Ανέβηκαν τον λόφο του Προεδρικού οι πρατηριούχοι-Περιμένουν αποφάσεις από ΠτΔ για πράσινη γραμμή

Τα μετρά τα οποία θα αντιμετωπίσουν το διαχρονικό και παράνομο φαινόμενο της φυγής Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα με απώτερο σκοπό τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους με καύσιμα, αλλά και για το λαθρεμπόριο καυσίμων που πραγματοποιείται στις ελεύθερες περιοχές, αναμένουν οι πρατηριούχοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έδωσε περιθώριο δυο βδομάδων για τη λήψη δραστικών αποφάσεων, για την μείωση του φαινομένου.

Μετά την επιστολή τους για κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο για τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι λόγω της πράσινης γραμμής, κατάφεραν να τα πουν κατ’ ιδίαν τις προηγούμενες ημέρες με την Υφυπουργό παρά τω Πρόεδρο, Ειρήνη Πική, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Πρόεδρο τα αιτήματά τους και δίνοντας περιθώριο δυο εβδομάδων, ξεκαθαρίστηκε ότι πρόκειται να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να μειωθούν οι ροές προς τα κατεχόμενα με σκοπό τον ανεφοδιασμό καυσίμων.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, «η συνάντηση των πρατηριούχων έγινε με την Υφυπουργό παρά τω Πρόεδρο, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πράσινη γραμμή. Η κατάληξη που υπήρξε είναι ότι θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος για τα ζητήματα μας και εντός δυο εβδομάδων θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα είτε θετικό ή αρνητικό, για το πώς προχωρεί η πολιτική του κράτους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Πάντως, από πλευράς της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι υπάρχει παραδοχή ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτό που διερωτάται ο κ. Προκοπίου, είναι «για ποιο λόγο κωλυσιεργούν και δεν παίρνουν αποφάσεις για δραστικούς ελέγχους, δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ήρθε η ώρα όμως, να βάλουμε και εμείς πίεση, γιατί δεν διακυβεύεται μόνο η επιβίωσή μας, αλλά είναι γενικά και η επιβίωση του ίδιου του κράτους. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ο κόσμος θεωρεί ότι το κράτος αφού ανέχεται αυτή την παρανομία, την λαθρεμπορία και της κατάχρησης της πράσινης γραμμής, συνεχίζει να πηγαινοέρχεται στα κατεχόμενα».

Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα, είναι το γεγονός πως μετά και από επιστολή των πρατηριούχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της πράσινης γραμμής, η οποία ετοιμάστηκε από τον δικηγόρο, Αλέξανδρο Κληρίδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει τα ζητήματα και απάντησε στους πρατηριούχους, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει παρανομία. «Στην παρούσα φάση, επεξεργαζόμαστε τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλόγως θα προχωρήσουμε. Είμαστε στη φάση αναμονής τώρα, για να δούμε επίσης τι θα αποφασίσει και πώς θα προχωρήσει το κράτος. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σήμερα είναι πρόβλημα για εμάς, αλλά αύριο θα είναι πρόβλημα για όλους τους τομείς».

Εκτίμηση επίσης των πρατηριούχων, είναι ότι η Κυβέρνηση, το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως το τελωνείο, μπορούν πάρα πολύ εύκολα να περιορίσουν αυτό το πρόβλημα, γιατί είναι κάτι που έπραξαν και στο παρελθόν, με απόφαση που λήφθηκε. «Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2021, έκαναν ελέγχους, που ήταν άστοχοι κατ’ εμένα, γιατί στοχοποίησαν μόνο τους οδηγούς ταξί, ενώ έπρεπε να είναι όλοι ή κανένας. Και αφού υπήρξε η αντίδραση από τους οδηγούς ταξί, τότε σταμάτησαν οι αυστηροί έλεγχοι. Χρειάζεται μια αυστηρή απόφαση για την επίλυση του προβλήματος και δεν πρέπει να επικαλούμαστε συνεχώς το πολιτικό θέμα της Κύπρου, γιατί μέρος του θέματος είναι η οικονομική απεξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και έτσι όταν εμείς τους ενισχύουμε οικονομικά, δεν μας έχουν ανάγκη αυτοί».

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»