Κοντά στις 70 οι καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς-Στα κόμματα η μπάλα για ανακριτικές εξουσίες
06:00 - 18 Μαΐου 2023
Ολοένα και αυξάνονται οι καταγγελίες που βρίσκονται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, την ώρα που σε επίπεδο Κοινοβουλίου, εκκρεμεί η συζήτηση ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής, σε σχέση με τις εξουσίες της. Σε μια περίοδο που καταγράφεται μια τάση αύξησης των δημόσιων καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς, κυρίως μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως καταγράφεται παράλληλα και μια αύξηση των καταγγελιών ενώπιον της Αρχής.
Μιας Αρχής, στην οποία φαίνεται ότι αρκετοί πολίτες ή αξιωματούχοι που κατείχαν θέσεις κλειδιά, ή έτυχε να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις με οσμή διαφθοράς, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να αναδυθούν στην επιφάνεια σκάνδαλα και να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα, στα γραφεία της Αρχής έχουν φτάσει σχεδόν εβδομήντα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, κάποιες από τις οποίες έχουν γίνει γνωστές, με την πλειοψηφία μέχρι στιγμής να παραμένουν άγνωστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντικαθιστά η Αρχή κατά της Διαφθοράς τους άλλους θεσμούς και υπηρεσίες;
Ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι εξουσίες που έχει στη φαρέτρα της η Αρχή, έτσι ώστε να φτάνει την έρευνα της μέχρι τέλους. Να μπορεί δηλαδή να ασκεί ανακριτικές εξουσίες και να υποχρεώνει τα υπό έρευνα πρόσωπα αλλά και όποιον άλλον θεωρεί ως εμπλεκόμενο σε μια υπόθεση, να κλητεύονται και να καταθέτουν ενώπιον των ερευνητών της.
Το όλο θέμα είχε συζητηθεί και σε επίπεδο της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και σε επίπεδο Βουλής. Το αποτέλεσμα, ήταν η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς να ξεδοντιαστεί και οι ανακριτικές της εξουσίες να αφαιρεθούν. Πλέον το θέμα επανέρχεται, αφού ενώπιον της επιτροπής Νομικών, εκκρεμεί πρόταση Νόμου των Οικολόγων και συγκεκριμένα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία έχει ως στόχο την τροποποίηση του περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμου, ώστε να παρασχεθούν ανακριτικές εξουσίες.
Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
(α) Η παροχή εξουσίας στην Αρχή να διερευνά, μετά από την υποβολή καταγγελίας ή αυτεπάγγελτα ή μετά από ανάθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελιών ή/και πληροφοριών οι οποίες σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς και προς τούτο να διεξάγει ανάκριση διά των μελών της ή των προσώπων, στα οποία η Αρχή αναθέτει τη διεξαγωγή ανάκρισης.
(β) Η παροχή στην Αρχή αποκλειστικής εξουσίας διερεύνησης και διεξαγωγής ανάκρισης σε σχέση με πράξεις διαφθοράς που τελούνται στη Δημοκρατία.
(γ) Η δυνατότητα ανάθεσης από την Αρχή της διεξαγωγής ανακρίσεων σε ένα ή περισσότερα μέλη της ή σε άλλα πρόσωπα, τα οποία πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
(δ) Πρόνοιες αναφορικά με τη διαδικασία της διεξαγωγής ανακρίσεων, καθώς και τις εξουσίες των προσώπων που ορίζονται από την Αρχή ως ανακριτές.
Όπως σημειώνουν στην πρόταση Νόμου που κατέθεσαν Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, λόγω του ότι η παροχή στην Αρχή ορισμένων αρμοδιοτήτων που έχουν οι ερευνητικές επιτροπές, όπως προβλέπεται στον εν λόγω Νόμο, εκτιμάται ως ελλιπέστατο μέτρο, αφού έχει πολλάκις αποδειχθεί στην πράξη ότι τέτοιες αρμοδιότητες δεν φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
«Συναφώς, με αποδεδειγμένη την έκδηλη αδυναμία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους υπεύθυνων για καταστολή αδικημάτων διαφθοράς, η παροχή ανακριτικών εξουσιών στη νεοσύστατη Αρχή αποτελεί τη μοναδική οδό διασφάλισης της αποτελεσματικής δράσης της Αρχής στην καταπολέμηση της διαφθοράς», καταλήγει το κείμενο της πρότασης Νόμου που εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής.
Σε μια περίοδο που τα κόμματα ευαγγελίζονται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι και τα υπόλοιπα κόμματα, θα αναγνωρίσουν το σφάλμα που έγινε όταν ψηφιζόταν πέρυσι ο Νόμος για την θεσμοθέτηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, και θα ανάψουν πράσινο φως στη νομοθετική ρύθμιση που προτείνουν οι δύο βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων.
Εξάλλου, ήδη βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, των δύο μεγάλων κομμάτων της Βουλής, έχουν εκφράσει την πρόθεση τους για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ρόλου της Αρχής και μέσα από την αύξηση των πόρων της, αφού όπως διαφάνηκε από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, υπάρχει αυξημένη ροή καταγγελιών, γεγονός που καθιστά αδήριτη την ανάγκη διάθεσης πόρων για μίσθωση ερευνητών από την Κύπρο και το εξωτερικών που θα κληθούν να καταγγείλουν τις πέραν των εβδομήντα καταγγελιών που βρίσκονται ενώπιον της Αρχής.
Σε ένα άλλο επίπεδο, μετά κι από την ψήφιση από τη Βουλή των Κανονισμών του περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών θεμάτων Νόμου, στις Αρχές Απριλίου, εκκρεμεί η ανακοίνωση από την Αρχή, για την έναρξη υποβολή αιτήσεων στο Μητρώο Εγγραφής.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, συναντήθηκε με τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, στην παρουσία και των υπολοίπων μελών της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αρχής, κατά τη συνάντηση η Υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν την Αρχή αλλά και τρόπους που θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος της στην Κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα την ανεξάρτητη οντότητα που ο σχετικός Νόμος παρέχει στην Αρχή. Επιπλέον, αντιλάγησαν απόψεις και λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων που συζητήθηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: