Κυρώσεις: Περιμένει τα νέα ονόματα, ποντάρει στη σύσταση της ΕΜΕΚ η Λευκωσία

Εν αναμονή για τις νέες λίστες από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο με νομικά και φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο τα οποία οι αρμόδιες Αρχές των δύο χώρων θα θέσουν σε καθεστώς κυρώσεων, η Λευκωσία επενδύει προς την κατεύθυνση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης της όλης κατάστασης που δημιουργείται, στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων(ΕΜΕΚ).

Οι νέες λίστες Αμερικανών και Βρετανών αναμένεται να γνωστοποιηθούν αύριο Παρασκευή, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο-ερωτηθείσες σχετικά-να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή ώρα γνωστοποίησής τους.

Οι ίδιες πηγές, ερωτηθείσες αναφορικά με την κάθοδο Αμερικανών και Βρετανών τεχνοκρατών προς υποστήριξη του εγχειρήματος σύστασης και λειτουργίας της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, τόνισαν πως η σύστασή της έχει καθυστερήσει πολύ και πως εάν λειτουργούσε, θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο κατά την παρούσα φάση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισαν την σχετική απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2022 για σύσταση της ΕΜΕΚ. Κάτι το οποίο όμως δεν προχώρησε, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο, μετά δηλαδή την εκλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η Βουλή αποδέσμευσε τα απαιτούμενα κονδύλια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες για σύσταση της ΕΜΕΚ χαιρετίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς-μεταξύ άλλων- θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης βρετανικής μονάδας. Παράλληλα, από πλευράς Βρετανίας εκφράστηκε ετοιμότητα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, η οποία-τονίζεται- θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή.

Ουσιαστικά η ΕΜΕΚ θα αντικαταστήσει τη Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων (ΜΕΚ) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ), που λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπό το Υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει των όσων ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το κλιμάκιο Βρετανών που θα έρθουν στην Κύπρο εργάζονται σε διάφορα τμήματα του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ για τον ίδιο σκοπό αναμένεται στην Κύπρο και ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Οι απλήρωτοι υπάλληλοι

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους εταιρειών υπό κυρώσεις, οι οποίοι δεν μπορούν πληρωθούν αφού έχουν παγοποιηθεί οι λογαριασμοί των εταιρειών στις οποίες εργάζονται, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπέδειξαν πως μέσα στους λογαριασμούς που πάγωσαν ήταν και κάποιοι για μισθοδοσία και ότι οι κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να απελευθερώσει χρήματα προς καταβολή των μισθών.

Όπως σημείωσαν, από πλευράς κυβέρνησης έγιναν διαβήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ προκειμένου να αντιληφθούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, απ’ εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία εφαρμόζουν τις κυρώσεις.

Δειτε Επισης

Επίσκεψη της προέδρου του ΔΗΣΥ στα μαρωνίτικα χωριά του κατεχόμενου Κορμακίτη
Πάει και το ΑΚΕΛ έξω από Προεδρικό στη διαμαρτυρία για Γάζα-Απαιτεί ακύρωσης της εκδήλωσης ΥΠΑΝ και Πρεσβείας Ισραήλ
Το νομοσχέδιο για Brain Gain και τα χρέη αθλητικών σωματείων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
Την ανάγκη για βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπαθούμε με κάθε δυνατό μέσο να επιτύχουμε την επανένωση της Κύπρου
«Καταγγέλλει» τον Πρόεδρο στην Ολγκίν ο Τατάρ για... καταπιεστική πολιτική-Θέτει το θέμα με συλλήψεις για σφετερισμό
Πρόεδρος για SAFE-«Ακούω πολλά, πριν γίνονται δηλώσεις είναι καλά κάποιοι να μελετούν»
Ευελπιστεί για θετική ανταπόκριση από Τατάρ για κοινή συνάντηση ο ΠτΔ-«Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε»
Κ. Λετυμπιώτης: Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη η διεκδίκηση μιας ελεύθερης, ευρωπαϊκής Κύπρου
Διεξάγεται σήμερα η αναπληρωματική εκλογή Κοινοτάρχη Κοντεμένου