Μήνυμα Ερντογάν με πυρά κατά της αντιπολίτευσης-«Το έθνος δεν ψηφίζει τρομοκράτες»

Στις πρώτες ζωντανές δηλώσεις, μετά την εκλογική βραδιά της 14ης Μαΐου, προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας ξανά πανηγυρικό τόνο για να σχολιάσει τα αποτελέσματα, δύο βδομάδες πριν από τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες μου για το ρεκόρ συμμετοχής. Είχαμε μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αντάξια της Τουρκίας. Ίσως είναι μοναδική στον κόσμο», έτσι ξεκίνησε το μήνυμά του, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης, που μεταδόθηκε από το CNN Turk.

«Η συμμετοχή άγγιξε το 90%. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα πολιτικά κόμματα, τους υποψηφίους, τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και τις δυνάμεις ασφαλείας. Φτάσαμε στο 49,5% των ψήφων» πρόσθεσε. «Δεν εφησυχάζουμε» τόνισε ακόμη για να συμπληρώσει: «Θα αξιοποιήσουμε καλά τις 12 ημέρες».

«Ήμασταν πάντα ειλικρινείς, δεν είπαμε ποτέ ψέματα. Ποτέ δεν υποτιμήσαμε τη σοφία του έθνους μας. Στηρίζουμε όλες τις υποσχέσεις μας. Θα τις εφαρμόσουμε όλες μετά τις 28 Μαΐου. Το έθνος μας έχει αποδείξει ότι απορρίπτει τη συνωμοσία. Η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με το να στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Το έθνος δεν ψηφίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Περιμένουμε από τον Κιλιτσντάρογλου να κάνει χάρη στον εαυτό του και να ασκήσει καθαρή πολιτική» δήλωσε, δε, ο Ερντογάν εξαπολύοντας τα πυρά του στην αντιπολίτευση.

Μήνυμα προς τους Τούρκους έστειλε και το πρωί της Τρίτης με ανάρτησή του στο Twitter ο Ερντογάν. Στο μήνυμά του σημείωνε ότι η 28η Μαΐου «θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία στον οποίο συγκέντρωσε το 49,62% των ψήφων έναντι 44,89% του Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν τόνισε: «πολεμήσαμε σκληρά χωρίς να υποκύπτουμε στις προκλήσεις, αγνοώντας τις πιέσεις και χωρίς να τα παρατάμε μπροστά στις δυσκολίες».

«Ευχαριστώ τον κάθε ένα από εσάς για τη βοήθειά σας, τις προσπάθειές σας και τις θυσίες σας. Δοξάζω τον Θεό που μου έδωσε τέτοιους συντρόφους» συμπλήρωσε.

«Τώρα είναι ώρα να σφραγίσουμε την νίκη της 14ης Μαΐου με έναν ακόμα μεγαλύτερο θρίαμβο» συνέχισε ο αρχηγός του ΑΚΡ, επισημαίνοντας ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία θα γίνει μια ημέρα μετά την 63η επέτειο από το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου από τον Αντνάν Μεντερές.

«Ανοικτός στον διάλογο» ο Αγάν

Ο «τρίτος άνθρωπος» στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο», όμως ενδέχεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ογάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), απέσπασε ποσοστό 5,17% στον πρώτο γύρο, την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένα αποτελέσματα. Κανείς από τους άλλους δύο, ούτε ο ισλαμοσυντηρητικός απερχόμενος πρόεδρος, ούτε ο κυριότερος αντίπαλός του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Θα οδηγηθούν έτσι σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Μέχρι τώρα ο Ογάν, που δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους δύο υποψηφίους. «Θα ληφθεί μια απόφαση μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Κιλιτσντάρογλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του Σινάν Ογάν.

Ο Ογάν είπε ότι δεν εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των ψήφων που έλαβε την Κυριακή, αποδίδοντας την επιτυχία του αυτή «στους Τούρκους εθνικιστές και στους νέους που βαρέθηκαν τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής». Επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής στο κουρδικό και απορρίπτει «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε οργάνωση που δεν τηρεί αποστάσεις από την τρομοκρατία», είπε αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που κατηγορείται από την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP έχει καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου, που περιλαμβάνει και τους εθνικιστές του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, οφείλεται εν μέρει και στη στήριξή του από τους Κούρδους. Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει μια προσέγγιση με τον Σινάν Ογάν, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να χάσει την ψήφο των Κούρδων.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ στο χάος-Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα
Επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη-Δακρυγόνα από την Αστυνομία
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Το ξέκοψε στον Μπλίνκεν ο Νετανιάχου-«Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία για τερματισμό του πολέμου»
Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Συγκρούσεις διαδηλωτών με Αστυνομία
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία