Ζητούν συνάντηση με Πρόεδρο οι πολύτεκνοι-Τα αιτήματα που θα θέσουν στο τραπέζι

Μπορεί οι πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες, να βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, θεωρούν πως είναι πολλά τα ζητήματα που τους απασχολούν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Υπενθυμίζεται πως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, εξήγγειλε την αύξηση του επιδόματος μητέρας κατά 50 ευρώ και άμεση καταβολή εφάπαξ θερινού επιδόματος 70 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν τις πολύτεκνες οικογένειες

Η εξαγγελία αυτή, υπήρξε ένα από τα πάγια αιτήματα της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, με τον πρόεδρό της, Ντίνο Ολύμπιο, να έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καθοριστεί το συντομότερο, μια εφ΄ όλης της ύλης συνάντηση με τον Πρόεδρο, για να παρθούν σχετικές αποφάσεις για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις πολύτεκνες οικογένειες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο κος Ολύμπιος, τα όσα ανακοινώθηκαν είναι προς την ορθή κατεύθυνση, παρόλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το δημογραφικό. «Ενώπιον του Προέδρου θα θέσουμε ζητήματα, όπως η φορολόγηση των πολυτέκνων, τα επιδόματα, ζητήματα εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και της στέγασης των νέων. Ο Πρόεδρος έδειξε καλή διάθεση και είναι διατεθειμένος να συζητήσουμε όλα όσα μας απασχολούν, άλλωστε, πολλά από αυτά, βρίσκονται στο προεκλογικό του πρόγραμμα».

Ανάμεσα στα αιτήματα της Οργάνωσης των πολυτέκνων, όπως διαμηνύουν, είναι η επαναφορά των φοιτητών ως εξαρτώμενα τέκνα της πολύτεκνης οικογένειας στο επίδομα τέκνου και να επανέλθει η καταβολή του επιδόματος που είχε αφαιρεθεί. Όπως εξήγησε ο κος Ολύμπιος, «ζητάμε να μην χάνουμε την ιδιότητά μας, γιατί αφού σπουδάσουμε δύο παιδιά και αρχίσουμε να σπουδάζουμε το τρίτο, χάνουμε την ιδιότητά μας ως πολύτεκνοι και στερούμαστε κάποια ωφελήματα». Επίσης, ζητούν τη λήψη επιδόματος τέκνου και προς τις πολύτεκνες οικογένειες, που άδικα εξαιρούνται, λόγω των επιδοματικών και περιουσιακών κριτηρίων, όπως και την πλήρη αποκατάσταση του επιδόματος μάνας.

Παράλληλα, όσον αφορά τη φοιτητική χορηγία, η Οργάνωση ζητά την αύξηση της πρόσθετης φοιτητικής χορηγίας για τους φοιτητές παιδιά πολυτέκνων οικογενειών και την παροχή πρόσθετης χορηγίας και για τις πολύτεκνες οικογένειες, όταν αυτές μένουν με ένα ή με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Μεταξύ άλλων, ζητούν την επαναφορά της χορηγίας για αγορά πολυμορφικού αυτοκινήτου, το οποίο να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολύτεκνων οικογενειών, που έχει καταργηθεί τον Δεκέμβριο του 2012.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων ζητά τη βελτίωση των προνοιών της ειδικής διατίμησης στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις πολύτεκνες οικογένειες, άρση αδικιών και την χορήγηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, όσον αφορά την Παιδεία, ζητούν την ένταξη των παιδιών πολύτεκνων στους μαθητές που δικαιούνται χορηγία για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή και την παραχώρηση υποτροφιών και φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, αλλά και τη δωρεάν φοίτηση στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης για την πολύτεκνη οικογένεια.

Τέλος, όσον αφορά τα ζητήματα στέγασης, οι πολύτεκνοι ζητούν ειδικά στεγαστικά σχέδια για πολύτεκνες οικογένειες και την άρση αδικιών και ανισοτήτων που υφίστανται οι πολύτεκνες οικογένειες σε νόμους, κανονισμούς.

Όλα αυτά, αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ την ίδια ώρα τελούν σε αναμονή για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο για επιπλέον επίδομα πολυτέκνων.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας