Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στη μάχη για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών

Μετά την μάχη της Κυριακής τα βλέμματα στην Τουρκία στρέφονται τώρα στον δεύτερο, αποφασιστικό γύρο της αναμέτρησης στις 28 Μαϊου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτοιμο να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη φορά στην προεδρία και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφασισμένο να μην εγκαταλείψει τον αγώνα.

Με τον «αέρα» των περίπου 2,5 εκατ. ψήφων από τον Κιλιτσντάρογλου ο ικανοποιημένος Ερντογάν εμφανίζεται βέβαιος για την επικράτηση: «Θα αναδειχθούμε νικητές στις εκλογές της 28ης Μαϊου αυξάνοντας τον αριθμό των ψήφων που πήραμε στις 14 Μαϊου και προσβλέπουμε σε μια ιστορική επιτυχία. Με τη βοήθεια του Αλλάχα η 28η Μαϊου θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του στην Άγκυρα που συγκάλεσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη στρατηγική ενόψει της κάλπης την άλλη Κυριακή αποφασίστηκε σύμφωνα με την Sabah να εστιαστεί η προσοχή σε τρεις κατηγορίες περιφερειών: σε εκείνες όπου ο εθνικιστής -και ρυθμιστής πλέον των εκλογών - Σινάν Ογάν τα πήγε πολύ καλά, σε εκείνες όπου μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, απ’ όπου ο Ερντογάν θα ξεκινήσει τη νέα εκστρατεία του για να εδραιώσει τη νίκη.

Ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να προσελκύσει τους νέους, ενόψει του δεύτερου γύρου

Στην κυβερνητική παράταξη επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς θεωρούν ότι δύσκολο να ανατραπεί η διαφορά των 2,5 εκατ. ψήφων που χωρίζει τον Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται μόλις μισή μονάδα για να φθάσει το 50%.

Κατήφεια στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ, στον αντίπαλον κέρας της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης επικρατεί κατήφεια μολονότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο πρώτος αντίπαλος του Ερντογάν, που κατάφερε εδώ χρόνια να πάει την αναμέτρησε σε δεύτερο γύρο. Το ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει η εκνευρισμένη με το αποτέλεσμα επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού, η Μεράλ Ακσενέρ, που «τα είχε βροντήξει» όταν είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου -αντί κάποιου εκ των δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα τα πήγαιναν καλύτερα απέναντι στον Ερντογάν – και επανήλθε λίγες ώρες αργότερα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πάντως, επιχειρεί να τονώσει το ηθικό στο τραπέζι των έξι με το επιχείρημα ότι οι κάλπες στον πρώτο γύρο έστειλαν μήνυμα αλλαγής κι ότι είναι περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να αλλάξει ρότα η Τουρκία. Αποτάνθηκε ιδιαιτέρως στην τουρκική νεολαία, την οποία κάλεσε να δώσει μάχη για να βγει η χώρα σε 12 μέρες από τη ζοφερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της. Χθες ανέλαβε, πάντως, το τιμόνι της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει της 28ης Μαϊου ο νεότερος του Κιλιτσντάρογλου και δημοφιλής στις τάξεις της νεολαίας δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

Κι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν άνετη επικράτηση του Ερντογάν, η ανησυχία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας παραμένει, με τις διεθνείς αγορές να αντιδρούν αρνητικά στην πιθανότητα να παραμείνει στο τιμόνι ο Τούρκος πρόεδρος και να συνεχίσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του και την κοινή γνώμη να αγωνιά για το ενδεχόμενο επιστροφής του ΔΝΤ στη χώρα, όπως προειδοποιούν ειδικοί.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα