Οι καυτές πατάτες στα χέρια της Συνόδου-Νέες έρευνες για καταγγελίες κατά τέως Κιτίου
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 19 Μαΐου 2023
Μεγάλο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον γύρω από την Ιερά Σύνοδο που θα συνέλθει περί τα μέσα Ιουνίου και πιο συγκεκριμένα μετά την εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, με πιθανότερη ημερομηνία τις 13 Ιουνίου, αφού στην ατζέντα υπάρχουν καυτά θέματα, για τα οποία πρέπει να παρθούν αποφάσεις, όπως είναι η στάση που θα τηρήσει η Σύνοδος μετά την καταδίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσοστόμου, αλλά και τις υποθέσεις αφορισμών των Παγκράτιου Μερακλή και Ανδρέα Πιτσιλλίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο δρόμος για καθαίρεση του τέως Κιτίου μετά την καταδίκη του για άσεμνη επίθεση
Η τακτική Ιερά Σύνοδος του Ιουνίου, θα είναι ίσως μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών, αφού η ηγεσία της Εκκλησίας καλείται να δείξει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε περιστατικά όπως την άσεμνη επίθεση από τον τέως Μητροπολίτη σε βάρος 16χρονης, το 1981, που αποδείχθηκε μέσα από την Δικαστική διαδικασία.
Όπως ήδη ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή, μετά την έκδοση της Δικαστικής απόφασης, προϊδεάζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι, θα ασχοληθεί αναλυτικά και διεξοδικά με το θέμα και θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις, βάσει των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ θα μελετήσει και τρόπους με τους οποίους και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση εσφαλμένων νοοτροπιών, όπως π.χ. ο ανδροκεντρισμός και ο σεξισμός, οι οποίες προάγουν κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών.
Το λεκτικό της ανακοίνωσης, ενδεχομένως να δείχνει και το δρόμο όσον αφορά τις αποφάσεις που θα πάρει, καθότι τονίζει ότι «η Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες πράξεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντίκεινται στη χριστιανική πίστη και απάδουν προς το ήθος εκκλησιαστικών λειτουργών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου-Καταπέλτης η απόφαση
Σημειώνεται πως όπως είχε αναφέρει ο γνωστός θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού στον REPORTER, «η Ιερά Σύνοδος οφείλει να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο στην καθαίρεση του Μητροπολίτη Κιτίου. Ανοίγει τον δρόμο η καταδίκη, επειδή προσβάλλει και το σχήμα και πέραν του ότι εκθέτει τον εαυτό του, εκθέτει και το ιερατικό του σχήμα. Δεν έχει άλλη επιλογή η Σύνοδος, από τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις, πιο ήπιες, να λάβει τέτοια απόφαση».
Ως εκ τούτου αυτό που μένει να διαφανεί είναι κατά πόσον η Ιερά Σύνοδος θα πάρει μια τέτοια απόφαση και θα προχωρήσει σε καθαίρεση του Μητροπολίτη ή εάν οι αποφάσεις της θα είναι διαφορετικές. Πέραν της καθαίρεσης υπάρχει το ενδεχόμενο της επιβολής επ' αόριστον αργίας στον τέως Μητροπολίτη ή ο εγκλεισμός του σε μονή.
Πάντως, μέχρι την ημέρα που θα συνέλθει η Σύνοδος, ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η Δικαστική διαδικασία με την επιβολή ποινής στον Μητροπολίτη, αφού το μόνο που απομένει είναι η αγόρευση για μετριασμό της ποινής, που θα γίνει στις 26 Μαΐου και ακολούθως απομένει μόνο η δικάσιμος στην οποία θα ανακοινωθεί η ποινή.
Νέες καταγγελίες, στο περίμενε η Αστυνομία
Την ίδια ώρα, μετά την δικαίωση της γυναίκας που κατήγγειλε τον τέως Κιτίου, άρχισαν να ανοίγουν και άλλα στόματα, αφού πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν άλλες δύο γυναίκες να καταγγέλλουν τον τέως Μητροπολίτη για παρόμοιας φύσης αδικήματα.
Οι καταγγελίες δεν πήραν ακόμα επίσημη μορφή προς τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης και θα πράξουν αναλόγως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε επικοινωνία με το πρόσωπο που αναφέρθηκε στις εν λόγω καταγγελίες, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση.
Οι Αρχές θα επιχειρήσουν να πείσουν τις παραπονούμενες να καταγγείλουν επίσημα τα όσα ανέφεραν και να δώσουν περαιτέρω στοιχεία όσον αφορά τη φύση των αδικημάτων και το χρόνο που ισχυρίζονται ότι συντελέστηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει για καλοκαίρι το αίτημα άρσης αφορισμών Παγκράτιου και Πιτσιλλίδη-Αποφασίζει η Σύνοδος
Τι μέλλει γενέσθαι με Παγκράτιο και Πιτσιλλίδη
Επιστρέφοντας στα της Ιεράς Συνόδου, πέραν του φλέγοντος θέματος με τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, οι Ιεράρχες θα έχουν επίσης να μελετήσουν το θέμα των αφορισμών του Παγκράτιου Μερακλή και του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, υποθέσεις οι οποίες αναθερμάνθηκαν μετά την ανάληψη του θρόνου της Αρχιεπισκοπής, από τον Γεώργιο.
Όπως αφέθηκε να αιωρηθεί από θρησκευτικούς κύκλους, το εν λόγω ζήτημα θα εξεταστεί στην ίδια Σύνοδο και θα κληθούν οι Ιεράρχες να αποφασίσουν κατά πόσον θα προχωρήσουν στην άρση των αφορισμών τους.
Πληροφορίες από την Αρχιεπισκοπή αναφέρουν ότι το θέμα των αφορισμών θα χρειαστεί μελέτης για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, ωστόσο αναμένεται ότι τα μέλη της Συνόδου θα το εξετάσουν στην ίδια συνεδρία με το θέμα του Κιτίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του Παγκράτιου, όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1996, μετά το θάνατο του τότε Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθου. Για τη θέση του κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη θα διεξαγόταν μια διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη, στην οποία ο Παγκράτιος Μερακλής έθεσε υποψηφιότητα και κέρδισε, λαμβάνοντας το 96% των ψήφων.
Τότε όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, αποφάσισε να τον καθαιρέσει, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ήταν ομοφυλόφιλος και φορέας του AIDS.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος χρόνια αργότερα, δεν ήθελε να γίνει δεσπότης, αλλά δεν έπρεπε να πάει κόντρα στο θέλημα του Θεού. Είχε πει επίσης πως, μόλις έγινε γνωστή η θέση του για να κατέλθει υποψήφιος, άρχισε μια καταιγίδα εναντίον του. Μεταξύ των κατηγοριών, ήταν ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά και φορέας του AIDS. Το πρώτο, το αρνήθηκε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι φορέας του AIDS, υποδεικνύοντας ότι αυτό έγινε μέσα από μια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του.
Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργήθηκαν ταραχές έξω από την Αρχιεπισκοπή, με συλλήψεις και τραυματισμούς. Ακολούθως, ο Παγκράτιος αποσύρθηκε στη Σκουριώτισσα και αργότερα στη Φλάσου, όπου διαμένει σε ένα μικρό σπίτι με τα ζώα που φροντίζει.
Στην δεύτερη περίπτωση, που αφορά τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο αφορισμός αποφασίστηκε επί του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου, Χρυσοστόμου Β', αφού η Ιερά Σύνοδος είχε κρίνει ότι οι τοποθετήσεις του για τους ομοφυλόφιλους και τις εκτρώσεις ήταν υπερβολικές και ξεπερνούσαν τις γραμμές της Εκκλησίας.
Αφού λοιπόν τον παρέπεμψε ενώπιον πενταμελούς Συνοδικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από τους Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο (σημερινό Αρχιεπίσκοπο), τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, αποφασίστηκε ο αφορισμός του.