Ψάχνουν με το σταγονόμετρο θέσεις σε αγγλόφωνα νηπιαγωγεία-Ζητούν παρέμβαση Μιχαηλίδου
06:00 - 18 Μαΐου 2023
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες παιδιών, που θέλουν να φοιτήσουν σε αγγλόφωνα νηπιαγωγεία και σχολεία, ωστόσο λόγω των ελάχιστων θέσεων και της υψηλής ζήτησης, δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτά, καταγγέλλουν επηρεαζόμενα σχολεία. Σε επιστολή που αποστάλθηκε στην υπουργό Παιδείας σημειώνεται πως αρκετοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άδεια παραμονής τους, καθώς το αρμόδιο τμήμα δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια, χωρίς το κατάλληλο πιστοποιητικό.
Οι παραπονούμενοι απέστειλαν επιστολή στην Αθηνά Μιχαηλίδου, στην οποία αναφέρεται πως υπάρχει πρόβλημα, στην φοίτηση μίας μερίδας παιδιών, σε αγγλόφωνα σχολεία και συγκεκριμένα στην Προδημοτική Εκπαίδευση, αφού έχει παρατηρηθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια και μετά από την απότομη άφιξη ξένων πολιτών στην Κύπρο, τα αγγλόφωνα νηπιαγωγεία σχολεία με Προδημοτική Τάξη, αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά που έχουν ανάγκη να φοιτήσουν στην αγγλική γλώσσα, καθώς οι υφιστάμενες θέσεις είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με την ζήτηση που υπάρχει.
Στην επιστολή σημειώνεται πως «σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με τα εγκεκριμένα ιδιωτικά αγγλόφωνα νηπιαγωγεία/σχολεία, τα οποία διαθέτουν Προδημοτική Τάξη και εστιάζοντας στην επαρχία Λεμεσού, είναι εμφανές ότι καταγράφονται μόνο πέντε ιδιωτικά αγγλόφωνα νηπιαγωγεία και εννέα ιδιωτικά αγγλόφωνα σχολεία, επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά δεν διαθέτουν τμήμα για την στήριξη υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση αφορά μόνο στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Λαμβάνοντας υπόψιν τον πιο πάνω αριθμό αγγλόφωνων νηπιαγωγείων και σχολείων, ο αριθμός ξένων πολιτών στη Λεμεσό, όπως καταγράφηκε σε έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ανέρχονται τους 53,100 και στους 193,300 παγκύπρια, είναι ξεκάθαρα δυσανάλογος».
Στην καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται πως «η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμούς και Νεολαίας, που αφορά στα παιδιά με χρονολογία γέννησης από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, για φοίτηση στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, έχει επιδεινώσει το πιο πάνω αναφερθέν πρόβλημα. Είναι λοιπόν αδύνατον τα ιδιωτικά αγγλόφωνα νηπιαγωγεία/σχολεία να αναλάβουν τον μεγάλο αριθμό παιδιών, που υπόσχονται να φοιτήσουν στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση».
Αυτή η απόφαση, όπως καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι, δημιουργεί σειρά προβλημάτων, με το σημαντικότερο να αφορά στην άδεια παραμονής τους στην Κύπρο. «Η αδυναμία εγγραφής των παιδιών τους σε εγκεκριμένη αγγλόφωνη προδημοτική τάξη, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας θέσεων, τους αφαιρεί το δικαίωμα παραμονής στην Κύπρο καθώς το Τμήμα Μετανάστευσης αρνείται να ανανεώσει την άδεια παραμονής τους αν δεν προσκομίσουν επίσημο ενδεικτικό φοίτησης του παιδιού τους στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας».
Εκτός αυτού, τονίζεται στην επιστολή, «η ανάγκη των παιδιών να παραμείνει το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον σταθερό, αποφεύγοντας όσο το δυνατότερο τις οποιεσδήποτε αλλαγές, παραμερίζεται όταν η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση δεν παραμένει στα πλαίσια των παιδοκομικών σταθμών, όπως ήταν και στο παρελθόν. Αυτό επιβαρύνει τα παιδιά αναγκάζοντάς τα να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον νωρίτερα από τη μετάβασή τους στην Προδημοτική Τάξη».
Προβλήματα και με την προετοιμασία των παιδιών
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, εκτός από τα προβλήματα με την άδεια παραμονής, φαίνεται ότι προκαλεί προβλήματα και με την προετοιμασία και στήριξη των παιδιών, που χάνουν χρονιά, για την Προδημοτική, καθώς δεν επιτρέπεται στους Παιδοκομικούς Σταθμούς να τα διδάξουν και να τα προετοιμάσουν, ενώ σημειώνεται αυτό δεν είναι κάτι που επιβαρύνει τα παιδιά που δεν χάνουν χρονιά.
«Επομένως, καταλήγουμε στο ότι το να είσαι παιδί που δεν χάνει χρόνο, έχεις το προτέρημα να μπορείς να φοιτήσεις σε όλους τους ιδιωτικούς παιδοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, καθώς όλες οι επιλογές προσφέρονται απλόχερα στους γονείς. Ενώ, το να είσαι παιδί που χάνει χρόνο, αυτό το δικαίωμα αφαιρείται, ξεριζώνοντας τα παιδιά από τους Παιδοκομικούς τους Σταθμούς, αφήνοντας μόνο τις επιλογές φοίτησης σε νηπιαγωγεία/σχολεία του Υπουργείου Παιδείας».
Η υπουργός Παιδείας καλείται να δώσει απαντήσεις και να αιτιολογήσει την αναγκαία φοίτηση αυτών των παιδιών σε νηπιαγωγεία και σχολεία του Υπουργείου Παιδείας και μόνο, ενώ οι παραπονούμενοι ζητούν από την Αθηνά Μιχαηλίδου να δώσει τα κριτήρια που τέθηκαν και υπάρχει αυτή η διάκριση, όπως την χαρακτηρίζουν.
«Αυτή η νομοθεσία καταπατά τα δικαιώματα όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των γονέων, καθώς και όλων των Παιδοκιμικών Σταθμών, αφού τους αφαιρεί το δικαίώμα να προετοιμάσουν όλα τα παιδιά ισάξια για τη μετάβασή τους στην Προδημοτική Τάξη. Για τους πιο πάνω λόγους, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να αναθεωρήσει τη Νομοθεσία του Περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Νόμου του 1993, δίνοντας το δικαίωμα στα παιδιά και τις οικογένειές του να έχουν ισάξια δικαιώματα και επιλογή φοίτησης, μέχρι να μεταβούν στην Προδημοτική τάξη».