ΠτΒ Πολωνίας: Κάθε παραβίαση διεθνούς δικαίου χρήζει σθεναρής απάντησης

Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθεναρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, είτε λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ανέφερε η Πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας Ελζμπιέτα Βίτεκ, προσφωνώντας την Πέμπτη την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κα. Βίτεκ ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις Πολωνίας και Κύπρου αναπτύσσονται με επιτυχία από την ίδρυσή τους.

«Μας χωρίζει μια σημαντική γεωγραφική απόσταση αλλά μας ενώνει η αγάπη μας για την ελευθερία και η ιστορική εμπειρία το αγώνα για ανεξαρτησία», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία υποστήριξε από την αρχή τις κυπριακές επιδιώξεις για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου κράτους και ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της νέας Δημοκρατίας το 1960. Σημείωσε επίσης ότι το 2004, η Πολωνία εντάχθηκε μαζί με την Κύπρο στην ΕΕ και το 2011-12 οι δύο χώρες άσκησαν από κοινού την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ. «Θα έχουμε άλλη μια παρόμοια ευκαιρία πολύ σύντομα το 2025-26», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι δύο χώρες είναι πολύ σοβαρές, αλλά όπως είπε «τις αντιμετωπίζουμε μαζί».

Εξέφρασε την ελπίδα το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου, να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό κάτι που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη και δίκαιη λύση, βασισμένη στη φόρμουλα μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία τηρεί πάντα το διεθνές δίκαιο και η παραβίαση του πρέπει να αντιμετωπίζεται με σθεναρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, είτε λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η κα. Βίτεκ ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση της απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Εξήρε το γεγονός ότι η Ολομέλεια της Βουλής, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας υποστήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλώντας τον επιτιθέμενο να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Παράλληλα ανέφερε ότι το πολωνικό κοινοβούλιο παραμένει πολύ ενεργά εμπλεκόμενο σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία υιοθέτησε 11 ψηφίσματα που εκφράζουν τη θέση του σχετικά με αυτή την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς ασφάλειας, ενώ προσπαθεί διαρκώς μέσω μιας σειράς συναντήσεων με εκπροσώπους άλλων χωρών να διατηρήσουν το ζήτημα της ρωσικής επιθετικότητα ψηλά στη διεθνή ατζέντα και να αναζητήσουν τρόπους αποτελεσματικής στήριξης της Ουκρανίας.

«Για αυτό και χαίρομαι τόσο πολύ που βλέπω την εξαιρετικά ενεργή συνεργασία των Κοινοβουλίων της Πολωνίας και της Κύπρου για την υποστήριξης της Ουκρανίας, η οποία μπορεί να φανεί τόσο στις διμερείς επαφές, όσο και στη συμμετοχή σε πολυμερείς μορφές συνεργασίας», είπε.

Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα. Δημητρίου για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της, για τις συναντήσεις των γυναικών προέδρων των Κοινοβουλίων και αναφέρθηκε στην έκκλησή της στις γυναίκες συναδέλφους της να επισκεφθούν τα πολωνοουκρανικά σύνορα και τα σημεία παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι αυτή η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις μορφές υποστήριξης των προσφύγων και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω τακτικές συναντήσεις της ομάδας.

Εξέφρασε επίσης, ιδιαίτερη εκτίμηση για την στήριξη που παρείχε η Κύπρος προς τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, ιδιαίτερα έχοντας επίγνωση ότι η ΚΔ αντιμετωπίζει τα δικά της μεταναστευτικά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια.

Αναφέρθηκε στην συγκινητική επίσκεψη που έκαναν με την Πρόεδρο της Βουλής σε νηπιαγωγείο στην Πύλα που φιλοξενεί παιδιά Ουκρανών προσφύγων, σημειώνοντας ότι καθώς η πρόκληση που συνδέεται με τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία είναι κοινή για τις δύο χώρες, δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Σημείωσε επίσης ότι πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια τοπική περιφερειακή σύγκρουση, αλλά μια σύγκρουση που απειλεί την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο.

«Το μέλλον της Ουκρανίας θα καθορίσει το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης, όλης της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου», ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να κατανοήσουν τον αγώνα της Ουκρανίας, να συνεχίσουν να την στηρίζουν και να σταθούν αλληλέγγυοι με τη χώρα, αλλά και να συνεχίζουν να εξηγούν στου πολίτες ότι παρά το κόστος που επωμίζονται η συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο όπως και στην Ουκρανία ζήτησε η Α. Δημητρίου

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι η Κύπρος δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την επίδειξη ανάλογης αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, σε σχέση με την Κύπρο από αυτήν που ορθά επιδεικνύεται στην περίπτωση της Ουκρανίας.

«Γιατί η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας συνιστά απειλή για την Ευρώπη και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και γιατί η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν υπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, αντίθετα τον πλήττει καίρια», ανέφερε.

Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, η κα. Δημητρίου έκανε λόγο για τη φιλία των δύο χωρών και των λαών της η οποία όπως είπε, εδράζεται στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους σε κοινές αρχές και αξίες και αντανακλά στις κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις καθοδηγούμενες από το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα.

«Η επίσκεψή σας στην Κύπρο, κυρία Πρόεδρε, αποτέλεσε ευκαιρία να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι στη χώρα μας το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται κατάφωρα από την Τουρκία εδώ και 49 χρόνια, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία καθημερινά προτάσσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της και εντείνει τις προκλήσεις της εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τόσο επί του εδάφους στην Αμμόχωστο, όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και η εμμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση «δύο κρατών» δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που διακόπηκαν, προς επίτευξη λύσης, εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίζει συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα για τους νέους μας και τις επόμενες γενιές.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε τις διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας, οι οποίες θα νομιμοποιούσαν την τουρκική εισβολή και κατοχή και οι οποίες έχουν απορριφθεί ρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Εξέφρασε παράλληλα ειλικρινείς ευχαριστίες για την επαναβεβαίωση εκ μέρους της κας. Βίτεκ της θέσης αρχών και για τη στήριξη της Πολωνίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και την επίλυσή του. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Πολωνία να ασκήσει την επιρροή της, ώστε η Τουρκία να αναστρέψει τους παράνομους σχεδιασμούς της και να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κα Δημητρίου, ανέφερε ακόμα ότι οι δύο χώρες γνωρίζουν πολύ καλά τη βαναυσότητα και τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και έχουν έναν πρόσθετο λόγο, αλλά και χρέος να σταθούν, όπως σωστά έπραξαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

Εξέφρασε επίσης τη συμπόρευση της ίδιας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων όσον αφορά κοινές πρωτοβουλίες που έχουν τροχοδρομηθεί ή θα αναληφθούν στο μέλλον, στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων των Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προώθηση καίριων ζητημάτων που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών.

Ανέφερε ακόμα ότι η παρούσα επίσκεψή της κας. Βίτεκ έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συμμετοχής της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου στο Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το 2025 και 2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά για τις τουρκικές προκλήσεις ο ΠτΔ-«Πριν την Γενεύη έλεγαν ότι δεν ήθελαν διορισμό προσωπικού αντιπροσώπου»
Διαψεύδει ο Τατάρ για αλλαγή του ονόματος του ψευδοκράτους από Ερντογάν-«Απαιτείται "λαϊκή βούληση"»
Συνάντηση ΠτΔ με Ζαχαράκη-«Ο τομέας της Παιδείας για μένα είναι όπως τα εθνικά θέματα»
Εγκαίνια με συμμετοχή Ερντογάν για νέο «προεδρικό» συγκρότημα στα κατεχόμενα
Καταδικάζει την κάθοδο Ερντογάν η Κυβέρνηση-«Η απάντηση στην πρόκληση είναι η συνέπεια και στην αυθαιρεσία η νομιμότητα»
Το σκεπτικό Ευσταθίου για συζήτηση της διαγραφής στην Κεντρική Επιτροπή-«Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό»
Πάει Ισραήλ και Ραμάλα την Κυριακή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Συνάντηση με Χέρτζογκ, Νετανιάχου και Αμπάς
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα ο Ηλίας Μυριάνθους-Στόχος του η επαναφορά των στελεχών στην ΕΔΕΚ
Με επιδότη υποψήφιος ο Ευσταθίου, ως εναλλακτική ο Μυριάνθους-Τέσσερις οι δελφίνοι της ΕΔΕΚ
Μέσω επιδότη κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου