Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση για το διαχωρισμό εξουσιών της ΝΥ-«Η θέση του ΠτΔ παραμένει η ίδια»
12:44 - 18 Μαΐου 2023
Στον απόηχο των όσων ειπώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ενώπιον της οποίας μίλησε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε θερμός ως προς τον διαχωρισμό των εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι για το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα και κρίθηκε επιτακτική ανάγκη λόγω διάφορων χειρισμών και συγκρούσεων σε αυτά τα δύο έτη, η Κυβέρνηση διαμηνύει πως εμμένει στην προεκλογική της δέσμευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προχωρά στη Θεσμών το θέμα διαχωρισμού εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας
Κληθείσα να τοποθετηθεί στο θέμα, Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως πρόκειται για «μια συνταγματική τροποποίηση για την οποία χρειάζεται σημαντική προεργασία», ωστόσο η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τονίζει πως η θέση του Προέδρου για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, παραμένει η ίδια.
Όπως αναφέρεται από πλευράς Προεδρίας, «διαφάνηκε πως υπάρχει ανάγκη για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, όμως πρέπει να γίνει σημαντική προεργασία», ενώ αρμόδια Κυβερνητική πηγή εξηγεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ένας θεσμός συντάγματος ενός δικοινοτικού κράτους και με μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ως εκ τούτου, δεδομένου «πως στις συνομιλίες υπάρχουν συγκλήσεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του Κυπριακού».
Ωστόσο, ερωτηθείς εάν διαφοροποιείται η προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, από πλευράς Προεδρίας τονίζεται πως «η θέση του Προέδρου παραμένει η ίδια, όμως πρέπει να εξεταστούν οι νομικές πτυχές, καθώς υπάρχει πολυπλοκότητα».
Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της η Επιτροπή GRECO, τονίζει πως οι δημόσιοι κατήγοροι πρέπει να απολαμβάνουν την απαραίτητη ανεξαρτησία και αυτονομία για εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ υποδεικνύει πως το Γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου, θα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένο από πιθανούς κινδύνους και ακατάλληλες επιρροές. Πράγμα, που ενδεχομένως να γίνεται όταν πέραν από τον ρόλο του δημόσιου κατηγόρου, βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη και ο ρόλος του νομικού συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε αυτή την έκθεση, παρέπεμψε και ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος επανήλθε και με ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η ταύτιση στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα των δύο ξεχωριστών ρόλων του νομικού συμβούλου του κράτους και του δημόσιου κατήγορου, όπως και το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως προς το δικαίωμα της για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Αυτές οι στρεβλώσεις, που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μοναδικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αναγνωριστεί και από την Επιτροπή GRECO. Είναι μάλιστα με έκπληξη που ακούσαμε τον Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρει ότι τούτο αποτελεί μύθο».
Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωσε πως στην έκθεση της η GRECO τονίζει πως «οι αρχές που ασχολούνται με τη δίωξη ποινικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων διαφθοράς, πρέπει να απολαμβάνουν ανεξαρτησία και αυτονομία κατάλληλη για την εκτέλεση τέτοιων λειτουργιών . Όντας αναπόσπαστο τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας, ο τομέας του δημόσιου κατήγορου μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί σε περιβάλλον που δεν είναι πλήρως απαλλαγμένο από ενδεχόμενο ή πραγματικό κίνδυνο ακατάλληλης επιρροής. Τουλάχιστον, ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί μια σειρά ελέγχων και ισορροπιών για την πρόληψη των κινδύνων αδικαιολόγητων επιρροών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελεγκτική: Δεύτερη καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας και αναστολή διώξεων