Στην τελική ευθεία η πρόταση για αλλαγή των εξετάσεων τετραμήνων-Πότε αναμένονται εξελίξεις

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και το καλοκαίρι να πλησιάζει με ραγδαίους ρυθμούς, το Υπουργείο Παιδείας έχει φουλάρει μηχανές και ετοιμάζεται πυρετωδώς, ώστε εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η πρόταση για αντικατάσταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου. Μία πρόταση που πρέπει να βασιστεί στις θέσεις και εισηγήσεις των φορέων στον τομέα της παιδείας, μετά και τις συναντήσεις που είχε η υπουργός τους τελευταίους μήνες.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, όπως αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, δεν εξυπηρετεί τους παιδαγωγικούς σκοπούς, βάσει των οποίων ψηφίστηκε το 2017, ούτε τους νέους σκοπούς που είχαν τεθεί το 2019, όταν ψηφίστηκαν οι τροποποιητικοί κανονισμοί. Μάλιστα, οι ανησυχίες καθηγητών, γονέων και μαθητών, για τα προβλήματα που προκάλεσε ο θεσμός, έγιναν εντονότερες τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το φιάσκο με τη διαρροή των θεμάτων του γραπτού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η υπουργός Παιδείας είχε ρητές οδηγίες, ώστε να ετοιμάσει πρόταση για αντικατάσταση του υφιστάμενου θεσμού, ωστόσο η φιλοσοφία της αξιολόγησης έπρεπε να μείνει, αφού αυτό ήταν ένα από τα θετικά σημεία του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. Προς αυτό το σκοπό, οι προηγούμενες εβδομάδες, για την Αθηνά Μιχαηλίδου ήταν γεμάτες με συναντήσεις και επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ετοιμάσει την τελική πρόταση που θα καταθέσει ενώπιον της Βουλής.

Αν και η υπουργός έχει ορίσει συνάντηση με τους καθηγητές, την ερχόμενη εβδομάδα, για να τους ενημερώσει για την εν λόγω πρόταση, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στον REPORTER, πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας αυτή τη στιγμή έχει ήδη αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία, για νομοτεχνικό έλεγχο και δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός από τις συναντήσεις με τους καθηγητές, η Αθηνά Μιχαηλίδου να καλεστεί στην Επιτροπή Παιδείας, για να παρουσιάσει την εν λόγω πρόταση στους βουλευτές.

Πάντως, μετά τις συναντήσεις που είχε η κα. Μιχαηλίδου με όλους τους φορείς, όπως καθηγητές, γονείς και μαθητές, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, έχει καταλήξει στην πρόταση, με την προσδοκία ότι θα τους ικανοποιήσει όλους. Ένα από τα αιτήματα που είχε ενώπιον της για να εξετάσεις τετραμήνων, ήταν και η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης του Ιανουαρίου, μία πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ, αλλά και των γονιών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η υπουργός είδε με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Ωστόσο, όλα θα διευκρινιστούν τόσο στις συναντήσεις που θα έχει με τους καθηγητές και τους γονείς, όσο και με την παρουσίαση της πρότασης στην Βουλή. Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, φαίνεται η υπουργός να κινείται εντός αυτών που έχουν οριστεί, τόσο από την ίδια όσο και από τη Βουλή, με τους διάφορους φορείς να είναι ικανοποιημένοι ότι πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, θα ψηφιστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Αυτό, πάντως, που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Βουλής είναι ότι σε περίπτωση που η συζήτηση δεν ολοκληρωθεί εντός των κανονισμένων χρονοδιαγραμμάτων, δεν αποκλείεται κατά τις τακτικές επετειακές συνεδρίες της Ολομέλειας, να οριστούν νομοθετικές εργασίες, ώστε να τεθεί ενώπιον των βουλευτών το θέμα και να ψηφιστεί.

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα ανέβασαν αυλαία οι εξετάσεις τετραμήνων, για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν και στα Γυμνάσια και είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος θεσμός, με τη μορφή που είναι αυτή τη στιγμή. Στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, οι εξετάσεις άρχισαν μία εβδομάδα νωρίτερα, δεδομένου ότι μέχρι τέλος Μαΐου πρέπει να ολοκληρωθούν, καθώς αρχές Ιουνίου θα πρέπει να αρχίσουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις.

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat