στο Βαρώσι-«Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα»
17:32 - 02 Μαΐου 2023
Η πώληση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου πλήττει το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το εδαφικό, αλλά, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία ο Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορεί να επέμβει, είπε την Τρίτη ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, έπειτα από συνάντηση του ιδίου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το κύριο θέμα ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε σχέση με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο για πώληση τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικίας, σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία.
Είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών. «Μας επαναβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση βλέπει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και κάνει τις δέουσες ενέργειες, για να έχει όλες τις πληροφορίες γι’ αυτή την υπόθεση», ανέφερε. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ακόμη ότι θα γίνουν «αλλεπάλληλες συσκέψεις» με τον υπουργό και ότι συζήτησαν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαφώτισης στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με τη βοήθεια του Υπουργείου.
Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη, ότι κάποια άτομα από το Δημαρχείο θα έχουν άμεση, καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών. «Εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι ζήτησαν «κάποιες εξηγήσεις τις οποίες πήραμε», και ότι τόνισαν κατά τη συνάντηση, ότι είναι αναγκαίο οι ενέργειες της Κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να είναι σε τέτοια κατεύθυνση, «για να δώσουμε στον κόσμο την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί».
Σημείωσε ότι ο υπουργός τους επαναβεβαίωσε τις θέσεις της Κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού «πάνω στην ορθή βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και αυτό θα συνεχίσει με πράξεις», πρόσθεσε. Είπε ότι ο κ. Κόμπος τους ανέφερε κάποιες προτάσεις, οι οποίες αφορούν στο να δοθεί στον κόσμο της Αμμοχώστου ειδικά, «ελπίδα ότι θα γίνει επιστροφή στην πόλη».
Σημείωσε ότι η πρώτη γενιά προσφύγων έχει φύγει και η δεύτερη «είναι στην πορεία να χαθεί» και πρέπει, η τρίτη γενιά, «να έχει αυτή την ψυχική σχέση με την Αμμόχωστο, διότι αδυνατίζει αυτός ο πόθος, και είναι πιο εύκολο η τρίτη γενιά να κάνει ενέργειες οι οποίες δεν θα έχουν κόστος».
Αυτό πρέπει να το δει το κράτος πολύ σοβαρά, είπε, αναφέροντας ότι, ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μόνο δύο-τρία άτομα που έχουν γεννηθεί στην Αμμόχωστο.
Για το θέμα των περιουσιών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, αν έχει πωλήσει ή αν δεν πουλήσει περιουσία, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός».
Σίγουρα, πρόσθεσε, «ο σκοπός μας ζημιώνει πολιτικά" με το να πουληθεί η περιουσία στην περίκλειστη περιοχή διότι χάνεται το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά στο εδαφικό, «αλλά και από την άλλη, υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσω του ΕΔΑΔ, στα οποία εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορούμε να επέμβουμε ούτε να κάνουμε τους Αστυνομικούς».
Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, συνέχεια να ρωτούν τον Δήμο Αμμοχώστου ποιοι είναι αυτοί, γιατί έχουν πουλήσει, που δεν είναι δουλειά του Δήμου», ανέφερε.
Εξετάζονται οι ισχυρισμοί για πώληση ξενοδοχείων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Διερευνώνται οι ισχυρισμοί πρόσφατου δημοσιεύματος σε σχέση με την πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, σημειώνοντας ότι πωλητήρια έγγραφα που έχουν ως αντικείμενο πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους σε μη Ελληνοκύπριους δεν γίνονται αποδεκτά και δεν εκδίδονται σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε συνάντηση την Τρίτη με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από πριν για συζήτηση του ευρύτερου θέματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, την ανταλλαγή απόψεων καθώς και τη συζήτηση περαιτέρω δράσεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κόμπου.
Η συζήτηση κάλυψε όλες τις πτυχές και εξελίξεις που αφορούν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, ανέφερε.
«Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε, ο Υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα πώλησης περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα είναι ιδιαίτερα σοβαρό κι ότι οι συναρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας διερευνούν τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει το πρόσφατο δημοσίευμα στον τ/κ τύπο σε σχέση με την πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων» είπε. Το θέμα συνεχίζει να διερευνάται σε όλες τις προεκτάσεις του και η επαφή με τον Δήμο θα είναι συνεχής, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πωλητήρια έγγραφα που έχουν ως αντικείμενο πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους σε μη Ελληνοκύπριους «δεν γίνονται αποδεκτά και δεν εκδίδονται σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας».
Σημείωσε ακόμη, ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει έντονη ανησυχία από αυτή την εξέλιξη όπως και από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
Μόνη διέξοδος, πρόσθεσε, παραμένει η εφαρμογή των προνοιών των ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ (550 του 1984 και 789 του 1992). «Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις την αταλάντευτη προσήλωσή της στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, και εκεί στοχεύει η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για συμβολή της ΕΕ, ώστε να καταστεί εφικτή το συντομότερο η επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο κ. Γκότσης.
Σημείωσε ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.
Πηγή: ΚΥΠΕ