Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας συζήτησαν βουλευτές των δυο χωρών

Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου - Αρμενίας συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, με αντιπροσωπεία Αρμενίων βουλευτών την οποία υποδέχθηκε την Τρίτη στη Βουλή. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, αφού καλωσόρισε την αρμενική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, ανέφερε ότι τα πράγματα στην Κύπρο είναι δύσκολα, επειδή δεν διαφαίνεται συμφωνία στο Κυπριακό, λόγω της τουρκικής πολιτικής που δεν έχει διάθεση διαπραγμάτευσης. «Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για την παγίωση των κατοχικών τετελεσμένων», υπέδειξε. Ακόμη, εξέφρασε την προθυμία για αξιοποίηση της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ και σε άλλα φόρα για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «είναι γνωστοί οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που συνδέουν την Κύπρο με την Αρμενία, αλλά είναι κοινές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Δυστυχώς, συνέχισε, η αναθεωρητική επιθετική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν είναι παράγοντας ανησυχίας, προκαλεί μια ανθρωπιστική κρίση, προκαλεί αποσταθεροποίηση σε όλη την περιοχή". 

Επιπλέον, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η συμπαράστασή μας στην Αρμενία είναι δεδομένη. «Έχουμε αποφασίσει ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα υπάρξει περαιτέρω συντονισμός προκειμένου να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης και να προωθήσουμε την κοινή ατζέντα των καλώς νοούμενων συμφερόντων των δύο χωρών», κατέληξε.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι οι δεσμοί Κύπρου και Αρμενίας βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, κάτι που εκφράζεται μέσω της αλληλεγγύης σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής με το οποίο καταδικάζεται η στάση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ακόμη, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης και τουρισμού, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η παρουσία διπλωματικών αποστολών πρέπει να είναι προτεραιότητα. Απευθυνόμενος προς τους Αρμένιους βουλευτές, τους ρώτησε αν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Αρμενία μετά τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ο Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας δεν στηρίζονται μόνο στο παρελθόν, στους ιστορικούς δεσμούς και στην ύπαρξη των Αρμενίων συμπατριωτών μας, αλλά και στο ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν απέναντι στις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. 

Δημιουργείται το έδαφος για εμβάθυνση των σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης, σημείωσε.

Ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος και βουλευτής του ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι Κύπρος και Αρμενία μοιράζονται κοινή ματωμένη ιστορία. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. 

«Η εισβολή στην Κύπρο και στο Αρτσάχ δεν αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», συμπλήρωσε. «Να μας θεωρείτε φίλους σας», είπε απευθυνόμενος στους Αρμένιους βουλευτές.

Ο Μάριος Καρογιάν, Πρόεδρος και βουλευτής της ΔΗΠΑ, σημείωσε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες, αφού συσφίγγουν τις σχέσεις και βοηθούν στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. 

Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, δεν απέκρυψε τις επιδιώξεις της απέναντι σε Κύπρο και Αρμενία. Ακόμη, υπέδειξε ότι Κύπρος και Αρμενία πρέπει να δράσουν συντεταγμένα. Καταληκτικά, ευχήθηκε να υπάρχουν συνθήκες ενότητας στην Αρμενία όπως και στην Κύπρο. 

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κινήματος στον αγώνα των Αρμενίων του Αρτσάχ, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του Κινήματος Οικολόγων αντικατοπτρίζονται στο ψήφισμα της Βουλής. 

«Στην Κύπρο σάς θεωρούμε αδελφούς», ανέφερε η κ. Ατταλίδου. «Ξέρουμε πολύ καλά πόσα υπέφερε ο αρμενικός λαός. Η παρουσία των Αρμενίων έχει εμπλουτίσει την Κύπρο», επεσήμανε.

Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Αρμενίων της Κύπρου, είπε ότι Κύπρος και Αρμενία είναι δύο χώρες με κοινά προβλήματα και κοινό εχθρό. «Οι Αρμένιοι του Λατσίν είναι όμηροι των Αζέρων εδώ και 140 ημέρες, κάτι που συνιστά παραβίαση της συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου 2020», πρόσθεσε. 

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν έκρυψε ποτέ ότι θέλει το Ναγκόρνο Καραμπάχ χωρίς τους Αρμενίους. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», κατέληξε.

O Χαΐκ Κοντζοριάν, Πρόεδρος της αρμενικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, προσκάλεσε τους Κύπριους βουλευτές στην Αρμενία. «Οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Κύπρου-Αρμενίας συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμησή του για την κυπριακή στάση απέναντι στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και ευγνωμοσύνη για το καταδικαστικό ψήφισμα της κυπριακής Βουλής αναφορικά με την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν. 

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Κύπρου για διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας», είπε ο κ. Κοντζοριάν, προσθέτοντας ότι το τριμερές σχήμα Κύπρου-Αρμενίας-Ελλάδας θα είναι προς όφελος των τριών λαών. Ακόμη, εξέφρασε τη βούληση για εμβάθυνση της αμοιβαίας διπλωματικής εκπροσώπησης. Καταληκτικά, εξήρε τον ρόλο της αρμενικής παροικίας της Κύπρου και του Βαρτκές Μαχτεσιάν στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αρμένιος Βουλευτής, Βλαντιμίρ Βαρτανιάν, είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γίνεται γιατί η διεθνής κοινότητα δεν πήρε τα μηνύματα από το 1974. «Επειδή οι Ευρωπαίοι Βουλευτές έχουν εστιάσει στην Ουκρανία, άλλες διενέξεις έχουν μείνει εκτός», επεσήμανε. 

Είναι καταπληκτική η συνεργασία Κύπρου και Αρμενίας στο πολιτικό επίπεδο, αλλά σε άλλα επίπεδα είναι χαμηλή, υπέδειξε. Ακόμη, χαιρέτισε την απευθείας αεροπορική σύνδεση Λάρνακας-Ερεβάν και εισηγήθηκε την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες των δύο χωρών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίσκεψη στην Πράγα θα πραγματοποιήσει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων
Το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας έχει ήδη υπερβεί τις υφιστάμενες δημογραφικές δυνατότητες
Προσχώρησε στο VOLT η Έφη Ξάνθου-«Είναι πλέον ο πολιτικός μου χώρος»
Μνεία ΥΠΕΞ για το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Κυπριακό, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του
Προσπάθεια νέων τετελεσμένων από Τουρκία-Επιστολή Μόνιμης Αντιπροσώπου της ΚΔ σε Γκουτέρες
Συγκρούεται στην τουρκική αδιαλλαξία η προσπάθεια για εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Υπουργικό ενέκρινε συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας για μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων
Λύση μόνο στη βάση του πλαισίου αποφάσεων του ΣΑ υποστηρίζει ο Ακάνσοϊ
Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας για ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής ενέκρινε το Υπουργικό
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο