Προχωρά στη Θεσμών το θέμα διαχωρισμού εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας

Την ώρα που η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την προετοιμασία Νομοσχεδίου με το οποίο θα προτείνει τον διαχωρισμό των εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ενώπιον της Βουλής, εξέφρασε για πρώτη φορά ανοικτά τη διαφωνία του. Μια διαφωνία που ήρθε, αρκετούς μήνες μετά από την κοινή παραδοχή, όλων των κομμάτων και όλων των υποψηφίων των Προεδρικών του Φεβρουαρίου, που συμφωνούσαν πως απαιτείται ο διαχωρισμός εξουσιών.

Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και οι ανθυποψηφίοι του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχαν συμφωνήσει πως απαιτείται να προωθηθεί η αλλαγή των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, έτσι ώστε να διαχωριστεί ο ρόλος του δημοσίου κατηγόρου, από τον Νομικό Σύμβουλο της Κυβέρνησης. Μάλιστα κάποιοι είχαν προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας τον διορισμό στη θέση του Νομικού Συμβούλου της εκάστοτε Κυβέρνησης, ενός προσώπου της απόλυτης εμπιστοσύνης του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας με ανάλογη θητεία, αυτής του Προέδρου. Επιπλέον, έχει προταθεί να καταργηθεί η υφιστάμενη Νομοθεσία που προνοεί πως ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, να παραμένουν στη θέση τους, μέχρι την αφυπηρέτηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά Σαββίδη κατά πάντων-«Ξεγέλασαν» τον ΠτΔ, πολλαπλοί «μύθοι» και ούτε «μισή καλή κουβέντα»

Όλες αυτές οι προτάσεις, δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες, ούτε στα κόμματα, ούτε στους υποψηφίους των Προεδρικών, ούτε στους εγνωσμένου κύρους νομικούς που τις κατέθεσαν. Ήταν απότοκο μιας σειράς γεγονότων που σχετίζονται με τη γενικότερη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας και τις κατά καιρούς διαφωνίες που καταγράφηκαν μεταξύ θεσμών, αλλά και της κοινής θέσης, των περισσοτέρων, πως σε αρκετές περιπτώσεις οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Βέβαια ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος βρέθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για το θέμα της αυτονόμησης, δεν σχολίασε τις διάφορες θέσεις που κατατέθηκαν κατά καιρούς, παρά μόνο αναφέρθηκε στα όσα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο πρόγραμμα που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του στο διαδίκτυο, στον Πυλώνα Πολιτεία στο Κεφάλαιο «Ανασύνταξη του κράτους», και στην παράγραφο «Προώθηση Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων», διαβάζει κανείς αυτολεξεί πως, «1.3 Αξιολογούμε, σύμφωνα και με τις συστάσεις της GRECO, τον διαχωρισμό του ρόλου του νομικού συμβούλου του Κράτους από εκείνο του δημόσιου κατήγορου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Εισαγγελέας, επιδίωξε «να διαλύσει», όπως δήλωσε, «μια λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί», δίνοντας τη δίκη του ανάγνωση στην έκθεση της Επιτροπής GRECO που αφορά την Νομική Υπηρεσία.

Πάντως νομικοί κύκλοι που κλήθηκαν από τον REPORTER να ερμηνεύσουν τη σχετική αναφορά-σύσταση της GRECO, υπέδειξαν πως η Επιτροπή στην έκθεση της, τονίζει πως οι δημόσιοι κατήγοροι πρέπει να απολαμβάνουν την απαραίτητη ανεξαρτησία και αυτονομία για εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πρόσθεσαν πως η GRECO υποδεικνύει πως το Γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου, θα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένο από πιθανούς κινδύνους και ακατάλληλες επιρροές. Πράγμα, που όπως σημειώνουν, ενδεχομένως να γίνεται όταν πέραν από τον ρόλο του δημόσιου κατηγόρου, βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη και ο ρόλος του νομικού συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, το σχετικό θέμα που εγγράφηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, δεν αναφέρεται σε συστάσεις της GRECO, αλλά στα όσα συμβαίνουν και έχουν καταγραφεί στη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα εγγράφηκε στην Επιτροπή Θεσμών, από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρη Δημητρίου και τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μιλώντας στον REPORTER o κ. Δημητρίου, κληθείς να σχολιάσει, τα όσα είπε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, υπέδειξε πως, η δική του πρωτοβουλία σχετίζεται με τις υπερεξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα. «Η δική μου πρωτοβουλία», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, «έχει σχέση με το δεδομένο τις υπερεξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα που εκ των πραγμάτων έχει υπερεξουσίες που ενίοτε αλληλοσυγκρούονται οι δύο ρόλοι. Δεδομένη και η θέση και των τριών υποψηφίων προέδρων της Δημοκρατίας, πρωτίστως του Αβέρωφ Νεοφύτου για την ανάγκη διαχωρισμού».

Και πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν αναφέρθηκα ποτέ στην GRECO. Έτερον εκάτερον. Πιστεύουμε πως αυτός ο διαχωρισμός είναι προς το δημόσιο συμφέρον να γίνει και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ακόμα κι αν έχει καταγραφεί η διαφωνία της Νομικής Υπηρεσίας, πέραν από το αν πρόκειται για σύσταση ή όχι για σύσταση της επιτροπής GRECO, υπάρχει καταγεγραμμένη η βούληση, τόσο της Εκτελεστικής όσο και της Νομοθετικής Εξουσίας για να υπάρξει η συγκεκριμένη αλλαγή. Πρόκειται ωστόσο για ένα δύσκολο εγχείρημα, αφού προϋποθέτει Συνταγματική αλλαγή και προς τούτο ενώπιον της επιτροπής Θεσμών, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να κληθούν και εγνωσμένου κύρους Συνταγματολόγοι για να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους