Συνεχίζουν να... ηλεκτρίζουν οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Ζητούν διευκολύνσεις οι καταναλωτές

Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να μην λένε να μειωθούν, καθώς όλα κρίνονται από τις τιμές του πετρελαίου παγκόσμια, με τους καταναλωτές την ίδια ώρα, να πονοκεφαλιάζουν, καθώς τους τελευταίους μήνες, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ταυτόχρονα, αρκετοί είναι που ζητούν διευκολύνσεις πληρωμών από την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Τους τελευταίους μήνες εξάλλου, δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες διακυμάνσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις τιμές να παραμένουν αρκετά τσουχτερές. Μάλιστα, για τον μήνα Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Απρίλιο, έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2%.

Όπως επιβεβαίωσε στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, για τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, υπάρχει αύξηση 2%, λόγω της αναπροσαρμογής στην τιμή των καυσίμων. Δεν είναι μια αύξηση όμως που είναι ιδιαίτερα εμφανής, καθώς από 27,5 σεντς, είναι 28 σεντς πλέον η κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και της χορηγίας του κράτους, που παραμένει σε ισχύ μέχρι τέλος Ιουνίου».

Οι καταναλωτές πάντως, φαίνεται να συνεχίζουν να ζητούν ευκολίες στους τρόπους πληρωμής των λογαριασμών τους, καθώς, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, είναι πολύ ψηλές οι τιμές. «Ο κόσμος δυσκολεύεται και ζητά διευκόλυνση στις πληρωμές και σύμφωνα με το ιστορικό του καθενός που φαίνεται μέσα στο σύστημα, ετοιμάζονται ευκολίες και σχέδια εξόφλησης με δόσεις, με την προϋπόθεση όμως, ότι δεν θα αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο. Ο σκοπός είναι μην αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, αλλά να διευκολύνεται ο πελάτης».

Ταυτόχρονα, η κ. Παπαδοπούλου, καλεί το καταναλωτικό κοινό να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένο, ούτως ώστε να μην κάνει αλόγιστη και άσκοπη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφύγει τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. «Ειδικότερα τώρα που πλησιάζει και το καλοκαίρι, με τη χρήση των κλιματιστικών, πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει ενεργειακή συνείδηση, διότι από τη στιγμή που είναι ψηλές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο στην Κύπρο, οφείλουμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες».

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες και αν θα υπάρξει κάποια διακύμανση στις τιμές, δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη, καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαρτάται κυρίως από την τιμή του καυσίμου διεθνώς. «Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε πετρέλαιο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο, οποιεσδήποτε αυξήσεις ή μειώσεις παρατηρούνται στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, αυτές γίνονται αισθητές και επηρεάζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Άρα, αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, θα αυξηθεί και το τιμολόγιο, αν μειωθεί, θα υπάρξει και ανάλογη μείωση, σύμφωνα με τις φόρμουλες που είναι εγκεκριμένες από όλες τις αρμόδιες αρχές».

Μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη οικονομία-Οι οδηγίες της ΑΗΚ

 • Τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμούμε τη χρήση ανεμιστήρα αντί του κλιματιστικού, καθώς καταναλώνει αισθητά μειωμένη ενέργεια. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικότερα τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Επειδή το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα θερμό, το κλιματιστικό σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αναγκαιότητα. Κάνουμε συχνή συντήρηση για μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30% και το ρυθμίζουμε στους 26οC. Κάθε ένας βαθμός πιο κάτω, καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη/θέρμανση.
 • Φροντίζουμε έτσι ώστε σημεία του σπιτιού από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, να μονώνονται ικανοποιητικά. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.
 • Κάνοντας συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% και κατ' επέκταση έχουμε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος.
 • Προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
 • Δεν ξεχνούμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Για τη δική μας ευκολία, αλλά και για μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.
 • Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα ην πόρτα.
 • Αντικαθιστούμε τους συμβατούς λαμπτήρες με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.
 • Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.
 • Το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, γεμίζουμε πλήρως τα πλυντήρια πριν από κάθε χρήση και πλένουμε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
 • Το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει τόση ενέργεια όση 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με χλιαρό σίδερο, ή διπλώνοντας μεγάλα rούχα πριν τα σιδερώσουμε, όπως π.χ. σεντόνια, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη οικονομία.
 • Αφαιρούμε από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως φορτιστές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
 • Προτιμούμε να απενεργοποιούμε συσκευές, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, παρά να τις αφήνουμε σε λειτουργία αναμονής, αφού εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.​

Δειτε Επισης

«Πενήντα χρόνια αγνοούμενοι, όχι αγνοημένοι»-Λαμπαδοφορία συγγενών αγνοουμένων στη Λευκωσία
Καταγγέλλει στην Επίτροπο Διοικήσεων την Υπουργό Γεωργίας η Οικολογική Κίνηση Κύπρου για την ΟΕΔΑ Πεντακώμου
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες-Στους 42 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος
Κοινή ανακοίνωση τ/κ οργανώσεων για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Επενδυτικές παρεμβάσεις δέκα εκατομμυρίων προανήγγειλε η Υπουργός Γεωργίας-«Στόχος η βελτίωση της παραγωγής των αγροτών»
Για «πονεμένη ιστορία» κάνει λόγο ο Στεφάνου για χαλλούμι, μέτρα προαναγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι
Για απαράδεκτη κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ κάνουν λόγο οι συντεχνίες
Αναστέλλεται η απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού στα δημοσιά νοσηλευτήρια-Έλαβαν γραπτές θέσεις από ΟΚΥπΥ
Μ. Δαμιανός: Στόχος η επίλυση των προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι γεωργοί σε Αμμόχωστο και Πάφο