Νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία: Από γυαλιά ηλίου μέχρι χρυσό και αυτοκίνητα

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, απαγόρευσε την εξαγωγή σειράς καταναλωτικών προϊόντων στη Ρωσία, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και άλλες 71 εταιρείες στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, την ίδια ώρα που η G7 ανακοίνωνε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι απαγορεύσεις αφορούν συσκευές εξαρτήματα των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του ρωσικού στρατού, μεταξύ αυτών και είδη όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα, μηχανές αρμέγματος κ.ά. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, για να στηρίξουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

«Δεν μπορείτε πλέον να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου», είπε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, αφού εξέτασε τους νέους κανόνες. «Θα ήταν απλούστερο να περιγράψουν τα αντικείμενα των οποίων επιτρέπεται η εξαγωγή στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκαν άλλες 69 ρωσικές εταιρείες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες που ασχολούνται με τις επισκευές αεροσκαφών, την κατασκευή εξαρτημάτων για εργοστάσια αυτοκινήτων, ναυπηγεία κ.ά..

Ο Νταγκ Τζέικομπσον, δικηγόρος που ειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, σημείωσε ότι κάποια από τα αντικείμενα για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, είναι αμφιλεγόμενα. «Απαιτείται πλέον άδεια για την εξαγωγή αντικειμένων όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι μασέλες, οι τεχνητές αρθρώσεις.»

Ο Μάθιου Άξελροντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, τόνισε ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να επιβάλουν ελέγχους στα αντικείμενα που συμβάλουν στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της Ρωσίας. Όταν μια εταιρεία διαπιστωθεί ότι παρακάμπτει το εμπάργκο «θα χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητά μας για να την κλείσουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο στόχαστρο τα μεγαλύτερα ρωσικά χρυσωρυχεία

Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ και σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της Ρωσίας, στο πλαίσιο του νέου γύρου κατασταλτικών μέτρων που στρέφονται ενάντια στον μεταλλευτικό και εξορυκτικό τομέα.

Στοχοποιήθηκαν η Polyus, το Νο. 1 χρυσωρυχείο της χώρας, και η Polymetal, η ρωσική μονάδα της Polymetal International, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών. Οι κάτοχοι μετοχών και χρέους της Polyus, όπως και οι αντισυμβαλλόμενοι της εταιρείας, έχουν προθεσμία έως τις 17 Αυγούστου για να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να περατώσουν τις δραστηριότητές τους.

Ο χρυσός από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, έγινε ταμπού μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι εισαγωγές μπλοκαρίστηκαν από την G7 και την ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό ανάγκασε τους Ρώσους να ανακατευθύνουν τις προμήθειες σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυρώσεις κατά των εταιρειών είναι πιθανό να αποτρέψουν ορισμένους πελάτες σε αυτές τις χώρες.

Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν επίσης στις μεγάλες μονάδες της Polyus, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξέι Βοστόκοφ, ορισμένα κορυφαία στελέχη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Πάβελ Γκρατσόφ.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί-Βρέθηκε μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ, διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος
Χαμενεΐ για Ραΐσι: Προσευχόμαστε να επιστρέψει, δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας
Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων
Αυτό είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο–Σκοτώθηκε μεταδίδουν Ισραηλινά μέσα (pics)
Συνεχής ενημέρωση Μπάιντεν για την πτώση του ελικοπτέρου με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί
Δύσκολες οι συνθήκες για εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού Προέδρου- Αγνοούνται και διασώστες
Sky News: Θα υπάρξει μεγάλη μυστικότητα από το Ιράν για το περιστατικό με το ελικόπτερο του προέδρου
Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Επίθεση με ουκρανικό drone εναντίον μίνιμπας στη Χερσώνα–Ένας νεκρός
BINTEO: Θρίλερ στο Ιράν-Αγνοείται ο Προέδρος λόγω αναγκαστικής προσγείωσης του ελικοπτέρου που τον μετέφερε