Ζήτησε από τον Πρόεδρο θαλασσινό Πανεπιστήμιο ο Βύρας

Την ίδρυση δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής για θέματα θάλασσας ζήτησε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και κλιμάκιο της ολομέλειας της Επιτροπής Ανάπτυξης της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι αυτό «ήταν ένα πάγιο αίτημα της πόλης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και το θετικό είναι ότι βρήκαμε ανταπόκριση από τον φίλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουμε εξηγήσει την πρότασή μας, φέραμε μια αναλυτική πρόταση, την οποία υιοθετούμε σύσσωμοι στην πόλη».

Εξέφρασε την ικανοποίηση του ίδιου και της Επιτροπής, καθώς φαίνεται ότι το αίτημα της πόλης σύντομα θα πάρει τον δρόμο του.

«Έχουμε αναλύσει όλες τις πρόνοιες, τον προϋπολογισμό, τι θα περιλαμβάνει αυτή η σχολή», είπε, προσθέτοντας ότι «η σχολή αυτή θα ονομάζεται Σχολή θαλάσσιων επιστημών, τεχνολογίας και βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο κ. Βύρας πρόσθεσε ότι δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι έχουμε στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, πρέπει να το δείχνουμε και στην πράξη. «Δεν γίνεται στρατηγική γαλάζιας ανάπτυξης χωρίς σχολή που να ασχολείται με τη γαλάζια ανάπτυξη», σημείωσε.

«Έχουμε βιομηχανία ναυτιλίας στην Κύπρο αλλά έχουμε μόνο γραφεία. Δεν έχουμε ούτε προσωπικό να στελεχώνει τα πλοία. Σήμερα η θάλασσα παίζει τεράστιο ρόλο και για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λάρνακας είχε κερδίσει από το πρόγραμμα Horizon 2020 τη δημιουργία του Cyprus Marine and Maritime Institute, με €30 εκ. χρηματοδότηση, €15 εκ. από την ΕΕ και €15 εκ. από το κράτος.

«Πρέπει να δώσουμε μια συνέχεια», είπε, σημειώνοντας ότι το Κέντρο Αριστείας, για να έχει απόδοση η επένδυση της ΕΕ και του κράτους, πρέπει να μετεξελιχτεί σε μια πανεπιστημιακή σχολή που θα ετοιμάζει πολίτες της Κύπρου και όχι μόνο, καθώς θα απευθύνεται και σε άλλους κατοίκους γειτονικών χωρών και της ΕΕ, και θα ασχολείται με ό,τι προσφέρει η θάλασσα στην οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα και όλες οι παράμετροι και τον επόμενο μήνα αναμένεται συνάντηση πιο συγκεκριμένη με το δημόσιο πανεπιστήμιο με το οποίο τελικά θα γίνει η συνεργασία.

«Θα ξεκινήσουν συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας και όταν έχουν τις απαντήσεις θα μπορούν να μας τις ανακοινώσουν», είπε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε σε 2-3 μήνες από σήμερα να ξεκινήσουν όλα τα βήματα, έτσι ώστε σύντομα να είναι έτοιμη η σχολή».

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη στήριξη «σύσσωμης της πόλης που είναι μαζί μας σήμερα, της Επιτροπής Ανάπτυξης της Λάρνακας, Βουλευτές, κόμματα, θεσμοί όπως το ΕΤΑΠ, η ΟΕΛΜΕΚ», σημειώνοντας ότι χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτά αυτά τα βήματα που γίνονται στην πόλη αυτά τα χρόνια.

«Το σημαντικότερο όπλο το οποίο έχουμε και θα διατηρήσουμε είναι η ενότητα και ότι πλέον μοναδική μας έννοια είναι η πόλη μας και τίποτε άλλο. Ώσπου έχουμε αυτή την ομοψυχία, οι μέρες που έρχονται για τη Λάρνακα θα είναι πολύ πιο φωτεινές», κατέληξε.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Έκκληση ΗΠΑ σε Ισραήλ για αποφυγή κλιμάκωσης-Φόβος για σοβαρό πλήγμα σε εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων
Κριτική ΑΚΕΛ σε ΠτΔ για Μεταναστευτικό-«Απλώς θα πολλαπλασιάσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις
Επικοινωνία Μπορέλ με το υπουργό Εξωτερικών του Ιράν-Καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ
Ανέκοψαν για έλεγχο ανήλικους και τους τσάκωσαν με δεκάδες κροτίδες
Νέο βίντεο από τον ισραηλινό στρατό δείχνει το σύστημα αναχαίτισης των drones
Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν, μπαίνει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η διαχείριση του μεταναστευτικού
Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ δεν ακούσει τις ΗΠΑ-Τα αντίποινα μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λεμεσό-Ψάχνουν τα αίτια
Ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην περιοχή το ΑΚΕΛ
Στο τελικό στάδιο η δίκη του Κενάν-Ενστάσεις από την υπεράσπιση που άπτονται της δίκαιης δίκης