Κινδυνολογεί ο Στιούαρτ-Κάνει λόγο για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό

Στα πρόθυρα μιας νέας ευκαιρίας για «κάποια πρόοδο στο Κυπριακό», θεωρεί ότι θα βρεθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι δεν θεωρεί ότι αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία, αλλά ότι μπορεί να είναι η τελευταία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της δεξίωσης της σλοβακικής Πρεσβείας για τα 34 χρόνια δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, ο κ. Στιούαρτ είπε ακόμα ότι οι δύο πλευρές έχουν απόσταση. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο χαρακτήρισε τις συναντήσεις των κομμάτων εξαιρετικά σημαντικές, προσθέτοντας ότι τα ΗΕ υποστηρίζουν κάθε ευκαιρία για δικοινοτικές εκδηλώσεις, επαφές, γιατί πιστεύουν ότι «δεν είναι απλώς ωραίο να γίνει, είναι ο δρόμος προς μια διευθέτηση. Και αυτή η συγκεκριμένη ομάδα, τα πολιτικά κόμματα είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί εκπροσωπούν τον λαό, έχουν εκλεγεί, έχουν ρόλο στη χάραξη πολιτικής και γι' αυτό είμαι εδώ σήμερα, υποστηρίζω πολύ αυτό το γεγονός».

Ειδικά αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «που νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας ευκαιρίας να προσπαθήσουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο Κυπριακό. Όταν όλες οι εκλογές ολοκληρωθούν, μπορούμε να κάνουμε όλους να εστιάσουν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι «νομίζω ότι δεν είναι μόνο μια σημαντική ευκαιρία, αλλά μπορεί να είναι και η τελευταία ευκαιρία. Με ανησυχεί πολύ ότι έτσι όπως εξελίσσεται η Κύπρος δεν θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, τον οποίο θέλουν και οι δύο».

Όπως πρόσθεσε, «έχουμε έρευνες κοινής γνώμης, που επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού και στις δύο πλευρές επιθυμεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση μέσω διαπραγματεύσεων». Είπε, στη συνέχεια, πως «επομένως, νομίζω ότι όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εμπλεκόμενους να μην χάσουν αυτήν την ευκαιρία τους επόμενους μήνες».

Ερωτηθείς αν έλαβε θετικές ενδείξεις από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι θα δει τον Τ/κ ηγέτη αργότερα το απόγευμα, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες είχε την ίδια άποψη μαζί του ότι η επόμενη περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και «θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε τη διαδικασία”.

Στην πραγματικότητα, είπε, «οι δύο πλευρές απέχουν πολύ μεταξύ τους. Επομένως, το να έχεις μια ευκαιρία δεν είναι το ίδιο με την επίλυση του προβλήματος, αλλά είναι το πρώτο βήμα». Υπήρξε μεγάλη αναμονή για τις εκλογές, συνέχισε, μετά τις οποίες υπάρχει η ευκαιρία «να κάνουμε όλους να επικεντρωθούν στο πρόβλημα».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα πάει μετά τις εκλογές, σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα δική του δουλειά. Τα ΗΕ, συνέχισε, έχουν στενές επαφές και με τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα ήταν στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να πει τι μπορούν να κάνουν τα ΗΕ για να επαναφέρουν την τ/κ πλευρά στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι η δουλειά του ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή είναι να βοηθήσει τις πλευρές να βρουν κάποιο κοινό έδαφος. Σε αυτό εστίαζαν πάντα και σε αυτό θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται, πρόσθεσε. «Ειδικά την επόμενη περίοδο που αναμένεται να έχουμε αυτή την σημαντική ευκαιρία», κατέληξε.

Επαναλαμβάνει την κινδυνολογία

Σημειώνεται ότι στην έναρξη μιας πολύ σημαντικής περιόδου κατά την οποία υπάρχει η ελπίδα «να επιτύχουμε κάποια πρόοδο στο Κυπριακό πρόβλημα», αναφέρθηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ. 

«Μόλις είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Έχω παροτρύνει και τις δύο πλευρές να λάβουν υπόψη τους την έναρξη μιας πολύ σημαντικής περιόδου, κατά την οποία ελπίζουμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο στο Κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε μετά τη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη ο διπλωμάτης του ΟΗΕ. 

Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο Στιούαρτ ανέφερε πως «εδώ και πολλούς μήνες γίνονται εκλογές που αποσπούν την προσοχή των περιφερειακών και τοπικών παραγόντων. (Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία θα υπάρξει μια νέα) περίοδος σχετικής ηρεμίας που αποτελεί ευκαιρία. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες".

Απαντώντας σε  ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ, ο διπλωμάτης του ΟΗΕ επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην Κύπρο και είναι σημαντικό να διαδραματίσει (η Ένωση) εποικοδομητικό ρόλο (στο Κυπριακό)». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρο Αρμενίας και Αντιπρόεδρο Γκάμπια συνάντησε ο ΠτΔ, επαφές και με αξιωματούχους ΗΑΕ
Πάνω από 110 χώρες συμφωνούν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ΑΠΕ έως 2030
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες
Ελεγκτής για διακίνηση παιδιών του ΠτΔ-«Τον είχα ενημερώσει σε συνάντηση, η παρανομία αφορά μόνο τα οχήματα και τη δαπάνη»
Συγκρίνει την κατάσταση στην Κύπρο με την Ιρλανδία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Χρειάζεται βούληση των δύο πλευρών»
Το «παίζω, ξηπαίζω» με τις δημοσκοπήσεις, τα πολιτικά κριτήρια και το βάρος της ευθύνης
Η Πύλα, ο Άγιος Δομέτιος και ο επόμενος απεσταλμένος του Κυπριακού...
Παρακολουθούν στενά την κατάσταση τα ΗΕ-Εργάζεται για αποκατάσταση του στάτους κβο ο Στιούαρτ
Τίμησε τον ιστορικό του ηγέτη ο ΔΗΣΥ-«Οι βασικές πολιτικές επιλογές του Κληρίδη έχουν δικαιωθεί»
Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού