Επενδύει στη νεολαία με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ

Στη νεολαία στρέφεται αυτό το διάστημα η προσοχή της ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, στο πλαίσιο της ευρύτερης οργανωτικής της προσπάθειας. Αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, και την περαιτέρω ενδυνάμωση των κομματικών οργάνων που ήδη λειτουργούν, παράλληλα με τις διεργασίες για την ίδρυση νέων. Η διαδικασία αυτή εμπίπτει στον σχεδιασμό για κομματική ολοκλήρωση, καθώς η ΔΗΠΑ, ως σχετικά νέο κόμμα, δεν διαθέτει ακόμη ολοκληρωμένο πλέγμα εσωτερικών οργανώσεων, που να καλύπτουν πιο εξειδικευμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Όπως έγραψε ο REPORTER το προηγούμενο διάστημα, η ΔΗΠΑ εκμεταλλεύεται τον «νεκρό χρόνο» μεταξύ των Προεδρικών Εκλογών και της μεγάλης πρόκλησης των διπλών εκλογών του 2024, ώστε να ενισχύσει τις οργανωτικές της ικανότητες, μετά τα κενά που διαπιστώθηκαν κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία αλλά κυρίως ενόψει των βλέψεων που έχει για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, ως κόμμα που συμμετέχει, πλέον, στην Κυβέρνηση, επιθυμεί να διευρύνει τις ικανότητές της στην παραγωγή πολιτικής, μέσω πιο εξειδικευμένων προσεγγίσεων σε διάφορα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται στις 3 Μαΐου ανοιχτή συζήτηση των νέων με τον πρόεδρο και τους βουλευτές της παράταξης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η εκδήλωση στόχο έχει να φέρει τους νέους πιο κοντά στα δρώμενα και τους αξιωματούχους της παράταξης, να διερευνήσει πιθανές λύσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς των νέων, καθώς και να εντάξει τους νέους στον δημόσιο διάλογο, ειδικά σε θέματα δικού τους ενδιαφέροντος και θέματα που τους επηρεάζουν άμεσα».

Στην ουσία, η εκδήλωση δεν περιορίζεται στα μέλη της ΝΕΟΔΗΠΑ, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει ιδρυθεί στις αρχές του προηγούμενου χρόνου, αλλά είναι ανοιχτή και σε νέους εκτός κόμματος, που έχουν απορίες ή εισηγήσεις ή θα ήθελαν με οποιοδήποτε τρόπο να εμπλακούν στη συζήτηση. Στόχος είναι να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος, από τον οποίο θα αναδειχθούν προτεραιότητες από τη νεολαία, οι οποίες θα ενταχθούν στο πολιτικό πρόγραμμα της παράταξης, αλλά και να καταγραφεί η δική τους οπτική γωνία σε ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι το Κυπριακό, η οικονομία και η υγεία.

Παράλληλα, όμως, η ηγεσία θα εκμεταλλευθεί αυτές τις επαφές για να συζητήσει και τον ρόλο της νεολαίας, την εσωτερική της λειτουργία και να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της ΝΕΟΔΗΠΑ, η οποία μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή εν δυνάμει υποψηφίων, εκτός από φυτώριο στελεχών για το μέλλον. Και δεδομένου ότι τώρα δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο χρόνος αυτός αναμένεται να αξιοποιηθεί για σκοπούς ανάπτυξης και ενδυνάμωσής της. Σε ό,τι αφορά την ίδρυση της γυναίκειας και της αγροτικής οργάνωσης, που βρίσκονται στα σκαριά, σύμφωνα με πληροφορίες ο εσωκομματικός διάλογος έχει προχωρήσει και αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαΐου να υπάρξει κατάληξη και να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με στόχο να προωθηθεί η δημιουργία τους το Φθινόπωρο.

Ο λόγος που η ΔΗΠΑ επενδύει πολλά στη δημιουργία και ενδυνάμωση αυτών των κομματικών οργανώσεων είναι πως το κόμμα του Κέντρου βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία από ιδρύσεώς του, την οποία επιθυμεί να συνεχίσει. Για να συμβεί αυτό, η ηγεσία αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει αφενός η παράταξη να μεγαλώνει και αφετέρου να διαθέτει όλες τις δομές που έχουν τα κόμματα που ανταγωνίζεται.

Έχοντας πιάσει τον στόχο και της συμμετοχής στην εκτελεστική εξουσία, μετά την είσοδο στη Βουλή, ο επόμενος αναπόφευκτα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς την τελευταία έδρα καταλαμβάνει παραδοσιακά η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ διαθέτει ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά από την ΔΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν κάποιες πληροφορίες για πιθανότητα συνεργασίας της ΔΗΠΑ είτε με την ΕΔΕΚ είτε με το κόμμα που προσπαθεί να δημιουργηθεί από τα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν ή εκδιώχθηκαν από αυτήν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν υπάρξει οποιεσδήποτε επίσημες διαβουλεύσεις, ενώ φαίνεται πως τουλάχιστον μια μερίδα στελεχών είναι εκ πρώτης όψεως αρνητικοί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΔΕΚ ή το νέο κόμμα, επειδή δεν θα ήθελαν να εμπλακεί η ΔΗΠΑ στις εσωτερικές τους αντιπαραθέσεις ή να διοχετευθούν στο δικό τους ψηφοδέλτιο τα βαρίδια αυτής της μεγάλης σύγκρουσης.

Το ενδεχόμενο των συνεργασιών και η στρατηγική των Ευρωεκλογών ευρύτερα αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα στην παράταξη. Προς το παρόν, αναμένεται να αξιοποιήσει την παρουσία του Μάριου Καρογιάν στη Γενική Συνέλευση του ALDE, που θα γίνει στα τέλη Μαΐου και την αντίστοιχη του Renew Europe τον Ιούνιο, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ομάδα ενόψει του κοινού ραντεβού με τις κάλπες, να μελετηθούν εμπειρίες και να συζητηθεί η ατζέντα των ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Δειτε Επισης

Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας